Tokeegekko
gekko gecko
tontantravel (CC BY-SA 2.0 DEED)
Christian Gloor (CC BY 2.0 DEED)
tontantravel (CC BY-SA 2.0 DEED)
Levinneisyys: Pääosin Aasiassa sekä Indonesian saaristossa
Elinikä: 15-20 vuotta
Koko: 20-40cm, naaraat yleensä pienempiä
Paino: 150-400 grammaa
Ruokavalio: Hyönteissyöjä
Aktiivisuus: Hämäräaktiivinen
Sosiaalisuus: Yksineläjä
JOHDANTO
Tokeegekko on leachianuksen jälkeen maailman toiseksi suurimmaksi kasvava gekkolaji, joka omaa luonnostaan kauniin punatäplikkään kuvioinnin, mutta lajista löytyy myös muutamia muita värimuotoja - esimerkiksi patternless, granite, diablo sekä super red, jotka ovat yleisempiä erityisesti Yhdysvalloissa.
Ne ovat saaneet nimensä koiraiden voimakkaasta kutsuhuudosta, joka kuulostaa kuin gekko sanoisi "to-kee!"
Laji ei sovellu aloittelijoille, sillä tokeegekot harvoin kesyyntyvät täysin ja kokoonsa nähden niillä on valtava puruvoima - niiden kookas pää johtuu pitkälti niiden suurista leukalihaksista! Ne ovat saaneet pahan maineen erittäin aggressiivisina matelijoina, mutta tosiasiassa tämä aggressio on pelosta johtuva puolustusreaktio, ja gekon tulisi antaa tottua ihmisen läsnäoloon huolella. Ajan saatossa vankeudessa syntyneet yksilöt saattavat olla myös käsiteltävissä.
Luonnossa niitä tavataan Kaakkois-Aasiassa sekä Indonesian saaristossa. Tokeegekko on trooppinen arboreaalinen laji ja ne viihtyvät puissa, mutta ovat levittäytyneet hyvin lähelle ihmisasutusta. Niitä tavataan myös muualla maailmassa vieraslajina, muun muassa. Floridassa. Suuri osa yksilöistä erityisesti Yhdysvalloissa ovat luonnosta pyydystettyjä, mutta nykyään niitä kasvatetaan myös hyvin vankeudessa.
Huomioithan että tokeegekko on CITES B-laji! Varmistathan gekkosi alkuperän ennen ostopäätöstä!
Kuuntele, miltä tokeegekkokoiras kuulostaa! (lähde)
OLOSUHTEET
Tokeegekko on suurikokoinen kiipeilevä, eli arboreaalinen gekkolaji. Ne ovat aktiivisia ja vaativatkin runsaasti tilaa liikkumiseen. Minimikoko aikuiselle tokeegekolle on noin 60 x 45 x 90 cm korkea terraario, mutta ne käyttävät myös suuremmankin tilan tehokkaasti hyödykseen - suosittelemme siis täysikasvuiselle tokeelle jopa 90 x 45 x 90 cm terraariota tai suurempaa, jos siihen on mahdollisuus. Poikanen majoittuu pienemmässäkin asumuksessa muutamien kuukausien ajan.
Tokeegekko vaatii terraarion, joka kestää korkeaa ja jatkuvaa ilmankosteutta. Lasiterraario on yleisin valinta, ja näitä on useaa erilaista mallia - esimerkiksi Exoterran, Reptiplanetin, Giganterran sekä Habistatin terraariot ovat hyviä vaihtoehtoja, mutta muillakin valmistajilla on vastaavanlaisia terraarioita. Myös PVC-terraario on erinomainen vaihtoehto, sillä se kestää korkeaa ilmankosteutta! Itse koottavissa terraarioissa huomioi silikoonata saumat akvaarioihin tarkoitetulla silikonilla.
Esimerkiksi korkea Smartstoren laatikko on hyvä ja edullinen vaihtoehto ensiasumukseksi pienelle, noin 6-20 grammaiselle gekolle. Huolehdithan kuitenkin, että asumuksen ilmanvaihto on riittävä - sellaisenaan muoviboksi ei siis käy asumuksena. Tämä pätee kaikkiin muihinkin terraariotyyppeihin, ja gekkosi asumuksessa tulisikin mielellään olla ilmastointikanavia muuallakin kuin katossa. Poikasen muoviboksiin voit porata reikiä sivuille sekä asentaa siihen verkkokaton.
LÄMMITYS
Tokeegekko on hämäräaktiivinen, mutta liikkuu välillä myös päiväsaikaan ja paistattelee mielellään. Paistattelupaikan ideaalilämpötila on noin 32-38°C, joten ne tarvitsevat matalatehoisen lämpölampun. Tarvittaessa lämpölampun voi yhdistää himmennettävään termostaattiin, joka säätelee lampun tuottamaa lämpöä turvallisesti! Myös pelkkä lämpölamppu riittää, kunhan wattimäärän valitsee sopivaksi.
Viileässä päädyssä lämpötilan tulee olla matalampi, noin 26-29°C. Ne sietävät jopa 20°C yölämpötilaa, mutta suosittelemme lisälämmitystä jotta yölämpötilat on noin 24 asteessa.
Denise Chan (CC BY-SA 2.0 DEED)
Denise Chan (CC BY-SA 2.0 DEED)
Lämmitysmuotona suosittelemme aina ylhäältä tulevaa lämmönlähdettä, esimerkiksi tavallinen basking bulb-lämpölamppu, matelijoille suunnattu halogeenilamppu tai DHP-lämmitin, sillä ne ovat todistetusti tehokkaampia lämmitysmuotoja kuin lämpömatto, RHP- tai CHP-lämmittimet, jotka tuottavat ainoastaan heikompia IR-C säteitä. Ne voivat kuitenkin toimia lisälämpönä, jos terraarion yleislämpötila on liian alhainen.
KOSTEUS
Tokeegekko on trooppinen matelija, jonka vuoksi se vaatii korkean ilmankosteuden. Ilmankosteusprosentin ei tarvitse olla sama koko päivän ajan, vaan vaihtelua saa ja pitääkin olla. Jatkuvasti korkea ilmankosteus on otollinen paikka homeen sekä bakteerien kehittymiselle.
Tokeegekko viihtyy parhaioten 60-80% ilmankosteudessa, mutta se saa nousta yöaikaan jopa 80%, sillä se mukailee niiden luonnollista elinympäristöä. Yleensä kaksi kertaa päivässä sumuttaminen riittää, mutta jos terraariossasi on avoin verkkokatto, voi ilmankosteus karata liiankin nopeasti - tällöin voi olla tarpeellista sumutella useamminkin.
Jos olet valmis käyttämään hieman ylimääräistä rahaa, suosittelemme investoimaan sadetusjärjestelmään, joka hoitaa terraarion sumutuksen puolestasi. Esimerkiksi Mistking on laadukas ja pitkäikäinen merkki, kunhan sitä käytetään sekä huolletaan oikealla tavalla.
Sadetusjärjestelmä ei ole pakollinen hankinta, mutta suosittelemme silti painesumuttimen ostamista. Tavallinen suihkepullo toimii, mutta on huomattavasti työläämpi verrattuna painesumuttimeen.
VALAISTUS JA UVB
Lämmön lisäksi tokeegekot tarvitsevat valoa luomaan päivärytmiä. Tämän voi toteuttaa monella tapaa, mutta suosittelemme aina UVB-valoa kaikille matelijoille - myös tokeelle! Matelijat kykenevät UVB-valon ansiosta valmistamaan itse oman D3-vitamiinin elimistössään. Se usein myös vaikuttaa positiivisesti liskosi aktiivisuuteen!
Usein tokeegekolle suositellaan käytettävän 6-7% vahvuista T5 UVB-putkea, mutta putken vahvuus riippuu monesta seikasta, kuten sijoitetaanko valo terraarion verkkokaton päälle vai terraarion sisälle ja kuinka kaukana UVB-putki on eläimestä. Arcadian sivuilla oleva Lighting Guide auttaa oikeanlaisen valon valinnassa, syötä vain matelijasi englanninkielinen tai tieteellinen nimi hakukenttään!
POHJAMATERIAALI JA SISUSTUS
Pohjamateriaalivaihtoehtoja on paljon, mutta mikä niistä on paras?
Itse suosin luonnollisia pohjamateriaaleja, esimerkiksi turvesekoituksia (itse sekoitettuja tai kaupallisia sekoituksia), jotka eivät ole terveelle ja hyvin hoidetulle tokeegekolle yhtään sen vaarallisempia kuin karanteenioloissa käytettävä talouspaperi. Oikeanlainen pohjamateriaali auttaa myös ylläpitämään terraarion kosteutta!
Jos haluat sekoittaa tokeegekollesi itse edullisen mutta tehokkaasti kosteutta ylläpitävän pohjamateriaalin, voit käyttää siihen esimerkiksi Kekkilän Luonnonturvetta, leikkihiekkaa ja sammalta. Bioaktiivisessa terraariossa (jota ehdottomasti suosittelemme tokeegekoille) kannattaa käyttää myös salaojitusta, siihen soveltuu esimerkiksi Kekkilän Ruukkusora! Lue lisää bioaktiivisuudesta täältä!
Sisustuksessa tulee huomioida että tokeegekko on arboreaalinen, eli se on kiipeilevä laji. Pyöreät korkkiputket ovat erinomainen ja luonnonmukainen piilo tokeelle, sillä luonnossa ne mielellään piiloutuvat puiden runkoon. Voit tarjota myös juurakoita sekä korkkioksia kiipeilyyn.
RUOKINTA
Tokeegekko on hyönteissyöjä joka kuitenkin käyttää ravintonaan lähes kaikkea liikkuvaa mikä vain mahtuu sen suuhun, mukaanlukien hyönteisiä (esimerkiksi heinäsirkkoja, torakoita ja tuhatjalkaisia), pieniä jyrsijöitä, sammakkoeläimiä sekä muita matelijoita. Ne voivat myös kannibalisoida lajitovereitaan.
Mitä sellainen tokee syö sitten meillä kotioloissa? Sopivia ruokahyönteisiä ovat esimerkiksi argentiinantorakat (tai muut vastaavat torakkalajit), sirkat, lokustit ja sotilaskärpäsen toukat. Voit myös harvemmin tarjota jauhomatoja sekä jättijauhomatoja. Vahakointoukat soveltuvat vain herkuiksi. Tokeegekolle voi hyönteisien lisäksi tarjota herkkuina hiiren pinkkejä sekä harjasgekon ruokajauhetta 2x/kuukaudessa.
Monipuolinen ruokavalio on erittäin tärkeä matelijasi hyvinvoinnille ja vältyt myös lemmikkisi nirsoilulta, kun sillä on tarpeeksi vaihtelua!
Nuoret tokeet tarvitsevat ruokaa päivittäin! Syötä gekollesi niin paljon sopivan kokoisia hyönteisiä kuin se syö viidessä minuutissa. Sopivan kokoinen ruokahyönteinen on pienempi kuin tokeegekon pää. Täysikasvuinen tokeegekko syö joka toinen päivä.
Lisäravinteet ovat myös tärkeitä ja jokainen ruokahyönteinen tulee pölyttää kevyesti kalkissa. Tarjoa myös laadukasta vitamiinijauhetta, esimerkiksi Arcadian EarthPro-A sekä RevitaliseD3. Voit myös käyttää Repashy CalciumPlus-jauhetta, joka sisältää sekä kalkkia että tarvittavia vitamiineja. Huomioi kalkkia ja vitamiinivalmistetta valitessasi etteivät ne sisällä D3-vitamiinia jos käytät UVB-valoa.
TIIVISTETTY OSTOSLISTA
- minimissään 60x45x90cm terraario aikuiselle tokeelle
- irtopohjamateriaali (esim. lannoittamaton turve)
- sisustusta (esim. korkkiputket, juurakot, tekokasvit)
- vesikippo (esim. seinälle kiinnitettävä)
- lämpölamppu (esim. 50W basking bulb)
- keraaminen lämpökupu
- himmentävä termostaatti
- valaistus (T5 UVB 2,5-7%)
- digitaalinen lämpö- ja kosteusmittari
- infrapunalämpömittari/pistooli
- sumutinpullo
- pinsetit
- keittiövaaka
- kuljetusrasia (esim. pieni muovilaatikko) jonka pohjalle talouspaperia
- styroksilaatikko kuljetukseen
- ruokahyönteiset
- vitamiini- ja kalkkijauheet
KÄSITTELY JA KÄYTTÄYTYMINEN
Matelijat ovat pääasiassa katselueläimiä, mutta tokeegekot ovat erityisesti sellaisia. Tokeegekon luottamuksen voittaminen on mahdollista mutta se vie aikaa, eivätkä kaikki tokeet kesyynny koskaan täysin. Tämä laji ei yleensä sovellu ensimmäiseksi liskoksi!
Poikaset ovat usein noin 6-7kk ikään asti hyvin säikkyjä ja pyrkivät lähes aina pakoon. Tokeegekot ovatkin erittäin vikkeliä ja niitä käsitellessä tulee olla varovainen, ettei gekko pääse hyppäämään lattialle ja karkaamaan.
Sami Harju
crudmucosa (CC BY 2.0 DEED)
Täysikasvuinen tokeegekko voi taas käyttäytyä hyvinkin aggressiivisesti. Ne pyrkivät usein ensin karkuun, mutta voivat kääntyä itsepuolustukseen hyvin nopeasti. Tokeegekolla on voimakkaat leuat ja ne voivat lukita leukansa purressaan, jolloin ne eivät päästä irti. Käsittele liskoasi aina rauhallisesti ja lähesty sitä mieluummin alapuolelta, jotta eläin ei koe sinua yhtä uhkaavana.
Tokeegekot voivat kesyyntyä ajan saatossa esimerkiksi syöttämällä pinseteistä hyönteisiä ja opettamalla niitä tulemaan hyönteisten perässä itse ihmisen kädelle. Gekkoa ei kannata pakottaa käsittelyyn muuta kuin pakollisissa hoitotoimenpiteissä, sillä tokeen kanssa paras tapa saada siitä ainakin osittain kesy on totuttaa se hiljalleen yhdistämään ihmisen läsnäolon mukaviin asioihin, esimerkiksi ruokaan. Niistä ei kuitenkaan lähes koskaan tule yhtä käsikesyjä kuin vaikkapa leopardigekoista.
Tokeegekot ovat erittäin reviiritietoisia, mutta monista muista matelijoista poiketen ne myös huolehtivat jälkikasvustaan, kunnes ne ovat tarpeeksi suuria pärjätäkseen omillaan. Parittelukautena ne vartioivat muniaan ja osaavat jopa erottaa ja poistaa (esimerkiksi syömällä) hedelmöittymättömän tai pilaantuneen munan muista. Luonnossa tokeegekon poikaset pysyvät vanhempiensa parissa ensimmäisten 4-5 kuukauden ajan.
SUKUPUOLEN MÄÄRITYS
TERVEYS JA SAIRAUDET
Metabolic bone disease on matelijoilla valitettavan yleinen niiden olosuhteisiin sekä ruokintaan liittyvä sairaus, joka haurastuttaa luita, koska matelija ei saa esimerkiksi D3-vitamiinia joko UVB:n tai kalkkia ravinnon kautta. Tämä voi johtaa vakaviinkin kehitysvammoihin, mm. luiden epämuodostumiin sekä murtumiin.
Alipaino johtuu usein siitä, että eläintä ei joko ruokita tarpeeksi tai se on sairas ja sillä on esimerkiksi loisia.
Lihavuus johtuu liikaruokinnasta ja on gekolle aina haitallista.
Hännän menetys. Hännän putoaminen on itsepuolustusreaktio, joka voi johtua stressistä tai yksinkertaisesti vain säikähdyksestä. Hännän pudotus ei ole gekolle itselleen vaarallinen ja ennen pitkään tilalle kasvaa uusi häntä.
Yleisimpiä tokeegekkojen loisia ovat mm. kihomadot, koukkumadot, laakamatoja ja kokkidioosit ja ne eivät pienissä määrin ole erityisen haitallisia eivätkä aiheuta liskollesi ongelmia. Monella matelijalla onkin loisia luonnostaan. Ongelmia ne aiheuttavat jos matelijan immuunijärjestelmä heikkenee esimerkiksi stressin tai jonkin saurauksen vuoksi. Loiset voivat olla ongelmaksi myös muulloin ja on tärkeää viedä lemmikkisi eläinlääkäriin ulostenäytteen kera jos se oksentelee, paino putoaa ilman selkeää syytä, gekkosi menettää ruokahalunsa tai se käyttäytyy poikkeavalla tavalla.
On tärkeää muistaa, että osa matelijoiden kantamista loisista voi olla zoonooseja ja ne voivat tarttua myös ihmiseen!
Suolitukokset ovat vakava ja hoitamattomana myös kohtalokas tila, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että matelijasi suoli on tukossa ja estää liskoasi ulostamasta. Tämä johtaa nopeasti ruokahalun puutteeseen. Yleensä suoli tukkeutuu esimerkiksi hiekasta, kivistä tai talouspaperista, jota tokeegekko ei kykene sulattamaan. Myös muut vierasesineet voivat aiheuttaa suolitukoksia.
Jos tokeegekollasi on suolitukokseen viittaavia oireita, eli se käyttäytyy epätavallisesti, ei syö tai ulosta ja sen vatsa on turvonnut, voi kokeilla tarjota gekolle yhden tipan parafiiniöljyä. Parafiiniöljy liukastuttaa ruoansulatuskanavaa ja auttaa gekkoa ulostamaan.
Jos sen sijaan esiintyy myös vakavampia oireita kuten lisääntynyt apaattisuus, laihtuminen sekä tumma läiskä vatsassa, vie tokeegekkosi heti matelijoita hoitavalle eläinlääkärille!
Suolitukosta voi ehkäistä oikeanlaisella hoidolla. Suurin syy suolitukokseen irtopohjamateriaalilla on vääränlaiset elinolosuhteet sekä ruokinta, eli tokeegekolla ei ole riittäviä lämpötiloja tai se ei saa tarvitsemiaan ravinteita ruoan kautta ja pyrkii syömään siksi pohjamateriaaliaan. Pienet määrät syötyä turvetta ei ole vaarallista kunhan elinolosuhteet on kunnossa.
Hengitystietulehdus johtuu matelijoilla usein vääränlaisista elinolosuhteista kuten pitkään jatkuneesta liian korkeasta/matalasta ilmankosteudesta tai liian matalasta lämpötilasta. Infektion hengitysteissä aiheuttaa yleensä bakteerit ja hengitystietulehdukset vaativat antibioottihoitoa.
Selkeitä hengitystietulehduksen oireita ovat apaattisuus, raskas henkittely suu aukinaisena, tukkeutuneet sieraimet, kupliva ja limainen sylki, ruokahalun katoaminen ja painonlasku. Jos huomaat hengitystietulehduksen oireita, ole heti yhteydessä matelijoihin erikoistuneeseen eläinlääkäriin!
Päivitetty 18/09/2024
LÄHTEET
Healey Mariah. Tokay Gecko Care Sheet. Reptifiles
Kaufman Dāv, 02/2020. TOKAY GECKOS IN THE WILD! (are we keeping them correctly?) - Adventures in THAILAND (2020). YouTube, Dāv Kaufman's Reptile Adventures
Smithonian's National Zoo, 04/2016. Tokay gecko. Smithsonian's National Zoo & Conservation Biology Institute