top of page

Starry Night Reed Frog

heterixalus alboguttatus

Levinneisyys: Madagaskar

Elinikä: 2-5 vuotta

Koko: 2-4 cm

Ruokavalio: Hyönteiset (pienet sirkat ja torakat, hedelmäkärpäset, kiharasiipikärpäset...)

Aktiivisuus: Hämäräaktiivinen

Sosiaalisuus: Sosiaalinen

JOHDANTO

Starry night reed frog ei omaa vielä suomenkielistä nimitystä, mutta se kuuluu ruokosammakkojen heimoon. Kutsumme näitä siis englanninkielisen nimityksen sijaan ruokosammakoiksi.

Ruokosammakot ovat kauniita ja ovat saaneet englanninkielisen nimityksensä niiden selkäpuolen kuviosta, joka muistuttaa tähtitaivasta keltaisine laikkuineen tummalla pohjalla. Laji on vielä varsin tuntematon harrastajien keskuudessa, vaikka se on kaunis, helppohoitoinen ja lisääntyy helposti.

Huomioithan terraarion sijainnissa sen, että sammakot voivat olla äänekkäitäkin - herkkäunisen ei ehkä kannata sijoittaa ruokosammakoiden terraariota suoraan makuuhuoneeseen. Alhaalta voit kuunnella, miltä juuri tämä laji kuulostaa! (lähde)

Heterixalus alboguttatuksen kurnutus
Heterixalusalboguttatus levinneisyys

OLOSUHTEET

Ruokosammakot ovat kotoisin Madagaskarin sademetsäoloista ja ne viihtyvät erityisen hyvin vesistöjen läheisyydessä. Ne ovat nopeita ja tarvittaessa taitavia uimareita, joten laji on täydellinen valinta esimerkiksi paludaarioon. Paludaario on terraariomuoto, jossa on sekä vesi- että maapinta-alaa - vähän kuin terraarion ja akvaarion yhdistelmä!

Lajin yksilöt ovat pienikokoisia, joka vaikuttaa myös niiden tilantarpeeseen, mutta terraarion koko riippuu sammakoiden määrästä. Pienelle, muutamien sammakoiden ryhmälle, soveltuu mainiosti esimerkiksi 45 x 45 x 45 cm terraario. Suosittelemme edestä avattavaa lasiterraariota, esimerkiksi ExoTerra, Habistat tai Giganterra, joissa on vedenpitävä pohja - näin kykenet luomaan sammakoillesi mahdollisimman luonnonmukaisen elinympäristön paludaarion muodossa! Jos et ole kuitenkaan halukas paludaarion rakentamiseen, myös suuri vesiastia ajaa asiansa.

LÄMMITYS

Sammakot ovat vaihtolämpöisiä eläimiä, eivätkä ne siis kykene säätelemään ruumiinlämpöään itsenäisesti. Tämän vuoksi terraarion lämpötilat ovat sammakolle elintärkeä asia, ja niistä tulisi pitää huolta! Ruokosammakko sietää lämpötiloja 18 asteesta noin 30 asteeseen saakka, mutta viihtyvät parhaiten noin 21-25°C lämpötiloissa.

 

Terraariossa tulisi olla lämpötilavaihtelua, joka tarkoittaa siis sitä, että terraarion yläosassa lämpötilat ovat noin 25-29°C, luoden sammakoille lämmittelyalueen joka vaikuttaa niiden aktiivisuuteen sekä ruoansulatukseen positiivisella tavalla. Terraarion alaosassa lämpötilojen tulisi olla noin 21°C. Huomioithan, että terraarion ilmalämpötila ei saa nousta yli 32°C! Tämä voi olla ruokosammakoille kohtalokasta, sillä tämä laji ei ole sopeutunut korkeisiin lämpötiloihin. Myös liian matalat lämpötilat ovat haitallisia ja voivat aiheuttaa syömättömyyttä sekä aktiivisuuden vähenemistä.

Lämmittelypaikan voi toteuttaa esimerkiksi pienitehoisella lämpölampulla, mutta laji on herkkä korkeille lämpötiloille, joten valitse joko tarpeeksi pienitehoinen lamppu tai käytä himmentävää termostaattia. Jos huoneenlämpö on jo valmiiksi korkea, voi tehokas LED-valo olla jo tarpeeksi luomaan sopivan lämmittelypaikan terraarion yläosaan. Esimerkiksi Arcadian Jungle Dawn hohkaa lämpöä ja lämmittää hieman terraarion yläosaa.

KOSTEUS

Sammakkoeläimet tarvitsevat lähes poikkeuksetta paljon kosteutta, sillä niillä on alkeelliset keuhkot ja ne hengittävät keuhkojensa lisäksi myös ihonsa kautta. Useimmat sammakkoeläimet elävät ensivaiheensakin vedessä, ruokosammakot mukaan lukien!

 

Laji vaatii noin 70-80% ilmankosteuden, mutta ilmankosteus saa laskea esimerkiksi päiväsaikaan jopa 50-60%, kunhan terraariossa on tarpeeksi suuri vesialue. Liian matala ilmankosteus ilman vesialuetta on nopeasti kohtalokasta.

Ruokosammakot erityisesti elävät veden välittömässä läheisyydessä, niin kutsutuilla rantavyöhykkeillä. Ne ovat melko taitavia uimareita, joten syväkään vesi ei ole niille ongelmaksi ja ne liikkuvat veden ja maan välillä niin vikkelästi, ettei niitä edes huomaa. Laji elää pääosin kuitenkin maalla ja käyttää vesialueita lisääntymiseen sekä pakenemiseen.

Jos olet valmis käyttämään hieman ylimääräistä rahaa, suosittelemme investoimaan sadetusjärjestelmään, joka hoitaa terraarion sumutuksen puolestasi. Esimerkiksi Mistking on laadukas ja pitkäikäinen merkki, kunhan sitä käytetään sekä huolletaan oikealla tavalla. 

 

Sadetusjärjestelmä ei ole pakollinen hankinta, mutta suosittelemme silti painesumuttimen ostamista. Tavallinen suihkepullo toimii, mutta on huomattavasti työläämpi verrattuna painesumuttimeen, sillä terraariota voi joutua kosteuttamaan useamman kerran päivässä.

PALUDAARIO

Jos olet rakentamassa ruokosammakoillesi paludaariota, tämä osio on tarkoitettu juuri sinulle! Paludaariota voidaan kutsua myös akvaterraksi, ja se on juuri sitä miltä se kuulostaa: akvaarion ja terraarion yhdistelmä.

 

Ruokosammakot elävät luonnostaan hyvin lähellä vesistöjä ja ne ovat taitavia uimareita, joten tämä terraariomuoto on terveille ruokosammakoille täysin turvallinen vaihtoehto.

Suosittelemme kypsyttämään paludaarion veden samalla tavalla kuin tavallisen akvaarion, sillä sammakkoeläimet ovat herkkiä epäpuhtauksille; veden kypsyttäminen estää haitallisten bakteerien sekä ammoniakin syntymisen, eikä kypsytysprosessi ole kovin monimutkainen, kunhan sinulla on riittävästi kärsivällisyyttä.

Veden kypsyttämisessä tarkoituksena on siis muodostaa terraarion veteen ja suodatinmateriaaleihin hyödyllinen bakteerikanta, joka muuttaa veden ammoniakin (NH3) ja nitriitin (NO2) turvallisempaan muotoon, eli nitraatiksi (NO3).

Suosittelemme hankkimaan akvaarion tippatestit, esimerkiksi JBL:n ammoniakki-, nitriitti- ja nitraattitestit, jotta voit pitää näistä vesiarvoista kirjaa - jos et lisää altaaseen mitään muuta vesielämää (esim. sukarapuja, kotiloita tai kaloja), muilla vesiarvoilla ei ole juurikaan merkitystä.

Jos sinulla on jo valmiiksi akvaario, voit käyttää sen suodatinmateriaalia kypsyttääksesi paludaariosi noin 1-2 viikossa, mutta ns. tyhjästä aloitettaessa prosessiin voi kulua jopa kuukausi.

 

Tässä ajassa myös muu bioaktiivisesta terraariosta on valmis uudelle lemmikillesi, sillä kasvit ovat ehtineet juurtua riittävästi ja terraarion talkkarit (hyppyhäntäiset ja siirat) lisääntyä.

Paludaarion kypsytykseen tarvitset bakteerivalmisteita sekä ruokaa näille bakteerivalmisteille. Valmisteina voit käyttää esimerkiksi Aquili Bacterium E Plus, Prodibio Start Up, Prodac Nitridac tai vastaavanlaisia tuotteita. Ripottele välillä hyvin pieni määrää esim. kalanruokaa veteen, testaa vesi tippatesteillä ja odota - akvaariosi on kypsä, kun ammoniakki ja nitriitti näyttävät 0 ja nitraattia on luettavissa määrin.

VALAISTUS

Sopivien lämpötilojen lisäksi sammakot tarvitsevat valoa luomaan päivärytmiä. Tämän voi toteuttaa monella tapaa, mutta suosittelemme UVB-valoa myös sammakkoeläimille! Sammakot kykenevät UVB-valon ansiosta valmistamaan itse oman D3-vitamiinin elimistössään. Se usein myös vaikuttaa positiivisesti lemmikkisi aktiivisuuteen ja muuhun käyttäytymiseen. Tarjoathan aina kuitenkin tarpeeksi kasvillisuutta, jotta sammakkosi pääsee myös varjoon! Sen ei ole tarkoitus olla koko päivää valon alla.

Usein ruokosammakoilla suositellaan käytettävän 2.4% vahvuista T5 UVB-putkea, mutta putken vahvuus riippuu monesta seikasta. Sijoitetaanko valo terraarion verkkokaton päälle vai terraarion sisälle ja kuinka kaukana UVB-putki on eläimestä? Terraarion verkkokatto blokkaa aina osan UVB-säteilystä, mikä kannattaa huomioida putken valinnassa. Myös merkillä on merkitystä! Arcadia, Zoomed ja Reptile Systems ovat laadultaan tasaisia ja markkinoiden turvallisimpia.

Arcadian sivuilla oleva Lighting Guide auttaa oikeanlaisen valon valinnassa, syötä vain sammakkosi englanninkielinen tai tieteellinen nimi hakukenttään! Voit myös mitata UVI-lukeman Solarmeter-mittarilla. Näitä voi joko ostaa itselle käyttöön tai esimerkiksi lainata Suomen Herppiharrastajien kautta.

Laadukkaita LED-valovaihtoehtoja ovat Arcadia Jungle Dawn ja Skylight-valaisimet. Muitakin hyviä ja edullisempia merkkivaihtoehtoja on olemassa, esimerkiksi Repti Planet, Lucky Reptile ja Exoterra. Myös Airamin kasvilamput ovat hyvä vaihtoehto.

Lue lisää valaistuksen periaatteista täältä!

POHJAMATERIAALI JA SISUSTUS

Ruokosammakot tarvitsevat suurehkon vesialueen lisäksi maa-alueen, joka jäljittelee niiden luonnollista elinympäristöä rantavyöhykkeillä. Bioaktiivinen terraario on mainio ratkaisu sammakoille, sillä se vähentää terraarion työmäärää sekä vähentää sammakoiden stressiä, sillä terraariota ei tarvitse jynssätä puhtaaksi säännöllisin väliajoin. Myös paludaariosta on mahdollista - ja siitä kannattaakin tehdä bioaktiivinen ekosysteemi! Tällöin sinun tarvitsee vain puhdistaa terraarion lasit sekä huolehtia säännöllisistä, 1-2 viikon välein tapahtuvasta vedenvaihdosta.

Lue lisää bioaktiivisesta terraariosta täältä!

Pohjamateriaalin tulisi ylläpitää kosteutta tehokkaasti, sillä sammakot vaativat jatkuvaa kosteutta. Terraarion pohjamateriaaliksi soveltuu erilaiset itse tehdyt pohjamateriaalisekoitukset (tai valmiit, matelijoille suunnatut pohjamateriaalit) - tärkeintä on, että pohjamateriaali kestää sekä auttaa ylläpitämään korkeaa ilmankosteutta. Luonnonturve, kookosturve, sammal sekä lannoittamaton multa ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja, ja itse käytän luonnonturpeen, kookosturpeen sekä sammaleen sekoitusta.

Sisustuksen tulisi olla sammakoillesi suojaisaa ja niiden tulisi pystyä kiipeämään vesialueelta maa-alueelle suhteellisen helposti esimerkiksi kivien tai juurakoiden kautta. Myös kiipeilymahdollisuudet ovat tärkeitä, ja voit tarjota sitä esimerkiksi korkkiputkilla, -oksilla sekä juurakoilla.

Oikeat kasvit, erityisesti saniaiset, bromeliat ja kultaköynnökset, ovat erinomaisia kasveja ruokosammakon terraarioon, mutta voit käyttää myös terraarioköyttöön soveltuvia tekokasveja. 

Myös muu ei-luonnollinen sisustus - esimerkiksi tekokallot, luolat sekä liaanit - soveltuvat hyvin terraarioon!

RUOKINTA

Ruokosammakot ovat hyönteissyöjiä eli insektivooreja, eli ne käyttävät pelkästään eläviä hyönteisiä ravintonaan. Luonnossa ruokosammakot syövät kaikkea mikä niiden suuhun mahtuu, yleensä päänsä kokoisia tai hieman pienempiä hyönteisiä. Vankeudessa niille voi syöttää kärpäsiä (kiharasiipikärpäset sekä hedelmäkärpäset), sirkkoja, torakoita sekä toukkia (buffalomadot, sotilaskärpäsen toukat).

Muistathan pölyttää jokaisen ruokahyönteisen kalkki- ja vitamiinivalmisteilla!

Ruokosammakko kykenee syömään pienestä koostaan huolimatta melko isoa hyönteistä verrattuna esimerkiksi nuolimyrkkysammakkoon. Ruokahyönteisen tulisi olla sammakon silmien välin mittainen, eikä mielellään sitä kovin suurempia.

TIIVISTETTY OSTOSLISTA

- minimissään 45x45x45cm terraario

- irtopohjamateriaali (esim. lannoittamaton luonnonturve sekoitettuna sammaleeseen)

- vesiastia/muu vesialue

- vedenparannusaine (esim. Aquasafe tai Aquasana)

- ruokintakippo

- digitaalinen lämpö- ja kosteusmittari

- infrapunalämpömittari/pistooli

- valaistus (T5 UVB 2,4-7%)

- kuljetusrasia (esim. pieni muovilaatikko)

- styroksilaatikko kuljetukseen

- ruokahyönteiset

- vitamiini- ja kalkkijauheet

Jos olet rakentamassa paludaariota, tarvitset myös

- suodatin (tai vesipumppu)

- suodatinmateriaali (esim. suodatinmatto)

- hiekka veden pohjalle

- haluamiasi vesikasveja

- tippatestit (vähintään ammoniakki NH3, nitriitti NO2 ja nitraatti NO3)

- bakteerivalmiste (esim. Aquili Bacterium E Plus, Prodibio Start Up, Prodac Nitridac...)

- välineet veden vaihtamiseen, eli mm. ämpäri ja lappo!

Päivitetty 24/08/2024

LÄHTEET

Vences Miguel, Glaw Frank, 02/2002 ja Zhu Henry, 07/2010. AmphibiaWeb 2010 Heterixalus alboguttatus. University of California, Berkeley, CA, USA

 

01/2023. Reed Frog Care Sheet. Josh's Frogs LLC

Gustaffson Niina, Gustaffson Joona, 1999-2023. Mikä on sammakkoeläin? Sammakkolampi

Gustaffson Niina, Gustaffson Joona, 1999-2023. Ruokosammakot. Sammakkolampi

Lighting Guide. Arcadia Reptile

Bogert David. 2. Aquarium Cycling. Aquarium Science

bottom of page