Madagaskarin päivägekko
phelsuma grandis
Levinneisyys: Pohjois- ja Itä-Madagaskar
Elinikä: 15-20 vuotta
Koko: noin 23-30cm häntä mukaanlukien
Ruokavalio: Hyönteiset ja hedelmät
Aktiivisuus: Päiväaktiivinen
Pääsääntöisesti yksineläjä
JOHDANTO
Madagaskarin päivägekko (phelsuma grandis) tai kankeasti suomennettuna madagaskarin jättipäivägekko on nimensä mukaisesti alunperin Madagaskarilta lähtöisin oleva päiväaktiivinen lisko. Se on hieman haastavampi hoidokki, kuin esimerkiksi leopardigekko tai harjasgekko, mutta kokeneemmalle tai hyvin asiaan perehtyneelle omistajalle ne ovat erittäin palkitseva ja mielenkiintoinen lemmikki.
Nämä veikeät, kirkkaanvihreät puissa elävät liskot ovat ajautuneet vierasperäisiksi lajeiksi myös Madagaskarin ulkopuolelle esimerkiksi Floridaan ja Havajille. Suomessa madagaskarin päivägekko on yllättävän laajasti saatavilla oleva lemmikkieläin, jonka suosion uskon nousevan tiedon lisääntyessä. Ja hyvästä syystä! Vaikka nämä gekot ovat haastavampia hoitaa, tarjoaa se monelle harrastajalle kenties uutta haastetta ja niiden pystyterraarioista saa erittäin näyttäviä kokonaisuuksia sitäkin näyttävämmän väriselle, supersuloiselle liskolle.
Huomioithan että phelsuma grandis on CITES B-laji! Varmistathan gekkosi alkuperän ennen ostopäätöstä!
OLOSUHTEET
Tämän gekkolajin terraarioasumuksen minimikoko vaihtelee hyvin paljon eri lähteiden välillä. Viimeaikaisimmat suosittelevat 60x60x120cm ja 90x60x90cm terraarioita, kun taas jossain kuulee 60x45x60cm lukemia. Madagaskarin jättipäivägekot ovat hyvin aktiivisia ja kohtalaisen suuria liskoja, jotka usein liikkuvat hyppimällä. Ne ovat arboreaalisia eli viettävät aikansa yläilmoissa puiden oksilla, eli ne tarvitsevat ehdottomasti pystysuuntaisen terraarion. Pohjapinta-ala puolestaan mahdollistaa riittävän tilan loikkimiselle, kääntymiselle, sisustukselle ja virikkeille. Oma aivan pohjaminimisuositus yhden liskon terraarion koolle on 45x45x90cm, mutta suurempi on ehdottomasti parempi tälle aktiiviselle lajille! Ne varmasti hyödyntävät kaiken tilan, jonka ne saavat. Esimerkiksi Exoterran 60x45x90cm tai 90x45x90cm ovat loistavia vaihtoehtoja.
Sopivia terraariomateriaaleja ovat muun muassa lasi, PVC tai vaihtoehtoisesti niin sanottu "grow tent" eli kasviteltta. Puinen terraario ei sovellu sellaisenaan, materiaalin tulee olla kosteudenkestävä, sillä madagaskarin päivägekot vaativat huomattavasti ilmankosteutta asumukseensa. Varmista, että voit asentaa UVB-valaistuksen ja yläpuolelta säteilevän lämmityksen valitsemaasi terraarioon. Vanhan akvaarion voi mahdollisesti kääntää pystysuuntaiseksi terraarioksi poistamalla ns. katoksi jäävän lasin ja laittamalla sen paikalle silikoonilla kiinni metalliverkon. Etuoveksi voi hyödyntää pleksimuovia.
Terraario tulee sisustaa suojaisaksi ja päivägekolle tulee tarjota useita vaakasuuntaisia pintoja, joiden päälle se pääsee kiipeämään. Esimerkiksi korkkioksat ja -tunnelit sopivat tähän. Varsinaisia kaupallisia piilopaikkoja ei välttämättä tarvitse, jos oksien ja kasvien alle jää varjoisia paikkoja eri puolelle terraariota. Riittävän suuret korkkitunnelit ovat oiva, luonnollinen piilopaikka.
Phelsuma grandis -lajin päivägekkoja on pidetty muutaman gekon ryhmissä (koiras ja naaras/pelkkiä naaraita), mutta emme suosittele ottamaan yhdessä asuttamisen riskejä tämän lajin kohdalla lisääntymistarkoitusten ulkopuolella. Yhdessä asuttaminen tuo mukanaan riskejä, jotka ovat täysin vältettävissä. Koiraat voivat olla hyvinkin aggressiivisia keskenään ja tappeluiden riski on aina olemassa myös naaraiden kesken. Koiras voi puolestaan dominoida naaraitata liikaa ja aiheuttaa niille stressiä, lisäksi koiraan ja naaraan parista seuraa hedelmöittyneitä munia; oletko valmis kasvattamaan poikaset asianmukaisissa olosuhteissa, jos ne pääsevät kuoriutumaan etkä saa niitä myytyä? Nämä gekot eivät hyödy vankeudessa lajitoverin seurasta rajoitetussa tilassa.
LÄMMITYS
Pystysuuntaiseen terraarioon luodaan pystysuuntainen lämpötilagradientti. Lämmitin asetetaan sen yläosaan esimerkiksi verkon päälle. Sen tuottama lämpö haihtuu pikkuhiljaa terraariossa alaspäin mentäessä. Vaihtolämpöinen päivägekko pääsee siis halutessaan lämmittelemään korkealla terraariossa tai viileampään matalalla lähellä pohjaa.
Terraarion yläosa: 29-32°C
Paistattelupaikan pintalämpötila: 35-40°C
Viileä alapääty: 25-28°C
Yölämpötila: 23-25°C
Terraarion alaosaan ei tarvitse erillistä lämmitysmekanismia. Ei haittaa, vaikka terraarion pohjamateriaalin lähellä olisi alle 25°C, kunhan yläosassa on 29-32°C. Muodostunut lämpötilagradientti, eli lämmön tasainen haihtuminen lämpimästä viileämpään eri osissa terraariota mitä kauemmas lämmittimestä mennään, mahdollistaa päivägekollesi useita vaihtoehtoja hakeutua viileämpään tai lämpimämpään mielensä mukaan. Tärkeintä on, että terraarion yläosa on oikean lämpöinen ja tämä lämpö kerkeää haihtua alle 28°C-asteeseen sen alaosassa.
Jos kuitenkin tuntuu, että lämpö haihtuu herkästi tai haluat kokeilla pitää lämpöä paremmin terraariossa, voit peittää osan katon verkosta tai muusta ilmanvaihdosta esimerkiksi foliolla. Muista kuitenkin, että terraariossa tulee silti vaihtua ilma, jotta olosuhteet pysyvät liskollesi terveellisinä. UVB ei kykene läpäisemään mitään kiinteää estettä, sille on siis ehdottomasti jäätävä esteetön pääsy terraarioon verkkokannen läpi.
"Lämmitys ja valaistus" -välilehdeltä löydät perinpohjaiset selitykset eri lämmitysmuodoista ja niiden haitoista/hyödyistä, sekä tarkemmin tietoa valaistuksesta, termostaateista ja UVB:stä. Tiivistettynä kuitenkin tarvitset päivägekollesi ylhäältä säteilevän lämmönlähteen, joista parhaita vaihtoehtoja ovat halogeeni tai incandescent lämpölamput. Mikään valoa tuottava laite ei saa olla yöaikaan päällä terraariossa, joten jos tarvitset yöksi lisälämpöä, suosittelen Arcadia -merkin Deep Heat Projectoria. Kyseisen merkin halogen basking bulb -lamppuja ja Deep Heat Projectoreita voi himmentää himmentävällä termostaatilla tarpeen vaatiessa.
Muista mitata lämpötiloja digitaalisilla lämpömittareilla terraarion yläosassa ja alaosassa. mittaa suoraan lampun alle muodostuvan paistattelupinnan lämpötilaa erikseen pistoolimallisella lämpömittarilla. Paistattelupinnan voit muodostaa esimerkiksi asettamalla oksan siten, että lisko pääsee sen päälle suoraan kohtaan, johon lämpölamppu paistaa. Säätämällä pinnan etäisyyttä lämmittimestä voit vaikuttaa sen pintalämpötilaan.
KOSTEUS
Illmankosteuden tulee olla 40-75% päivägekon terraariossa. Päiväsaikaan kuivempaa ja yöaikaan kosteampaa. Pieni heitto suuntaansa ja kosteuspiikit yöaikaan eivät ole haitaksi - päin vastoin ne ovat erittäin luonnollisia! Pyri kuitenkin pitämään kosteus näiden rajojen sisällä. Liian pitkät tai useat heitot voivat vaikuttaa negatiivisesti gekon terveyteen aiheuttamalla esimerkiksi hengitystieinfektion. Nämä gekot ovat myös herkkiä erilaisille iho-ongelmille johtuen liian kuivista oloista, jolloin nahanluonti epäonnistuu.
Kosteuden ylläpitäminen voi olla haasteellista lasisessa terraariossa, jossa on verkkokansi eli paljon ilmanvaihtoa. Voit tällöin peittää osan kannesta foliolla tai elmukelmulla (varo lämpölamppua). Terraariota on hyvä sumuttaa päivittäin käsisumuttimella, mutta tämän tiheys riippuu pitkälti kyseisestä terraariosta ja sopivan balanssin löytää vain kokeilemalla ja mittaamalla. Oikea pohjamateriaalivalinta edesajaa kosteuden ylläpitoa ilman homehtumista, tämän lisäksi bioaktiivisuus ja oikeat kasvit ovat oiva lisä. En suosittele automaattisia usvakoneita käytettäväksi kosteuden ylläpitoa varten, omasta kokemuksestani sellaisen puhdistaminen on erittäin haasteellista ja ne alkavat kerryttää ikäviä ja potentiaalisesti lemmikillesi varallisia bakteereita. Turvallisin vaihtoehto on manuaalisesti sumuttaminen, hyvä pohjamateriaalivalinta ja pohjamateriaalin paikoittainen syvempi kasteleminen ison vesiastian lisäksi.
VALAISTUS JA UVB
On erittäin tärkeää tarjota madagaskarin jättipäivägekolle kunnollinen valaistus yö/päivärytmin luomiseksi vankeudessa. Päiväaktiivisina nämä gekot myös ehdottomasti tarvitsevat lineaarisen T5 putkimallin UVB-valaistuksen, joka on elintärkeää niiden hyvinvoinnille ja tarvittavien olosuhteiden luonnonmukaisuudelle. Sopiva UVB-lampun tehokkuusprosentti riippuu lampun sijainnista. Arcadia Lighting Guide voi auttaa havainnollistamaan eri vaihtoehtoja, mutta keskimäärin sopiva tehokkuus on 7%.
Älä koskaan käytä niin sanottua "kierre-UVB:tä" tai normaalia, pientä lamppumaista UVB-polttimoa. Nämä vapauttavat hyvin epävakaan määrän UVB-säteilyä, niiden elinikä on lyhyt ja kaikki tuotettu säteily kohdistuu liian pienelle alueelle. Sen sijaan käytä uusimman teknologian Arcadia T5 putkimallista UV-valaisinta. UVB-säteily ei läpäise lasia, muovia tai muuta kiinteää estettä ja verkkokannet vähentävät noin 35% terraarioon pääsevän UVB-säteilyn määrästä. Tämän lisäksi muista, että UV-lamppu tulee vaihtaa säännöllisesti uuteen, esim. Arcadia:n T5 putket kestävät 12kk ennen, kuin ne lakkaavat tuottamasta UVB-säteilyä.
Yksinomaan valoa tuottavan lämpölampun käyttäminen ei tuota riittävästi valoa tuomaan selkeää yö-päivärytmiä, vaan tämä tulee toteuttaa värittömällä (valkoisella tai lämpimällä valkoisella) erillisellä valonlähteellä. Omasta mielestäni tälle päiväaktiiviselle lajille myöskään T5 UVB ei tuota riittävästi valoa tähän tarkoitukseen, vaan oma suositukseni sen lisäksi on Arcadia:n Jungle Dawn LED bar, joka soveltuu erinomaisesti terraariokäyttöön, tuottaa kokoonsa nähden erittäin runsaasti valoa ja kaiken lisäksi se toimii kasveille kasvuvalona. Tämän tuotteen voit laittaa terraarion verkkokannen päälle tai kiinnittää sen terraarion kanteen sisäpuolelle lampun mukana tulevilla ruuvattavilla kiinnikkeillä. Älä koskaan käytä värillisiä (sininen, punainen yms) valoja, ne ovat epäluonnollisia, gekkosi näkee sen tuottaman valon ja värin, sekä pitkään käytettynä ne voivat olla haitallisia eläimesi syvyysnäölle ja silmille.
Lue lisää valaistuksen periaatteista "Lämmitys & valaistus" -sivulta.
POHJAMATERIAALI JA SISUSTUS
Madagaskarin jättipäivägekolle ei ole tiettyjä minimivaatimuksia sisustuksen puolesta. Ne eivät tarvitse erillistä kalkkikuppia tai wetboxia, kuten leopardigekko, vaan sen sijaan niille tulee tarjota riittävästi kiipeilymahdollisuuksia, vaakasuuntaisia pintoja, varjopaikkoja ja suojaisuutta. Ne viettävät hyvin vähän aikaa maan pinnalla, mutta oikein valittu irtopohjamateriaali ylläpitää kosteutta ja mahdollistaa oikeiden kasvien istuttamisen.
Kaikkein luonnollisin ja halvin vaihtoehto on lannoittamaton luonnonturve, jota saa esimerkiksi Bauhausista isoissa säkeissä. Se sopii hyvin kosteisiin olosuhteisiin. Vaihtoehtoisesti myös kookoskuitu käy pohjamateriaaliksi, jota saa matelijoihin erikoistuneista liikkeistä. Pohjamateriaaliin voit sekoittaa sammalta ja kuivia lehtiä tuomaan lisätekstuuria ja bioaktiivisissa terraarioissa ns. "talkkareiden" eli siirojen ja hyppyhäntäisten suojaksi.
Päivägekkosi pohjamateriaali saa olla kosteaa, sillä se edesauttaa koko terraarion ilmankosteuden ylläpitoa. On kuitenkin hyvä antaa sen välillä kuivua osittain, erityisesti oikeiden kasvien kanssa. Suosittelen tekemään ns. kerrostetun pohjan päivägekkosi terraarioon. Laita ensimmäiseksi pohjalle Lecasorapalloja noin 5cm paksuinen kerros, sen päälle esimerkiksi tiheäsilmäinen muovinen muotoon leikattu muovinen verkkomateriaalin pala ja tämän päälle varsinainen pohjamateriaaliseos. Tämä edesauttaa luonnollista vedenkiertoa terraariossa ja estää homeen muodostumista entisestään. Yksinkertaisesti siis pohjamateriaalissa oleva ylimääräinen vesi valuu terraarion pohjalle ilmavien Lecasorapallojen väleihin, eikä jää pohjamateriaaliin aiheuttamaan kosteusvahinkoa kasvien juurille. Tämä on ensimmäinen askel kohti bioaktiivista terraariota - täältä voit lukea lisää!
Tarjoa gekollesi useita vaakatasoisia lepopaikkoja oksien avulla. Jos gekkosi joutuu olemaan liian usein pystysuuntaisesti esimerkiksi lasissa, kun vaakatason kiipeiltävää ei ole tarpeeksi, voi gekolle kehittyä hyvin yleinen Floppy Tail Syndrome, jolloin liskon häntä ns. roikkuu velttona sen mukana. Tämä voi vaikuttaa negatiivisesti sen kykyyn tasapainotella.
Kiipeiltävien oksien lisäksi on syytä varmistaa, että terraarioon muodostuu riittävästi varjoisia alueita esimerkiksi kasvien sekaan. Näin päivägekko pääsee halutessaan pois suorasta lämmöstä ja UVB-säteilystä. Hyvävä alustava nyrkkisääntö tälle on, että terraarion yläosassa ja alaosassa on vähintään yhdet varjoisat piilopaikat. Varsinaisiksi piilopaikoiksi voit käyttää korkkitunnelin paloja, joiden karhea pinta on myös erinomainen apu nahanluonnin aikana. Varmista, ettei gekkosi voi jäädä jumiin niiden sisälle. Voit asetta tunneleita tukevien oksien haaroihin tai vaihtoehtoisesti upottaa niitä suoraan terraarion taustaan, jos teet sen itse polyuretaanivaahdosta. Taustojen itse tekemisestä on tulossa myöhemmin oma sivunsa, mutta YouTubessa on lukuisia opastusvideoita aiheeseen.
Madagaskarin jättipäivägekolle ei ole varsinaisia tarkkoja "minimivaatimuksia" sisustuksen suhteen, varmista vain, että tarjoat runsaasti erilaisia mahdollisuuksia kiipeilyyn ja piiloutumiseen. Älä jätä terraariota liian avoimeksi, mutta älä myöskään laita sitä niin täyteen sisustusta, että gekkosi ei kykene hyppimään ja valoa ei pääse riittävästi terraarioon.
Viimeiset huomioitavat seikat sisustuksesta ovat ruoka- ja vesikuppi. Tähän suosittelemme esimerkiksi imukupeilla terraarion seinään kiinnitettäviä pieniä muovisia astioita, joista päivägekko kiipeillessään korkealla terraariossa löytää ruokansa helpoiten. Gekko saa toki sumuttelusta ja ravinnostaan myös vettä, mutta vesikupin tarjoamisesta ei ole mitään haittaakaan. Ruokakupista tarjoillaan vain valmisravintososeita, joista kerron alempana.
RUOKINTA
Luonnossa phelsuma grandis syö pääasiassa hyönteisiä ja niiden lisäksi myös hedelmien nesteitä. Vankeudessa niille tulee syöttää eläviä hyönteisiä ja gekkojen valmisravinnejauheesta (CGD) tehtyä majoneesimaista sosetta vettä lisätessä. Hyviä CGD -merkkejä ovat esimerkiksi Pangea ja Rhacofood, niitä on saatavilla useissa eri mauissa. Omalle gekollesi mieleisen maun ja soseen koostumuksen löytäminen voi vaatia kokeilemista.
Sopivia ruokahyönteisiä ovat esimerkiksi argentiinantorakat (dubia), kenttäsirkat, jauhomadot ja mustasotilaskärpäsen toukat. Muista tarjota vain eläviä hyönteisiä (ei kuivattuja!!!), joille on edeltävänä päivänä syötetty terveellisiä kasviksia, jotta liskosi saa parhaimman ravinnollisen hyödyn syömistään hyönteisistä. Suosittelemme, että tarjoat vähintään kolmea erilaista hyönteistä, jotta ruokavalio pysyy monipuolisena ja virikkeellistävänä gekollesi. Voit lukea lisää eri ruokahyönteisten ravintoarvoista täältä!
Nuorelle, alle 6 kuukauden ikäiselle gekolle tulee tarjota hyönteisiä päivittäin ja ruokajauhesosetta joka toinen päivä. Täysikasvuiselle tai normaalisti kehittyneelle yli 6 kuukauden ikäiselle gekolle tarjotaan hyönteisiä 2-3 kertaa viikossa ja ruokajauhesosetta kerran viikossa. Muista tarkkailla gekkosi kehittymistä ja painoa ulkoisesti ja punnitse, kun siihen tulee mahdollisimman stressivapaa mahdollisuus.
MUISTA! Tarjoa päivägekollesi jokaisen ruokahyönteisen mukana lisäravinteita (kalkki ilman D3-vitamiinia ja monivitamiinit). Näin takaat terveellisen kehityksen ja ehkäiset esimerkiksi Metabolic Bone Disease -taudin muodostumista. Hyviä tuotteita ovat esimerkiksi Arcadia EarthPro-A, CalciumPro Mg, sekä RevitaliseD3 valmistajan ohjeiden mukaisesti. Vaikka päivägekolle tulee tarjota riittävän tehokas T5 UVB, on sen lisäksi hyvä varmistaa D3-vitamiinin saanti lisäravinteilla noin kerran kahdessa viikossa.
Ruokahyönteinen on sopivan kokoinen gekkosi syötäväksi, kun se on hieman pienempi, kuin gekon pää. Voit esimerkiksi leikata saksilla liian suuret torakat pienemmiksi. Tarjoa hyönteiset aina pinseteiden avulla, älä päästä niitä vapaaksi terraarion sisälle! Tämä voi aiheuttaa gekollesi tahatonta stressiä ja esimerkiksi sirkat voivat näykkiä sitä.
TIIVISTETTY OSTOSLISTA
- minimissään 45x45x90cm terraario aikuiselle gekolle
- irtopohjamateriaali (esim. lannoittamaton luonnonturve)
- riittävästi sisustusta (vaakatasoisia oksia, kasveja)
- ruokinta- ja vesikuppi
- lämpölamppu (halogeeni, incandescent tai DHP)
- suojahäkki tai valaisinkupu keraamisella kannalla
- himmentävä termostaatti
- digitaaliset lämpömittarit
- digitaalinen kosteusmittari
- infrapunalämpömittari (pistoolimalli)
- T5 7% UVB
- sumutinpullo
- pinsetit ruokintaan
- keittiövaaka
- kuljetusta varten muovilaatikko
- eläviä ruokahyönteisiä ja ruokajauheet
- lisäravinteet (kalkki ilman D3, monivitamiinit ja erikseen kalkki/monivita D3 kanssa)
NAHANLUONTI
Madagaskarin jättipäivägekko luo nahkansa muiden matelijoiden tapaan. Sen tiheys riippuu gekon iästä ja kasvuvauhdista, esimerkiksi nuori poikanen voi luoda sen viikoittain ja täysikasvuinen kerran kuussa tai harvemmin. Lähestyvän nahanluonnin tunnistaa helposti gekon normaalisti hyvin kirkkaiden värien haalistumisena.
Nahanluonnin aikana ole erityisen tarkkana, että terraario pysyy riittävän kosteana. Puutteelinen ilmankosteus voi hankaloittaa nahanluonnin onnistumista, jolloin yleisesti gekon varpaisiin tai häntään voi jäädä vanhaa nahkaa jumiin. Tätä jumittunutta nahkaa voi olla hankala saada irrotettua, sillä nämä liskot eivät sovellu käsiteltäväksi samaan tapaan, kuin vaikkapa leopardigekko. Jumittunut nahka gekkosi varpaissa voi vaikuttaa negatiivisesti sen kykyyn kiivetä eri materiaaleja, kuten lasia pitkin, koska se ei kykene käyttämään varpaissaan olevia miljoonia mikroskooppisen pieniä hiusmaisia elimiä (eng. setae).
Gekkosi voi luoda nahkansa repaleina tai ideaalitapauksessa jopa kokonaisena palasena. Se alkaa useimmiten hinkkaamalla päätään karheisiin pintoihin terraariossa, jolloin nahka alkaa pikkuhiljaa "kuoriutua" pois. Hankaamisen lisäksi päivägekkosi auttaa nahkaa irtoamaan repimällä sitä suullaan. Leopardi- ja harjasgekkojen tapaan madagaskarin jättipäivägekko syö irronneen nahkansa. Karheat pinnat ovat hyvin tärkeitä terraariossa, esimerkiksi korkkikaarna on tähän hyvä vaihtoehto.
Älä häiritse päivägekkoasi nahanluonnin aikana, vaan anna sen rauhassa hoitaa tehtävänsä. Tarkkaile kuitenkin, että onko sen varpaisiin, kasvoihin tai häntään jäänyt vanhaa nahkaa jumiin. Jos havaitset jossain vielä palasen nahkaa, odota ja tarkkaile, että saisiko gekkosi sen itse irti vuorokauden kuluessa ja ylläpidä kosteutta terraariossa. Jos nahka on jäänyt jumiin, tulee se saada irrotettua ihmisen avustamana. Tämä tulee toteuttaa erittäin varovasti ja kärsivällisesti, sillä nämä päivägekot ovat hyvin säikkyjä ja herkkiä. Niiden iho on hyvin herkkä repeämään ja saattaa jopa irrota paloina, jos ei ole varovainen.
Omalla phelsuma grandis -päivägekollani oli varpaissa vanhaa nahkaa, kun se tuli minun hoitooni todennäköisesti johtuen puutteellisesta kosteusprosentista. Varovasti ohjasin gekon karkkirasiaan, jonka pohjalla oli kosteita talouspapereita käyttäen tähän apunani laatikon kantta. Ole hyvin varovainen ja varaudu siihen, että gekko sinkoilee nopeasti. Kun gekko oli laatikossa, laitoin rei'itetyn kannen paikalleen ja annoin liskon odotella siellä noin 30 minuuttia. Tämä on ns. "saunamenetelmä", jonka tarkoitus on pehmentää jumittunutta nahkaa, jolloin se irtoaa helpommin.
Odottelun jälkeen raotin kantta vähän kerrallaan ja hyvin varovasti vanupuikkoa käyttäen hieroin vanhaa nahkaa irti kohti varpaiden kärkiä. Gekko säntäili usein ja tämä vei kauan aikaa, mutta lopulta sain lähes kaiken irrotettua, osa jäi vain sen kynsien päihin kiinni. Päästin liskon takaisin terraarioonsa ja parin päivän kuluessa se oli itse saanut irrotettua kaiken lopullisesti.
Jos vanhaa nahkaa jää jumiin ja sitä ei irroteta, voi se katkaista esimerkiksi varpaille menevän verenkierron, etenkin jos vanhaa nahkaa kertyy kerroksittain aina uudelleen ja uudelleen. Varvas voi joutua kuolioon ja lopulta pudota kokonaan pois. Pahimmassa tapauksessa se voi johtaa erilaisiin tulehduksiin. Oikea ilmankosteus, valaistus, lämpö ja ruokavalio ovat nahanluonnin kannalta hyvin tärkeitä.
KÄSITTELY JA KÄYTTÄYTYMINEN
Madagaskarin jättipäivägekot eivät ole käsittelylemmikkejä. Ne ovat erittäin nopealiikkeisiä, arvaamattomia ja ne voivat hypätä korkealle ja pitkiäkin matkoja. Ruokinnan ja muiden hoitotoimenpiteiden aikana on siis syytä olla varuillaan.
TERVEYS JA SAIRAUDET
Metabolic bone disease on matelijoilla valitettavan yleinen niiden olosuhteisiin sekä ruokintaan liittyvä sairaus, joka haurastuttaa luita, koska matelija ei saa esimerkiksi D3-vitamiinia joko UVB:n kautta tai kalkkia ravinnon mukana. Tämä voi johtaa vakaviinkin kehitysvammoihin, mm. luiden epämuodostumiin sekä murtumiin.
Alipaino johtuu usein siitä, että eläintä ei joko ruokita tarpeeksi tai se on sairas ja sillä on esimerkiksi loisia. Liian laiha gekko on luiseva ja sen kylkiluut erottuvat selvästi. Jos ruokinnan lisääminen ei auta ja paino putoaa edelleen, suosittelemme ottamaan yhteyttä matelijoihin erikoistuneeseen eläinlääkäriin.
Lihavuus johtuu liikaruokinnasta ja on gekolle aina haitallista. Sopivan painoinen gekko on hoikka eikä sillä ole kertynyt ylimääräistä rasvaa kaulan ja ruumiin keskiosan ympärille. Ensisijaisena hoitona on ruokinnan rajoittaminen sekä liian rasvaisten ruokaeläinten poisto sen ruokavaliosta.
Hännän menetys. Hännän putoaminen on itsepuolustusreaktio, joka voi johtua stressistä tai yksinkertaisesti vain säikähdyksestä. Hännän pudotus ei ole gekolle itselleen vaarallinen ja gekkosi kasvattaa häntänsä ajan saatossa takaisin. Uusi häntä näyttää aina hieman erilaiselta kuin alkuperäinen.
Yleisimpiä loisia ovat mm. kihomadot, koukkumadot, laakamatoja ja kokkidioosit ja ne eivät pienissä määrin ole erityisen haitallisia eivätkä aiheuta liskollesi ongelmia. Monella matelijalla onkin loisia luonnostaan. Ongelmia ne aiheuttavat jos matelijan immuunijärjestelmä heikkenee esimerkiksi stressin tai jonkin saurauksen vuoksi. Loiset voivat ongelmaksi myös muulloin ja on tärkeää viedä lemmikkisi eläinlääkäriin ulostenäytteen kera jos se oksentelee, paino putoaa ilman selkeää syytä, gekkosi menettää ruokahalunsa tai se käyttäytyy poikkeavalla tavalla.
Suolitukokset ovat vakava ja hoitamattomana myös kohtalokas tila, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että matelijasi suoli on tukossa ja estää liskoasi ulostamasta. Tämä johtaa nopeasti ruokahalun puutteeseen. Yleensä suoli tukkeutuu esimerkiksi hiekasta, kivistä tai talouspaperista, jota gekko ei kykene sulattamaan. Myös muut vierasesineet voivat aiheuttaa suolitukoksia.
Jos gekollasi on suolitukokseen viittaavia oireita, eli se käyttäytyy epätavallisesti, ei syö tai ulosta ja sen vatsa on turvonnut, kannattaa ensimmäisenä kokeilla lämmintä vesikylpyä sekä tarjota gekolle yhden tipan parafiiniöljyä. Parafiiniöljy liukastuttaa ruoansulatuskanavaa ja auttaa gekkoa ulostamaan. Jos sen sijaan esiintyy myös vakavampia oireita kuten erittäin vaisu käytös, laihtuminen, silmien jatkuva siristely sekä tumma läiskä vatsassa, vie matelijasi heti eksoottisia lemmikkieläimiä hoitavalle eläinlääkärille!
Suolitukosta voi ehkäistä oikeanlaisella hoidolla. Suurin syy suolitukokseen irtopohjamateriaalilla on vääränlaiset elinolosuhteet sekä ruokinta, eli gekolla ei ole riittäviä lämpötiloja tai se ei saa tarvitsemiaan ravinteita ruoan kautta ja pyrkii syömään siksi pohjamateriaaliaan. Pienet määrät syötyä turvetta ei ole vaarallista kunhan elinolosuhteet on kunnossa.
Hengitystietulehdus johtuu matelijoilla usein vääränlaisista elinolosuhteista kuten pitkään jatkuneesta liian korkeasta ilmankosteudesta tai liian matalasta lämpötilasta. Infektion hengitysteissä aiheuttaa yleensä bakteerit ja hengitystietulehdukset vaativat antibioottihoitoa.
Selkeitä hengitystietulehduksen oireita ovat apaattisuus, raskas henkittely suu aukinaisena, tukkeutuneet sieraimet, kupliva ja limainen sylki, ruokahalun katoaminen ja painonlasku. Jos huomaat hengitystietulehduksen oireita, ole heti yhteydessä matelijoihin erikoistuneeseen eläinlääkäriin!
Päivitetty 29/07/2024
LÄHTEITÄ
Healey Mariah. Giant Day Gecko Care Sheet. Reptifiles
Halter Josh, 09/2021. Giant Day Gecko (Phelsuma grandis) care and bioactive maintenance. The Bio Dude