top of page

Lämmitys ja valaistus

kaikki lämmityksen ja valaistuksen perusteista

Periaatteet valaisun ja erityisesti lämmön takana voi kuulostaa todella monimutkaiselta tai vaihtoehtoisesti ihan yhdentekevältä, mutta todellisuus on aivan toista. Kun oppii ymmärtämään lämmön erot ja miksi se on tärkeää, eläimesi ja lompakkosi kiittävät.

Oikeanlaisen lämmön tarjoaminen on yksi tärkeimmistä, ellei jopa kaikkein tärkein asia mihin panostaa matelijaasi ajatellen. Matelijat tarvitsevat lajikohtaisesti määritellyn lämpötilagradientin, jotta ne voivat säädellä kehonlämpötilaansa. Vaihtolämpöisinä eläiminä matelijat eivät kykene itse ylläpitämään ja säätelemään kehonlämpötilaansa, vaan se riippuu ympäristön lämpötilasta. Oikeat lämpötilat ovat elintärkeitä lemmikkisi kehontoiminnoille ja käyttäytymiselle. Esimerkiksi ne eivät kykene sulattamaan ruokaansa oikein liian kylmässä, mikä puolestaan voi johtaa hengenvaarallisiin komplikaatioihin.

 

Oikeastaan suuri osa kaikista matelijoiden kanssa kohdattavista yleisistä ongelmatilanteista kumpuaa vääränlaisista lämpötiloista, minkä vuoksi moni kokeneempi omistaja neuvoo kysyttäessä tarkistamaan, että terraarion lämpötilat ovat varmasti kullekkin lajille sopivat. Esimerkiksi, jos kuningaspytonisi ei suostu syömään, voi perimmäisenä syynä olla liian kylmät terraario-olosuhteet. Tietenkään lämpötilat eivät AINA ole vastaus jokaiseen ongelmaan, mutta se on asia joka kannattaa aivan ensimmäisenä tarkistaa.

Tehokkaan lämmönlähteen lisäksi jokainen lemmikkimatelija hyötyy päivä/yö-syklistä. Tämä tulisi toteuttaa omalla erillisellä valonlähteellä, joka on hyvänä lähtökohtana päällä 12 tuntia ja kiinni 12 tuntia. Myös hämärä-/yöaktiiviset lajit tarvitsevat valonlähteen tuomaan selkeän eron päivän ja yön välille vankeudessa. Valon lisäksi UVB-säteilyn tarjoaminen on myös jokaiselle matelijalle hyödyllistä, kun sen teho valitaan lajikohtaisesti oikein.

 

Tällä sivulla käyn läpi ja perustelen eri lämmitys- ja valaistusvaihtoehtoja matelijoille pohjautuen omaan kokemukseeni, lukuisten ”uuden sukupolven” edistyneitä menetelmiä käyttävien matelijaharrastajien kokemuksiin ympäri maailmaa, sekä jokseenkin rajallisiin tieteellisiin lähteisiin netissä. Osan näistä löydät linkkeinä tämän dokumentin lopusta, vaikkakin ne ovat englanniksi. Lämmön ja valaistuksen periaatteet pätevät niin liskoihin, kuin käärmeisiinkin. Niiden fysiikka ei muutu missään vaiheessa, vaikka ne vaativatkin omat lajikohtaiset olosuhteensa esimerkiksi lämmön tehossa ja UVB:n määrässä.

Tämän elintärkeän tiedon tulee olla saatavilla myös englantia huonommin puhuville, sillä valtaosa suomenkielisistä lähteistä ei sitä valitettavasti vielä tee.

LÄMMÖN TYYPIT (IR)

Aloitetaan lämmitysvaihtoehdoilla ja sillä, mitä lämpö oikeastaan on, kun puhutaan lemmikkimatelijoista. Infrapuna (IR eli infrared) on elektromagneettista säteilyä, jonka aallonpituus on pidempi, kuin ihmissilmällä nähtävän valon. Sen kuitenkin tuntee lämpönä iholla. Osa matelijoille käytettävistä lämmönlähteistä tuottaa infrapunalämpösäteilyn lisäksi myös näkyvää valoa, osa pelkkää lämpöä. Parhaiden lämmitysvaihtoehtojen valitseminen juuri sinun eläimelle ja terraariolle tulee riippumaan monesta seikasta, jotka käyn läpi.

 

On olemassa käytännössä kolme eri infrapunan ”tyyppiä” tai taajuusalueita; IR-A, IR-B ja IR-C. Tyypin A infrapunalla on kaikkein lyhyin aallonpituus näistä kolmesta. Mitä lyhyempi aallonpituus, sitä intensiivisempänä säteilyn voi ajatella. Eli IR-A läpäisee ihon pintaa syvemmälle tehokkaammin, kuin IR-C-tyypin infrapunasäteily. Auringon tuottamasta infrapunasäteilystä jopa 40% on IR-A:ta ja IR-C on oikeastaan vain ympäristön säteilemää "jälkilämpöä". Kun auringonvalossa makaava kivi kuumuu, voit tuntea sen hohkaaman lämmön ihollasi vaikket koske kiveä. Se siis saa itseensä IR-A-tyypin tehokasta säteilyä, varaa sitä itseensä ja hohkaa sitä ympäristöönsä vähemmän intensiivisenä IR-C-tyypin infrapunana.

Barolet Daniel, 02/2016. Infrared and skin: Friend or foe. ScienceDirect

Horton Luke, Brady Joshua, Kincaid M. Colin, Torres Eloise Angeli, Lim W. Henry, 07/2023.

The effects of infrared radiation on the human skin. Wiley Online Library

Vatansever Fatma, Hamblin R. Michael, 10/2012. Far infrared radiation (FIR): its biological effects and medical applications, National Center for Biotechnology Information

Khawar Hayat, Zunzhong Ye, Hongjian Lin, Jinming Pan, 05/2024.

Beyond the Spectrum: Unleashing the Potential of Infrared Radiation in Poultry Industry Advancements, MDPI

Solar Radiation & Photosynthetically Active Radiation, Fondriest Environmental, Inc. 03/2014

IR-C on siis käytännössä kaikkein heikoin tapa lämmittää lemmikkimatelija. Se ei läpäise ihon pintakerrosta syvemmälle kudoksiin suoraan, eli matelija joutuu lämmittelemään pidemmän aikaa tavoittaakseen tarvitsemansa sisälämpötilan, kuin IR-A tai -B-tyyppien infrapunan kanssa. (Why Infrared Matters - Roman Muryn) Kaikkein suosituimmat lämmitysvaihtoehdot matelijaharrastajien keskuudessa ovat lämpömatot ja -kaapelit. Nämä ja erilaiset lämpöpaneelit, keraamiset lämmittimet (ceramic heat emitter) ja lämpökivet/-piilot kaikki tuottavat vain IR-C -tyypin ihon pintakerroksia lämmittävää lämpösäteilyä.

Tätä väitettä tukevat Wienin siirtymälaki (Wien´s displacement law, wikipedia), sekä Planckin laki (Planck´s law, wikipedia), joiden mukaan, tiivistettynä, objektin lämpötila on suoraan kytköksissä sen elektromagneettisen säteilyn spektrumiin. Toisin sanoen; mitä korkeampi lämpötila, sitä lyhempi infrapunasäteilyn aallonpituus. Mitä lyhempi infrapunan aallonpituus (IR-C, IR-B, IR-A), sitä paremmin se läpäisee ihoa. 

Lämpömattojen keskimääräinen käyttölämpötila on noin 40-50˚C (313-323 kelviniä). Wienin lain kaavaa hyödyntäen tästä voi laskea matelijoille käytettävien lämpömattojen tuottaman infrapunasäteilyn aallonpituuksien huippujen olevan noin 9000 nm tai 9 μm, joka sijoittuu infrapunan spektrumissa IR-C:n alueelle (15 μm - 1000 μm). 

Suosittelemme siis tutustumaan IR-A ja IR-B-tyyppien lämpösäteilyä tuottaviin vaihtoehtoihin, jotka nykyisellä tekniikalla ovat yksinomaan lämpölamppuja eli ylhäältä säteileviä lämmittimiä (over head/tank heater). Nämä tehokkaimmat infrapunasäteilyn tyypit läpäisevät syvemmälle lihaskudoksiin ihon läpi lämmittäen näin koko eläimen tehokkaasti ja lyhyemmässä ajassa, aivan kuten aurinko toimii luonnossa. 

 

Vaikka se onkin totta, että monet matelijat kohtaavat IR-C "jälkilämpöä" luonnossa ja saavat lämpöä myös vatsaansa esimerkiksi lämmenneistä kivistä auringon laskiessa, on lämmön alkuperäinen lähde aina ylhäällä; aurinko, joka tuottaa luonnollisesti lämpimiä pintoja allensa näin tarjoten huomattavasti enemmän valinnanvapautta matelijalle. Tämä on helposti toteutettavissa oikein valitulla ja asetetulla lämpölampulla. On täysi myytti, että esimerkiksi kuningaspytonit tai leopardigekot (tai mikä tahansa matelijalaji) tarvitsisi nimenomaan lämpömatolla tai -kaapelilla toteutettua mahalämpöä ruoansulatukseen eikä lämpölamppu siksi ole hyvä vaihtoehto:

 

- Tehokkaasti matelijaa lämmittävä lämpölamppu (IR-A) siis läpäisee syvemmälle koko matelijan kehoon lämmittäen sen nopeasti käytännössä kauttaaltaan, maha mukaan lukien, sekä sen lämmittämät objektit muodostavat luonnollisesti suoraan terraarion sisälle lämpimiä pintoja, jotka puolestaan säteilevät entisestään IR-C-tyypin infrapunaa ympäristöönsä.

- IR-C-tyypin lämpöä tuottava lämpömatto/-kaapeli ensin lämmittää terraarion ulkopuolelta sen pohjan tai seinän, jonka jälkeen terraarion pohjamateriaalin pohja alkaa lämmetä pikkuhiljaa säteillen pohjan pinnalle ja ilmaan. Huomattava osa maton tuottamasta lämmöstä terraarion ulkopuolella menee terraarion rakenteiden itsensä lämmittämiseen ja ympäröivään ilmaan tai mahdolliseen pöytätasoon. Matelijalla kestää huomattavasti kauemmin saada sisälämpötilansa korkeaksi, kuin IR-A/-B-säteilyn kanssa.

Suoraa tieteellistä tutkimusta, joka kertoisi tarkat prosentuaaliset luvut sille, kuinka suuri osa maton tuottamasta energiasta menee ns. "hukkaan" verrattuna lämpölamppuihin, tai joka sanoisi kirjaimellisesti, että lämpölamppu on parempi pääsääntöiseksi lämmönlähteeksi ei vielä nykyisen tiedon mukaan ole. On kuitenkin yksilötasolla helposti kokeiltavissa näiden vaihtoehtojen ero lämmön käyttäytymisellä, kun lampun sijoittaa suuntaavassa kuvussa verkkokannen päälle tai umpikattoisessa terraariossa sen sisälle asianmukaisesti verkkohäkillä suojattuna. Voit laskea lämmittimen tuottaman infrapuna-aallonpituuksien huiput hyödyntämällä Wienin lain kaavaa ja verrata sen tuloksia infrapunasäteilyn spektrumiin. Aiheen osa-alueita on siis tutkittu ja tieteellisesti todistettu ihmisten lääketieteessä, muiden eläinten kanssa ja fysiikassa, vaikkei kirjaimellista, suoraa lausetta nimenomaan matelijoiden hoitamisen kontekstissa ole tieteellisessä vertaisarvioidussa tutkimuksessa vielä tänäkään päivänä. 

 

Pelkästään alapuolelle sijoitettavan lämmönlähteen (UTH, under tank heater) tarjoaminen ei anna eläimellesi mahdollisuuksia kukoistaa sen täydessä luonnonmukaisessa potentiaalissaan. UTH:t tarjoavat vain vähiten tehokkaan lämmitysmuodon läpäisemään matelijan ihoa, jota aurinko tekisi luonnossa myös hämäräaktiivisten matelijoiden kohdalla. Tästä aiheesta kerron tarkemmin alempana. Mikään luonnollinen villimatelijoiden kohtaama pääsääntöinen lämmönlähde ei säteile maasta ylöspäin 24/7, jonka lisäksi luonnossa matelijoilla on loputon määrä erilaisia vaihtoehtoja kokea lämpöä ja näin säädellä kehonlämpötilaansa. 

 

Esimerkiksi matelija voi halutessaan nukkua pensaan juurella piilossa täysin suoralta auringolta, tai kiivetä pensasta pitkin korkeammalle suoraan lämpöön. Se voi nukkua puoleksi esillä kiven alla tai mönkiä täysin varjoon. On tärkeää tarjota lemmikillesi valinnanvapautta ja luonnonmukaisia olosuhteita vankeudessa, jotta se pääsee toteuttamaan luonnollista käyttäytymistään, mikä stimuloi sen aivoja ja lihaksistoa. Pelkkä lämpömatto tuottaa epäluonnollisesti lämpöalueen vain maan tasalle, kun luonnossa on mahdollisuus kiivetä aina vain korkeammalle kokemaan intensiivisempää lämpöä. Luonnossa eläimet kaivautuvat syvemmälle maahan viilentääkseen itseään, miksi siis lämpömattoja/UTH-lämmittimiä pidetään täysin normaalina lemmikkimatelijoille? Poikkeuksena tietysti talviunille kaivautuminen ja maan lämmennyt pinta, joka säteilee ympäristöönsä itseensä varautunutta lämpöä (IR-C), jotka ovat täysin eri tilanne.

 

Oli kyse sitten kuningaspytonista, leopardigekosta tai parta-agamasta, ne kaikki liikkuvat luonnossa ja hakeutuvat itse kokemaan erilaisia ympäristön muutoksia (lämpö, kosteus yms.). Myös siis hämäräaktiiviset matelijat saavat kyllä ylhäältä säteilevän lämmön ja valon hyötyjä paistattelemalla suoraan tai ns. epäsuorasti.

LÄMPÖMATOT JA "MAHALÄMPÖ"

Halutessasi voit tarjota mahdollisuuden luonnonmukaiselle ”mahalämmölle” ja tehokkaasti lämpöä varaavalle paistattelualustalle asettamalla lämmittelypaikan alapuolelle liuskekiviä tai vaikka kylpyhuonelaattoja. Muista vain tarkkailla niiden pintalämpötiloja pistoolimallin infrapunalämpömittarilla!

 

Lämpömatot eivät ole ainoastaan epäluonnollisia niiden tuottaman lämmön säteilyn suunnalta ympäri vuorokauden tai erityisesti päiväsaikaan, mutta myös heikkotehoisia tuottamansa energian hyödynnetyksi tulemisen kannalta, ja niiden käyttöön liittyy erityisiä varotoimenpiteitä, joita ei samalla tavalla tarvitse ottaa huomioon lampun kanssa. Matot siis eivät lämmitä eläimen kudoksia ja ympäröiviä objekteja ja ilmaa yhtä tehokkaasti. Ei riitä, että terraariossa on yksi pinta (maton pääsääntöisesti lämmittämä/kontaktissa oleva alue), joka on juuri eläimellesi määritelty esimerkiksi 32 astetta. Koko terraarion päädyn ilmanlämpötila tulisi olla tuo asteluku ja varsinaisen paistattelupinnan vielä vähän kuumempikin, jotta vaihtolämpöinen ystäväsi voi säädellä kehonlämpötilaansa kunnolla, aivan kuten luonnossa. UTH-lämmittimet vaikuttavat hyvin heikosti ilmanlämpötilaan niiden tuottamaan energiaan nähden, varsinkin suuremmissa terraarioissa ja terraarion ulkopuolella käytettynä. 

 

Minulla itselläni oli iso lämpömatto kuningaspytonini 120x45x60cm lasiterraarion pohjassa ylhäältä säteilevän 80w deep heat projectorin kanssa. Kun tutkin aihetta tarkemmin ja opin infrapunasäteilyn tyypeistä, otin lämpömaton kokonaan pois käytöstä. Se ei kirjaimellisesti vaikuttanut mitenkään terraarion lämpöpäädyn yleislämpötilaan ja aivan pohja-alueella lämpötila oli kuningaspytonille sopivalla tasolla, mikä ei siis jälleen antaisi kovin paljon valinnanvaraa paistattelupaikalle.

 

Lämpömatto juuri ja juuri lämmitti läpi terraarion lasipohjan turvallisten lämpölukemien rajoissa ja riittävällä ilmanvaihdolla, eikä se siis vaikuttanut mitenkään yleislämpötiloihin, vaikka matto olikin teipattuna kiinni terraarion pohjaan. Maton lämpö lähinnä imeytyy lasiin ja pohjamateriaaliin, mikä ei luonnollisestikaan juuri hyödytä matelijan koko kehoa pysymään lämpimänä, jollei se makaa tunteja maton lämmittämää lasia vasten. Hämäräaktiivisetkin matelijat liikkuvat päivän aikana vaihtaessaan piilopaikkoja, kun ne säätelevät kehonlämpöään ylhäältä tulevan aurinkoa matkivan lämmön kanssa, joka tehokkaasti nostaa koko terraariopäädyn ilmanlämpötilaa ja antaa enemmän valinnanvapauksia.

 

Lämpömaton kanssa niillä ei ole samalla tavalla valinnanvaraa vaihtaa piilopaikkaa esimerkiksi ruoansulatuksen aikana, kun ainoa riittävän lämmin alue on yleensä pohjalasin pinta. Lämpölampun kanssa puolestaan ne voivat maata lämpimässä piilossa suoraan lampun alla, osittain piilosta näkyvillä lampun alla tai piilopaikan päällä täysin lampun alla terraarion kuumimmassa paikassa. Tämä ylhäältä tulevan lämmön etu yhdessä UVB-valaistuksen kanssa matkii aurinkoa kaikkein parhaiten, tästä lisää myöhemmissä kappaleissa.

Lämpömattoa ei automaattisesti voi operoida täysin turvallisesti termostaatinkaan kanssa. Esimerkiksi jos se on aivan kiinni terraarion pohjaa vasten eikä sen ympärille jää tilaa ilmanvaihdolle, lämpömatto ylikuumuu herkästi ja voi esimerkiksi polttaa alapuolella olevan pöytätason pinnan. Hyvä ilmanvaihto puolestaan laskee maton tehokkuutta, kun osa sen tuottamasta lämmöstä menee hukkaan eikä koskaan päädy terraarion sisälle. Lämpömaton voi laittaa myös terraarion seinään, mutta tämäkään ei ole luonnollinen suunta lämmönlähteelle. Eläimen kokoon oikein suhteutettuun terraarioon esimerkiksi kuningaspytoneille tai viljakäärmeille tarvitsee todella suuren lämpömaton, jota pitäisi käyttää hyvin korkeilla lämpötiloilla, jotta sillä voisi nostaa nimen omaan ilmanlämpötiloja sellaiselle tasolle, mitä nämä esimerkit ja suurin osa muista matelijoista päiväsaikaan tarvitsee.

 

Tutkin nyt jo hävitettyä kuningaspytonini lämpömattoa; minun oli termostaatin kanssa operoitava sitä 55˚C lämpötilassa, jotta sain nostettua terraarion sisällä yleislämpötilaa lähellekään suositeltua noin 30-32˚C lämpötilaa. Lämpömatto oli tällöin polttavan kuuma ihoa vasten, joka luonnollisesti on riski ahtaassa tilassa, jossa se voi olla kontaktissa muovisiin ja puisiin tasoihin tai esineisiin. Virheille ei siis jää varaa samalla tavalla, kuin lämpölampun operoinnissa yleensä jää.

 

Puolestaan huomattavasti turvallisemmilla noin 30-40˚C lämpötiloilla terraarion ilmanlämpö on liian alhainen. Saatavilla on yksinkertaisesti vain paljon luonnollisempia, potentiaalisesti turvallisempia ja tehokkaampia päälämmönlähteitä, kuin lämpömatot, -kaapelit, -paneelit, -teipit ja erilaiset sähköistetyt luolat ja kivet jotka tuottavat IR-C-tyypin infrapunasäteilyä.

 

On entistä vaarallisempaa laittaa UTH sisälle terraarioon, eikä missään tilanteessa hyväksyttävää ilman termostaattia. Sinun pitää saada varmaksi se, ettei eläin pääse vahingossakaan liikuttamaan termostaatin anturia oikealta paikalta, jotta sen säätämät lämpötilat pysyvät oikeina. Silloinkin on aina olemassa riski toimintavirheille ja laitevioille valmiiksi rajoitetun ilmanvaihdon kanssa, joka pahimmissa tapauksissa johtaa eläimen vakavaan vahingoittumiseen tai jopa kuolemaan. Tietysti lämpölamppujenkin kanssa on riskejä, kuten minkä tahansa sähkölaitteen, enkä kiellä sitä, etteikö mattojakin voisi operoida turvallisesti. Mutta näiden jo kertomieni pointtien vuoksi suosittelen harkitsemaan lämpölampun (IR-A/IR-B) käyttämistä maton tai kaapelin sijaan.

Tiede lämmön eri tyyppien (IR) takana ei ole silkka mielipide. Vaikka mattoja ja kaapeleita edelleen suositellaan eläinkaupoissa ja muiden harrastajien toimesta eläimen ainoaksi lämmönlähteeksi sillä perusteella, että "Eläimeni on pärjännyt terveenä ja tyytyväisenä X vuotta. Miksi huonoja tai vaarallisia laitteita edes myytäisiin missään?" on valitettavasti vanhentunutta. Tekniikka on kehittynyt, mutta ikävä tosiasia on, ettei erityisesti Suomessa tämä tieto ole vielä yleistynyttä. Muutokset eivät tapahdu hetkessä ja on totta, että myös matelijat pärjäävät ja selviytyvät kyllä ns. huonolaatuisellakin lämmöllä, mutta jokaisen tulisi pyrkiä tarjoamaan omalle vastuulleen ottamalleen lemmikille parasta mahdollista hoitoa.

On toki totta, että oikein ja mahdollisimman turvallisesti käytettynä lämpömattojen ja kaapeleiden tuottama lämpö (IR-C) ei ole mitenkään haitallista matelijallesi. Niitä voi käyttää turvallisesti esimerkiksi piilopaikan pohjan lämmittämiseen ei-bioaktiivisessa terraariossa, jossa elävien kasvien juurten mätäneminen lämmössä ei ole ongelma, tai yöaikaan ylläpitämään pientä lisälämpöä tarvittaessa. Mutta päiväkäytössä täysin saman efektin saa aikaiseksi tehokkaammin, luonnollisemmin ja useimmiten jopa turvallisemmin ylhäältäpäin säteilevällä lämmönlähteellä.

Puolestaan erilaisille ruokahyönteisille tai muille selkärangattomille lämpömatto voi olla käytännöllisempi vaihtoehto, jos lisälämmitykselle on tarvetta. Usein esimerkiksi argentiinantorakat kasvatetaan muovisissa laatikoissa, joihin ei luonnollisesti voi asentaa lämpölamppua turvallisesti ilman metallisen verkkokannen askartelemista, sillä muovi sulaa kovassa lämmössä. Selkärangattomat ovat toki myös eläviä olentoja, mutta matelijoista ne poikkeavat älyllisesti ja rakenteellisesti niin huomattavasti, että lämpömaton käyttäminen lampun sijaan ei vaikuta niiden elämänlaatuun samalla tavalla.

Suoria vertaisarvioituja tutkimuksia nimenomaan liittyen matelijoihin ja niiden lämmitykseen ei nykyisen tiedon mukaan ole. Yleisesti tieteellisiä tutkimuksia matelijoista on erittäin vähän saatavilla. Sen sijaan tämän aiheen osa-alueita on tutkittu ihmisten ja matelijoiden kohdalla, esimerkiksi liittyen infrapunasäteilyn ihonläpäisyyn ihmisten lääketieteessä ja terraario-olosuhteiden vaikutusta matelijan käyttäytymiseen. Näiden saatavilla olevien lähteiden ja vertaiskeskusteluiden perusteella voimme tehdä vähintäänkin suuntaa antavia johtopäätöksiä terraario-olosuhteiden kehittämisessä, joka ei ole ollenkaan huono asia. Kannustamme kaikkia suhtautumaan omiin lemmikkieläimiinsä siinä mielessä, että hakee itse kehityksenkohteita ja on avoin keskustelemaan saatavilla olevista vaihtoehdoista. Muutos ei ole huono asia, ilman sitä emme voi kehittyä.

Vaikkei matelija itse pysty kertomaan mielipiteitä tai kokemuksiaan kun vertailemme eri lämmitysmuotoja, voimme tehdä havaintoja niiden käyttäytymisestä ja pohtia näitä menetelmiä tieteelliseltä kannalta. Tarvitseeko vankeudessa pyrkiä jäljittelemään auringon tuottamaa lämpösäteilyä, joka läpäisee ihon pintaa syvemmälle vai onko maasta säteilevä lämpö aivan yhtä hyvä tai parempikin? Onko siitä mitään hyötyä? Näitä asioita on hyvä pohtia jokaisen matelijoiden hoitoon liittyvän asian kanssa, joista toivon antavani jotain esimerkkiä tämän sivun avulla.

LÄMPÖKIVET

Onneksi nämä matelijoille suunnitellut laitteet alkavat olla myös Suomessa kaikista vaihtoehdoista vähiten käytettyjä lämmittimiä, mutta kokemattomat ja vähemmän asiaan perehtynet matelijaharrastajat voivat päätyä houkuttelevan markkinoinnin hämäämiksi. Sähköllä lämpeävät kivet, piilot ja muut vastaavat koristemaiset tuotteet ovat kaikkein vaarallisimpia lämmittimiä, mitä lemmikkieläimelle voi käyttää ja mitä eläinkaupat vieläkin myyvät. Suurimmassa osassa ei ole ollenkaan säätömahdollisuutta lämmön teholle esimerkiksi sisäänrakennetulla termostaatilla ja ne mallit, joissa sellainen on ovat säätömahdollisuudesta huolimattakin yhtä vaarallisia ja epäluotettavia. Ne aiheuttavat erittäin herkästi vakavia palovammoja tai jopa tulipaloja terraarion sisällä. Laitteen todellista lämpötilaa on mahdotonta tarkkailla ja säätää turvallisesti laitteen omilla ominaisuuksilla ja ulkoisen termostaatinkin kanssa se on hankalaa.

Kaiken lisäksi nämäkin laitteet tuottavat ainoastaan IR-C -säteilyä, eikä niitä tule koskaan käyttää lämmitystarkoituksiin. Jos kuitenkin pidät niiden ulkonäöstä, voit leikata sähköjohdon irti ja käyttää niitä tavallisina terraariokoristeina. Muista peittää jäljelle jäävä avonainen sähköjohto akvaario-/terraariokäyttöön sopivalla silikonilla varmuuden vuoksi.

Lämpökiven kanssa kohtaamme samat argumentit, eli lämpö säteilee alhaalta ylöspäin, se ei läpäise matelijan ihoa tehokkaasti, lämpö on kohdistunut hyvin pienelle alueelle jolloin matelija joutuu makoilemaan aivan laitteessa kiinni, sen säätömahdollisuudet ovat olemattomia tai epäluotettavia. 

TERMOSTAATIT JA NIIDEN KÄYTTÄMINEN

Termostaatit ovat sähkölaitteita, joita käytetään lämmönlähteiden automaattiseen säätämiseen tietyn lämpöasteen saavuttamiseksi esimerkiksi terraarion sisällä. Yksinkertaisuudessaan termostaattiin kytketään lämmitin ja termostaatti pitää lämpötilan automaattisesti oikeana. On olemassa kolmea niin sanottua "päätyyppiä" matelijoille käytettävistä termostaateista; on/off, himmentävä ja pulssi. Termostaatteja on olemassa myös analogisina ja digitaalisina vaihtoehtoina. Jokaiselle termostaatille on määritelty wattimäärä, jota ne tukevat. Esimerkiksi 600 wattia kestävään termostaattiin voit kytkeä laitteita, jotka vievät enimmillään 600 wattia sähköä. Löydät termostaatin tukeman wattimäärän, sekä lämpölaitteesi enimmillään vaatiman wattimäärän laitteen kääntöpuolelta, ohjekirjasta tai mallin ja merkin perusteella internetistä hakemalla.

Yksinkertaisesti selitettynä kytket termostaatin seinäpistokkeeseen ja lämmityslaite kytketään termostaatissa olevaan pistokepaikkaan. Lämmityslaite siis saa sähkönsä ikään kuin termostaatin kautta. Termostaatissa on ulkoinen lämpöanturi, sekä digitaalinen näyttö tai analoginen säätönuppi/nappuloita, joilla säädät termostaattiin haluamasi lämpöasteen. Termostaatti mittaa jatkuvasti anturillaan lämpötilaa, jonka mukaan se säätelee lämmityslaitteelle menevää virtaa ja näinollen sen tuottaman lämmön määrää.

On/off -termostaatti katkaisee kaiken lämmityslaitteelle menevän virran, kun sen mittaama lämpötila ylittää annetun asetusluvun. Kun termostaatin mittaama lämpötila laskee halutun lämpötilan alapuolelle, se päästää lämmittimelle taas sähköä "täysillä". Näin toimiva termostaatti lyhentää toistuvalla sähkövirran räpsyttelyllä lämpölamppupolttimoiden elinikää huomattavasti, siksi niitä käytetäänkin useimmiten lämpömatoille.

Himmentävä (eng. dimming) -termostaatti puolestaan säätää tasaisesti lämpölaitteelle menevän virran määrää pienemmäksi ja suuremmaksi. Ole kuitenkin tarkkana sen kanssa, millaisen lämmittimen kytket himmentävään termostaattiin! Kaikki laitteet eivät sovellu himmennettäväksi. Pidä myös mielessä, että hyvänä nyrkkisääntönä mitään lämpölamppua ei tulisi himmentää yli 30% sen täydestä tehosta, jotta polttimon tuottaman lämmön laatu ja tehokkuus pysyvät mahdollisimman hyvinä. Jos näyttää siltä, että oma polttimosi on liian tehokas, on syytä vaihtaa pykälää pienempiwattiseen.

Pulssi (eng. pulse) -termostaatti nimensä mukaisesti antaa siihen kytketylle lämpölaitteelle virtaa ns. "sykkimällä" tai aalloissa. Se sykkii tiheämmin nostaakseen lämpöastetta ja harvemmin laskiessaan sitä alaspäin. Periaatteessa tätä termostaattityyppiä tietämäni mukaan voisi käyttää himmennettäväksi sopiville tai muuten kestävärakenteisille lämpölampuille, mutta ongelmaksi muodostuu valon räpsyminen, mikä aiheuttaa tarpeetonta stressiä matelijallesi. Se ei sovellu myöskään Deep Heat Projectorin tai keraamisten lamppujen kanssa, sillä monet matelijat kykenevät havaitsemaan infrapunan aaltoja, (vaikkei niitä ihmissilmällä näkisi) jälleen aiheuttaen turhaa stressiä jatkuvalla "räpsyttelyllä" (Why Infrared Matters, Roman Muryn). Sillä voi kuitenkin saavuttaa tarkemmat lopputulokset esimerkiksi lämpömaton kanssa ruokahyönteisten kasvatuksessa.

Miksi termostaatteja sitten tarvitaan ja käytetään? Jos sinulla ei ole termostaattia ja kytket lämmittimesi suoraan seinän pistokkeeseen, se pikkuhiljaa kuumentuu ja kuumentuu, kunnes se saavuttaa maksimilämpötilansa ja pysyy siinä. Jos kyseinen lämmitin on liian tehokas, "täysillä" ollessaan se voi olla vaarallisen lämmin lemmikkimatelijallesi. Termostaatti jatkuvasti mittaa ja pitää laitteesi lämpötilan juuri sopivana. Se myös toimii edullisena tapaturman ehkäisijänä ja sulkee kokonaan lämmittimelle menevän virran mittaustulostensa perusteella, jos se vikatilassa ylikuumenee. Tämä voi pelastaa eläimesi hengen ja säästää kotisi tulipalovaurioilta.

Termostaatit, etenkin himmentävät, voivat olla melkoisen kalliita hankintoja. Jos satut kerralla osumaan oikein valitessasi lämpölampun tehoa ja saavutat sillä täydellisen lämpötilan matelijallesi, voi lämpölamppuja periaatteessa käyttää myös ilman termostaattia omalla vastuullasi. On kuitenkin erittäin suositeltavaa käyttää termostaattia jokaisen lämmittävän laitteen kanssa,, etenkin silloin kun laite asennetaan terraarion sisälle.

Myös termostaatin kanssa sinun tulee aina tarkkailla ja mitata terraariosi lämpötiloja digitaalisilla lämpömittareilla, et saa terraarion lämpötiloista tarkkaa ja todenmukaista lukemaa pelkästään termostaatin säätöasetuksiin ja lämpöanturiin tukeutuen!

Minne termostaatin lämpöanturi sitten asetetaan? Suosittelemme matelijoiden kanssa käytettäväksi ainoastaan tai pääsääntöisenä lämmönlähteenä ylhäältä säteileviä, tieteellisesti puhuttuna tehokkaita (IR-A ja -B) ja luonnollisempia lämmönlähteitä, käyn kuitenkin läpi termostaatin käytön myös lämpömaton kanssa.

 

Lamppu: Termostaatin anturi asetetaan lähelle lämmönlähdettä, joko lähes suoraan sen alle tai sitten hieman sivummalle riippuen termostaatin säätömahdollisuuksista. Jos termostaatin maksimilämpötilasäätö on 32°C ja tarvitset esimerkiksi leopardigekolle noin 35°C lämmittelypaikan suoraan lampun alle, et siis voi asettaa termostaatin anturia suoraan polttimon alapuolelle tai se ei lämmitä yli 32°C. Joudut siis asettamaan termostaatin anturin sivuummalle lämpöpaikasta ja mittaamaan erillisellä digitaalisella lämpömittarilla lämmittelypaikan lämpötilan. Varmista, että termostaatin anturi on eläimestä riippuen esimerkiksi silikoonattu paikoilleen, jottei se pääse liikkumaan sivuun. Jos anturi päätyy väärään paikkaan eikä enää mittaa lämmittimen tuottamaa lämpötilaa oikein, voi se päästä kuumumaan eläimellesi jopa hengenvaaralliselle tasolle. Termostaattia siis ns. "huijataan".

Matto: Termostaatin anturi tulee asettaa kiinni lämpömaton pintaa tai kiinnittää se terraarion sisällä lämmitettävään paikkaan maton kohdalle. Esimerkiksi jos matto on terraarion ulkopuolella ja sillä halutaan lämmittää suoraan maton yllä olevaa mökkiä käärmeelle, voi anturin kiinnittää joko suoraan mattoon terraarion ulkopuolelle tai käyttää akvaarioturvallista silikoonia kiinnittämään se terraarion pohjaan mökin sisälle. Muista aina jokaisessa tapauksessa kuitenkin myös mitata lämpötiloja erillisillä lämpömittareilla äläkä luota ainoastaan termostaatin asetuksiin.

HIMMENTIMET

Himmennin (eng. dimmer) voi olla myös yksi vaihtoehto lämmittimen säätelyyn käytännössä samalla ajatuksella, kuin himmentävä termostaatti. Puhun nyt ainoastaan ylhäältä säteilevän lämpölampun kannalta, minulla ei ole ollenkaan kokemusta himmentimistä esimerkiksi lämpömaton kanssa emmekä Reptiliaryllä suosittele tätä vaihtoehtoa muutenkaan aikaisemmin mainituista syistä.

Himmennin on siis termostaatin tapaisesti erillinen laite, johon lämmitin kytketään ja jonka kautta lämmitin ns. "saa virtansa". Himmenninlaitteesta voit itse säätää nappien tai pyöritettävän potikan avulla tasaisesti lämmittimelle menevän tehon määrää, jolloin se säädön mukaisesti kuumuu tai on viileämpi.

 

Merkittävä ero himmentimen ja himmentävän termostaatin kanssa on kuitenkin se, että pelkkä himmennin ei ollenkaan mittaa tai säädä itsenäisesti lämmitintä. Kun termostaatti mittaa sille annettua lämpötila-asetusta korkeamman lukeman, se vähentää lämpölampulle menevän virran määrää, jolloin se pysyy aina tasaisen lämpimänä. Pelkkä himmennin ei tätä tee, vaan joudut itse erillisiä lämpömittareita käyttäen puuttumaan sen asetuksiin, jotta terraarion lämpötila pysyy halutussa lukemassa esimerkiksi huoneen yleislämpötilan muuttuessa päivän ja yön välillä.

Minulla ei ole vielä omakohtaista kokemusta himmentimistä terraariokäytössä, mutta olen ammattini ohella niitä käyttänyt nopeasti kuumuvien valonheittimien kanssa. Olen myös kuullut muiden kanssaharrastajien kokemuksia ja kaiken järjen mukaan erillisen himmenninlaitteen käyttö on myös toimiva terraarioympäristössä. Se kuitenkin vaatii ehdottomasti lämpötilojen tarkkailua ja mittaamista (kuten aina sähköisten lämpölaitteiden kanssa on hyvä tehdä), sekä suosittelen panostamaan himmentimen laatuun rahallisesti. Tai jos rahallinen erotus ei ole suuri, suosittelisin hankkimaan mielummin himmentävän termostaatin, sillä se toimii myös lemmikkisi suojana jatkuvalla lämpötilan mittaamisella ja säätämisellä. Muista myös, ettet nyrkkisääntönä himmennä lämpölamppuasi yli 30%, jotta sen tuottama IR-A/IR-B -säteily pysyy mahdollisimman laadukkaana. Osa aihetta itsenäisesti tutkineista on suositellut jopa vain 10% rajaa himmentämiselle, lienee siis hyvä pitää himmentämisen määrä mahdollisimman pienenä ja mielummin vaihtaa pienitehoisempaan lamppuun.

LÄMPÖGRADIENTTI

Mikä tarkalleen on lämpögradientti terraariossa? Lämpögradientilla tarkoitetaan terraarion sisällä kahta eri lämpötilapistettä (esimerkiksi korkean terraarion ylhäällä ja alhaalla tai leveän terraarion vasen laita ja oikea laita) ja niiden väliin jäävän ilman lämpötilan asteittaista siirtymää pisteiden välillä. Kun lämpölamppu on sijoitettu pisteeseen A, kauempana sijaitseva piste B on viileämpi lämpötilaltaan. Kun siirryt pisteestä A kauemmas, ilman lämpötila viilentyy askel askeleelta ja toisinpäin.

 

Tämä on lämpögradientti, joka on vaihtolämpöiselle matelijalle elintärkeää. Matelija ei siis kykene itse ylläpitämään kehonsa lämpötilaa, vaan se on täysin riippuvainen ympäristön lämpötilasta. Matelija joutuu siis itse hakeutumaan auringon alle lämmittääkseen itseään tarvittaessa, se ei pärjää liian kylmässä. Jos se puolestaan kokee ylikuumuvansa, tulee sen hakeutua itse varjoon viilentymään.

Tämän vuoksi on siis tärkeää varmistaa, että terraariolämmitintä ei sijoita täysin keskelle terraarion koko tilavuutta, jotta toiseen päähän jää viileämpi alue. Jos tämä ei pääse toteutumaan, tulee tarkistaa se, että terraario on riittävän leveä (maan tasalla elävät lajit) tai korkea (arboreaaliset yläilmoissa elävät lajit). Tai vaihtoehtoisesti lämmittimen kokoa ja tehoa tulee muokata. Lue näistä seikoista lisää alempana ja perehdy oman lajisi olosuhdevaatimuksiin.

YLHÄÄLTÄ SÄTEILEVÄT LÄMMITTIMET

Jos alhaalle tulevia lämmönlähteitä (UTH) ei tulisi käyttää, niin mitä voi? Vastaus on laadukas ja turvallinen ylhäältä säteilevä lämpölamppu. Käytännössä lämpölamppuja/-polttimoita on olemassa kahta eri tyyppiä matelijoille; polttimoita, jotka tuottavat lämmön lisäksi valoa ja polttimoita, jotka tuottavat pelkästään lämpöä. Se, kumpi soveltuu juuri sinun matelijallesi riippuu useasta seikasta.

 

Jos valitset käyttöösi valoa tuottavan polttimon, älä koskaan käytä värillistä valoa äläkä koskaan pidä mitään valonlähdettä päällä yöaikaan! Yleinen uskomus on, etteivät matelijat näe esimerkiksi punaista värivaloa, mutta tämä on tavallaan väärää tietoa. Matelijat näkevät kyllä värejä, mutta sen tarkka spektrumi on vielä kiisteltyä tai aihe vaatisi vähintäänkin enemmän tutkimusta. Vaikkei kyseinen matelija näkisikään tiettyä väriä, se erottaa valon tuoman eron pimeydessä, joka häiritsee sen yö/päivärytmiä ja näin myös luonnollista käyttäytymistä. Väri itsessään voi ärsyttää luonnottomuudellaan silmiä ja haitata esimerkiksi syvyysnäköä. Voit huoletta käyttää päiväsaikaan valkoista tai hieman lämpimän kellertävän sävyistä valkoista valoa. Matelijat eivät luonnossakaan kohtaa täysin punaista tai muuta värillistä valoa.

 

Valitsemasi polttimon pitää tämän lisäksi olla niin sanottu "pesuripolttimo" (eng. wash/flood), joka säteilee valoa pehmeästi laajalle alueelle. Tiukasti suuntaava spottivalo ei sovellu useimmille matelijoille, sillä sen tuottama lämpö ja valo on keskittynyt liian pienelle alueelle. Oma suosikkimerkkimme matelijoiden valaistus- ja lämmitystekniikalle on Arcadia. Löydät Arcadian valikoimasta kaksi parhaimmasta päästä olevaa lämpölamppuvaihtoehtoa, mitä markkinoilta löytyy myös Suomessa; halogeenilämpölamppu ja deep heat projector. Nämä molemmat vaihtoehdot ovat E27-kantaisia, joka on yleisin kanta matelijoille suunnitelluissa kuvuissa. Omasta kokemuksestani Arcadia on lemmikkimatelijoiden tekniikan ja muiden välineiden edelläkävijä, löydät heidän nettisivuilta paljon tietoa esimerkiksi sopivan UVB:n valitsemisesta (Lighting Guide) ja lisäravinteiden käytöstä. Arcadian tuotteet ovat myös kestäviä ja laadukkaita. Emme tee Arcadian kanssa kaupallista yhteistyötä, tämä on silkka kokemuksiin perustuva mielipide. 

Mutta miten hämäräaktiiviset eläimet hyötyvät lämpölampuista, jos ne sammutetaan yöksi? Vastaus on epäsuorasti paistattelu (eng cryptic basking). Päiväaktiiviset eläimet, kuten parta-agama hakeutuvat luonnollisesti suoraan lämpölampun alle paistattelemaan. Hämäräaktiivisetkin lajit voivat tätä joskus tehdä, mutta niille paljon yleisempi tapa on epäsuora paistattelu, jolloin ne ovat osittain piilopaikastaan näkyvillä. Tämä paljas osa niistä saa kerättyä tehokkaita IR-A ja IR-B lämpösäteilyn aaltoja, sekä myös UVB:tä. 

Omasta kokemuksestani jokainen hämäräaktiivinen matelijani paistattelee epäsuorasti päivittäin, mukaanlukien kuningaspyton, viljakäärme, harjas- ja leopardigekko. Osa viettää aamun ensimmäisinä tunteina kymmeniä minuutteja valossa. Oheisessa kuvassa näet esimerkkejä epäsuorasta paistattelusta.

Halogen heat lamp (halogeeni):

Tämä lämpölampun tyyppi on tieteellisesti puhuttuna kaikkein tehokkain ja parhaiten auringon tuottamaa lämpöä matkiva tuote kaikista vaihtoehdoista. Se tuottaa eniten IR-A -tyypin lämpöä, mikä siis läpäisee syvälle kudoksiin ja lämmittää koko eläimesi tehokkaasti, mikä edesauttaa mm. ruoansulatusta. Halogeenien käyttöikä on myös muita vaihtoehtoja pidempi ja se myös palaa kaikkein kuumimpana wattimäärään nähden niiden rakenteesta johtuen. Ne tuottavat lämmön lisäksi myös lämpimän kellertävää valoa, joten tätä vaihtoehtoa ei voi käyttää yöaikaan, ei edes himmennettynä. Esimerkiksi osaa Arcadia-merkin vaihtoehdoista voi himmentää himmentävällä termostaatilla, muista kuitenkin tarkastaa tämä aina valitsemasi polttimon kanssa!

Ota halogeenin kanssa huomioon, että niiden tuottaman lämmön teho säteilee melko tiiviisti keskittyneelle alueelle. On siis suotavaa, että halogeeniä käytetään hieman korkeampien terraarioiden kanssa (~60cm ja yli) kauempana eläimestä, kuin esimerkiksi seuraavaa incandescent-lamppuvaihtoehtoa, joka sopii paremmin matalampiin terraarioihin

(alle ~60cm korkeus eläimeen)

Näkyvää valoa 11%, IR-A 38%, IR-B 39%, IR-C 12% (Why Infrared Matters, Roman Muryn)

Incandescent bulb:

Tälle lampulle en toistaiseksi ole löytänyt järkevää suomenkielistä käännöstä, se kuitenkin eroaa halogeenilampusta useimmiten ulkonäöllisesti sekä sisäiseltä rakenteeltaan vaikkakin halogeenilamppu teknisesti ottaen lukeutuu incandescent-termin alle.

 

Nämä lamput tuottavat myös halogeenin tapaan IR-A -säteilyä ja ovatkin hyvin lähellä halogeenipolttimoita. Incandescent -lämpölampuilla on kuitenkin lyhempi käyttöikä ja ne eivät pala yhtä kuumina wattimäärään nähden. Ne tuottavat myös valoa lämmön lisäksi. Tästä vaihtoehdosta löytyy useita vaihtoehtoja spotti- ja pesurimuodoissa.

Tämä vaihtoehto soveltuu paremmin käytettäväksi matalampien terraarioiden kanssa/lähempänä eläintä paistattelupaikallaan, sillä niiden tuottaman säteilyn teho on jakautunut pehmeämmin laajemmalle alueelle, kuin halogeenin.

Näkyvää valoa 11%, IR-A 38%, IR-B 39%, IR-C 12%

(Why Infrared Matters, Roman Muryn​)

PSX_20240718_191814.jpg

Kuvassa vasemmalla incandescent  -lamppu, oikealla halogeeni.

Deep heat projector (DHP):

Tämä on kaikkein paras pelkkää lämpöä tuottavista, valottomista vaihtoehdoista, jos tarvitaan esimerkiksi yöaikaan lisälämmitystä. Ne tuottavat huomattavasti halogeeniä vähemmän IR-A:ta, reilusti IR-B:tä ja tietysti myös IR-C:tä. Arcadian deep heat projectoreita voidaan himmentää. Minulla itselläni on käytössä 80w DHP kuningaspytonilla yöaikaan, koska huoneenlämpötila putoaa lajin suosituslämpöjen alapuolelle.

IR-A 8%, IR-B 48%, IR-C 44% (Why Infrared Matters, Roman Muryn​)

Ceramic heat emitter (CHE) eli keraaminen lämmitin:

Tämä vaihtoehto ei tuota ollenkaan valoa, mutta DHP:stä poiketen se tuottaa ainoastaan IR-C-säteilyä eli sitä samaa lämpöä, mitä lämpömatto ja -kaapeli tuottavat. Ceramic heat emitter on esimerkiksi kanaloissa yleinen ja edullinen lämmitin, joka sopii vaikkapa väliaikaiseksi varapolttimoksi, jos varsinainen laadukas lämpölamppu lakkaa toimimasta.

IR-B 1%, IR-C 99% (Why Infrared Matters, Roman Muryn​)

CHP

Lionel Allorge, Wikimedia Commons

Tässä ovat kaikki ylhäältä säteilevät päätyypit. On monta eri tapaa, miten käyttää ja mihin asettaa lämpölamppu terraariokäytössä ja käyn seuraavaksi läpi muutaman esimerkin. Pidä mielessä, että ideaalitilanteessa sinun tulisi sammuttaa tai ainakin himmentää huomattavasti jokaista lämmitintä tarjotaksesi matelijallesi luonnollisen, selkeän eron yö- ja päivälämpötiloihin aivan kuten luonnossa, joka vahvistaa ja edesajaa luonnonmukaista paistattelukäyttäytymistä. Lämpötilavaihteluiden on esimerkiksi tutkittu edistävän pienikokoisten ja nuorten matelijoiden normaalia painokasvua verrattuna siihen, että eläintä pidetään jatkuvasti lämmössä tai täysin ilman lämmitystä

 

Hodgson J. Mitchell, Schwanz E. Lisa, 02/2024. Best of both worlds: Acclimation to fluctuating environments confers advantages and minimizes costs of constant environments. British Ecological Society

 

Koska halogeeni- tai incandescent-lämpölamppu on kaikista vaihtoehdoista paras, voit käyttää sitä niin sanotusti päälämmönlähteenä 12h päivässä (esim klo 08:00-20:00) ja sammuksissa toiset 12h yöaikaan. Jos tämän lisäksi tarvitset lisälämmitystä yöllä lemmikillesi, voit käyttää deep heat projectoria tai keraamista lämmitintä tähän tarkoitukseen.

 

Muista kuitenkin varmistaa lajikohtaiset lämmitysvaatimukset, yllättävän moni matelijalaji pärjää aivan hyvin jopa 16-18°C lämmössä öisin! Jos tarvitset yölle ja päivälle omat lämmittimet, tarvitset molemmille omat kuvut tai kannat riippuen asennustyypistä (terraarion sisälle vai verkkokannen päälle). Aseta lämmittimet lähelle toisiaan ja samalle puolelle terraariota lämpötilagradientin ylläpitämiseksi. Pidä myös mielessä minkä tahansa valoa tuottavan lämpölampun kanssa, että useimmissa terraariosysteemeissä ne eivät yksinään tuota tarpeeksi kattavaa valaistusta luomaan kunnollista yö-päivärytmiä. Sinun on siis syytä hankkia tämän lisäksi erillinen lamppu valaistusta varten, kerron tästä aiheesta erikseen myöhemmin.

 

Toinen lämmitysvaihtoehto on deep heat projectorin käyttö päiväsaikaan 12h tai myös yöaikaan eli 24/7, jos tarve vaatii. Koska DHP ei tuota ollenkaan valoa, tarvitset aivan ehdottomasti valaistustarkoitukseen erillisen lampun. DHP ei kuitenkaan tuota yhtä laadukasta lämpöä, kuin halogeeni tai incandescent. Periaatteessa samalla tavalla voit käyttää valottoman lämmön tuottamiseen ceramic heat emitter:iä, mutta kuten aikaisemmin sanottua, se tuottaa ainoastaan IR-C-säteilyä eikä täten lämmitä eläintäsi kunnollisesti.

 

Täydellisen lämmitysmenetelmän löytäminen juuri sinun lemmikkisi terraario-olosuhteisiin voi olla haasteellista ja kantapään kautta kokeilullista oppimista. On hyvin hankalaa sanoa yksi tietty menetelmä miten sijoittaa lamppu ja minkä tehoinen tulee olemaan juuri täydellinen sinulle, koska niin moni asia vaikuttaa lämmitykseen. On kuitenkin tieteellisiä faktoja, joiden mukaan lämmönlähde tulee valita. Tekniikan ja tiedon uudistuessa ei ole kysymys silkasta mielipiteestä, kun kyseessä on matelijallesi elintärkeä olosuhdeaspekti. Ja vielä lopuksi muista, että jokaisella lämpölampulla on oma "käyttöikä", eli arvioitu tuntimäärä, jonka ajan tehdas lupaa niiden toimivan oikein käytettynä. Tämän jälkeen lamppusi "palaa loppuun" eli lakkaa toimimasta ja joudut ostamaan uuden. Kannattaa siis pitää laatikossa vähintään yhtä varapolttimoa. Väärin käyttäminen myös voi lyhentää polttimoiden elinikää huomattavasti, esimerkiksi on/off termostaatti tai sellaisen polttimon himmentäminen, joka ei siihen sovellu. 

Tietty lajikohtainen argumentti tarkan polttimon valinnassa voi olla sen luonnonmukaiset olosuhteet. Jos kyseinen laji asuu luonnossa täysin paksun kasvuston alla, eikä esimerkiksi puoliaroilla tai metsäisillä savanneilla, ei se mitä todennäköisimmin kohtaa luonnossa aivan yhtä paljoa IR-A-säteilyä, kuin väljemmissä maastoissa. Tällöin on perustellumpaa valita IR-B-säteilyä enimmäkseen tuottava deep heat projector pääsääntöiseksi lämmittimeksi. Mutta tässäkin tapauksessa saman voi toteuttaa halogeenilampun kanssa pitämällä erityisen hyvän huolen siitä, että lampun ja eläimen välissä on paljon kasvustoa ja oksia, joka siis jäljittelisi sen luonnonmukaisia olosuhteita kuitenkin samalla antaen mahdollisuuden hakeutua suoraan IR-A-säteilyyn paistattelemaan.

LÄMMITTIMEN SIJAINTI

Kun mietit polttimon valintaa, ota myös huomioon mihin sijoitat sen terraariossasi. Tämä vaikuttaa hyvin paljon lämmön käyttäytymiseen ja polttimon tehon valintan. Käydään seuraavaksi läpi millaisia seikkoja sinun tulee miettiä sijaintiin liittyen.

 

Käytössämme on periaatteessa kahdenlaista terraariotyyppiä; suljettuja, joissa on siis umpinainen katto (esim MDF-terraario), sekä avonaisia, joissa on metallinen verkkokatto.

 

Verkkokattoisissa terraarioissa sinulla on oikeastaan yksi tapa sijoittaa lämpölamppu, joka on kupoliin kiinnitettynä suoraan verkon päälle tai hieman verkosa irrallaan roikkuen. Erityisesti kiipeilevien tai muuten niin isojen käärmeiden kanssa, jotka yltävät polttimoon asti, tämä on ehkä helpoin lämmitystapa. Verkkokansi muodostaa suojaavan seinämän tulikuuman polttimon ja eläimen välille. Koska tällä menetelmällä jää huomattavasti enemmän lämmitettävää ilmaa polttimon ja terraarion pohjan välille, todennäköisesti tarvitset pykälää tehokkaamman polttimon, kuin silloin, jos polttimo sijoitetaan terraarion sisäpuolelle. Verkkokansi myös päästää enemmän lämpöä hukkaan suuremman ilmanvaihdon vuoksi.

 

Suljetulla/kiinteällä katolla varustetussa terraariossa yleisin lämmittimen asennustapa on ruuvata se kattoon terraarion sisäpuolelle. Yksi tapa esimerkiksi leopardigekoille tai muille maassa eläville liskoille on asentaa kattoon koukku ja laittaa polttimo roikkumaan siitä kupolin sisällä. Varmista sisustusta miettiessäsi, ettei lisko pääse kiipeämään ja koskemaan polttimoon! On myös saatavilla kupuja, joissa on turvaverkko tätä varten. Toinen vaihtoehto on hankkia esimerkiksi Arcadia-merkin keraaminen kanta, jossa on teline kattoon ruuvaamista varten ja tämän lisäksi asentaa polttimolle suojahäkki. Tämä on erityisesti käärmeiden kanssa välttämätön. Suljetun terraarion kanssa pärjäät tyypillisesti pienempitehoisella lämpölampulla, sillä ilmanvaihto on rajoittuneempaa ja suurin osa lämmöstä jää terraarion sisälle.

Yksi vaihtoehto suljetun puisen terraarion kanssa on porata sen kanteen lämpölampun kupolin kokoinen reikä ja asentaa sen ylle metalliverkkoa. Voit sitten asettaa polttimon kuvun kanssa sen päälle, kuten verkkokansiterraarioissa. Tämä voi olla toimiva vaihtoehto, jos sinulla ei ole tarvetta pinota mitään tämän terraarion päälle ja olet näppärä käsistäsi.

 

On myös olemassa erillisiä kupuja, jonka voi ruuvata kiinni pienestä metallitelineestä ja suunnata haluamaasi paikkaan. Näitä käytetään yleisesti kilpikonnien kanssa täysin avokantisissa terraarioissa. Emme suosittele näitä käytettäväksi käärmeiden kanssa, sillä ne voivat herkästi kääntyillä käärmeen kiivetessä niiden päällä aiheuttaen paloriskin. Matelijakäyttöön on saatavilla monenmoisia terraarioita eri materiaaleista valmistettuna, esimerkiksi lasi, kalustelevy, vaneri tai PVC. Osa "vangitsee" ja ylläpitää lämpöä paremmin kuin toiset. Täysin lasiset terraariot verkkokansilla ovat kaikkein yleisimpiä, mutta niissä voi olla myös hankalinta ylläpitää lämpöä ja kosteutta. Mikään ei tietenkään ole mahdotonta ja tässä tapauksessa voit esimerkiksi peittää osan verkkokannesta alumiinifoliolla tai elmukelmulla rajoittaaksesi ilmanvaihtoa.

 

Osa haluaa myös käyttää matelijoidensa asumuksina erilaisi muovilaatikoita, oli syynä tilansäästö tai helppo ja halpa saatavuus. Emme kuitenkaan suosittele muovilaatikoita käytetäväksi millekkään lajille, joka tarvitsee lisälämmitystä tai jos et kykene askartelemaan turvallista mahdollisuutta valaistukselle ja esteetöntä läpäisyä UVB:lle, tästä lisää myöhemmin. Muovilaatikot eivät ole turvallisia käytettäväksi ylhäältä säteilevien, kuumana palavien polttimoiden kanssa. Vaikkei muovi sattuisikaan sulamaan, voi se lämmetessään vapauttaa vaarallisia kaasuja tai vääristyä muodoltaan, jolloin lemmikkisi voi päästä karkaamaan.

 

Suurin osa muovilaatikoista on myös aivan liian pienikokoisia muodostaaksesi kunnollisen lämpötilagradientin, joka on matelijoille elintärkeää vaihtolämpöisinä eläiminä ruumiinlämmön säätelemiseen. Tietenkin vastaavasti, jos lemmikkisi asumus on kovin suuri, voit ehkä joutua käyttämään toista lämpölamppua pitääksesi niin sanotun "viileän/kylmän päädyn" lämpötilan sopivana. 

LÄMPÖTILOJEN TARKKAILU

Viimeinen asia, jota sinun tulee miettiä lämmitykseen liittyen on lämpötilojen tarkkailu. Tarvitset aina omat erilliset lämpömittarit terraarion kylmän ja lämpimän tarkkailuun (vaakasuunnassa esim kuningaspytonille tai pystysuunnassa terraarion ylä- ja alaosa esim harjasgekolle). Käytä ainoastaan digitaalisia lämpö- ja kosteusmittareita terraariossa! Analogiset ns. viisarimittarit ovat epäluotettavia, (Thermometer Accuracy - Why Not To Use Dial Thermometers) mikä voi vaarantaa lemmikkisi terveyden pahimmassa tapauksessa. Älä myöskään ikinä käytä mittareita, jotka kiinnitetään seiniin tarrapinnan avulla. Hyvänä nyrkkisääntönä terraarioiden sisällä ei tulisi koskaan käyttää mitään tarrapintaista, sillä pudotessaan se on hyvin vaarallista lemmikillesi, jos se vahingossa jumittuu sen päälle.

On olemassa kaksi tapaa mitata terraarion lämpötiloja. Ensimmäinen tapa, jota myös itse käytän, on niin sanottu ulko-sisälämpömittari, joita käytetään ihan tavallisesti kotitalouksissa. Varsinainen laite, jossa on myös mittarin näyttö, asetetaan terraarion toiseen päätyyn ja laitteesta lähtevän johdon päässä oleva ulkoinen lämpöanturi viedään terraarion toiseen päähän. Näytössä näkyy kaksi lämpölukemaa; inside eli varsinaisen laitteen mittaama lämpö, sekä outside eli ulkoisen lämpöanturin mittaama lukema. Yleensä tämän tyyliset mittarit mittaavat lämmön lisäksi myös ilmankosteutta.

 

Toinen mittarityyppi on pelkkä laite ilman ulkoista lämpöanturia. Tarvitset terraarioosi siis kaksi tämmöistä, jotta saat mitattua kummankin päädyn lämpötilat erikseen. Muista tarkkailla lämpömittareitasi säännöllisesti! Erityisesti kuumissa tai kosteissa terraarioissa on riskinä se, että lämpömittarit lakkaavat toimimasta tai niihin tulee vikoja. Erinomainen sääntö on tarkastaa lämmöt päivittäin.

 

Lämpömittarit tulee sijoittaa siten, etteivät ne kosketa terraarion seiniä, mieluusti pohjamateriaalin päälle tai jopa 5-10cm sen pinnan yläpuolelle, jotta terraarion pintojen lämpötilat tai kosteus eivät vaikuta mittatuloksiin. Esimerkiksi matalalla olevien koristeiden tai oksien päällä voi olla hyvä paikka. Terraarion lämpimällä puolella lämpömittarin ei tule olla suoraan lämpölampun alla, tai se imee itsensä pintaan lämpöä, jolloin et saa tuloksilla tarkkaa tietoa ilmanlämmöstä. Aseta anturi hieman sivulle lämpöpaikasta tai sen reunalle hieman varjoon, mieluusti esimerkiksi jonkin koristeen päälle ilmaan roikkumaan, jottei koristeiden imemä pintalämpö taaskaan vaikuta tuloksiin.

 

Tarvitset lämmittelypaikan pintalämpötilan mittaamiseen pistoolimaisen infrapunalämpömittarin. Tämä ei mittaa ilmanlämpöä vaan sen asian pinnan lämpötilaa, johon osoitat sitä. Näin varmistat, ettei lämmittelypaikan lämpötila ole lemmikillesi liian kuuma.

SOPIVAN LÄMMITTIMEN VALINTA

Miten sitten valitset juuri sinun eläimellesi sopivan lämmittimen? Kuten olen kertonut, tähän vaikuttaa todella moni asia ja heti oikein menevän vastauksen kertominen voi olla hyvin vaikeaa. Lämpölampun valintaan vaikuttaa seuraavat seikat:

- Matelijan lajikohtaiset lämpötilavaatimukset

- Kuinka suuri eläin on kyseessä?

- Onko terraariossa verkkokatto vai kiinteä katto? -> sijoitatko lämpölampun terraarion sisälle?

- Minkä kokoinen terraario on? Leveys ja korkeus ensisijaisesti

- Mikä on normaali huoneenlämpötilasi?

- Tarvitseeko matelijasi yöaikaan lisälämmitystä?

Jos terraariosi on erittäin pitkä, voit toteuttaa tasaisemman lämpöpäädyn sijoittamalla yhden lämpölampun hieman enemmän irti päätyseinästä. Tällöin viileäksi päädyksi jäävälle lämmittämättömälle osiolle jää vähemmän tilaa. Voit myös hankkia kaksi lämpölamppua ja asettaa ne vierekkäin lämpimälle päädylle saadaksesi aikaan leveämmän lämpöpäädyn.

Liian pieneen terraarioon on puolestaan mahdotonta muodostaa sopiva lämpötilagradientti. Jos esimerkiksi laji vaatii 32°C lämpöpäädyn ja viileän päädyn tulee olla enimmillään 25°C, liian lyhyessä terraariossa lämpöpäädyn 32°C ei välttämättä haihdu tarpeeksi alhaiseksi viileässä päädyssä. Tämän vuoksi suosittelemme aina hankkimaan mielummin suuremman, kuin pienemmän terraarion. Kerromme tulevassa artikkelissa tarkemmin terraarioiden suojaisaksi sisustamisesta, jolloin ujompanakin tunnetut lajit kokevat olonsa turvalliseksi.

Lämpölampun sijainnilla voit myös vaikuttaa viileän päädyn lämpötiloihin. Jos viileän päädyn lämpötila putoaa liian alhaiseksi, voit koettaa siirtää lämpölamppua hieman keskemmäs terraariota. Muista kuitenkin, että matelijallesi tulee jäädä riittävästi tilaa myös viileään päätyyn pois lämmittelypaikalta, jotta se kykenee säätelemään kehonlämpöään riittävästi. Hyvänä nyrkkisääntönä enintään 50% terraarion leveydestä tulee olla lämmintä päätyä. Jos siis lämpölampulla ei ole liikkumavaraa, voit joutua hankkimaan liian viileäksi jäävään päätyyn pienitehoisen lisälampun.

Jos matelijasi ei yletä kiipeämään lämpölamppuun ja se on asianmukaisesti suojattu turvahäkillä, voit koettaa nostaa lämpöpaikan lämpöastetta laskemalla polttimoa fyysisesti alemmas sisälle terraarioon. Erityisesti verkkokantisten terraarioiden kanssa voi olla hankalaa saada lämpötilat kohdalleen. Tämä vaihtoehto voi olla sopiva esimerkiksi leopardigekolle, muista vain olla aivan ehdottoman tarkka siitä, ettei liskosi pääse polttamaan itseään tulikuumaan polttimoon. Vaihtoehtoisesti tälle menetelmälle voit hankkia tehokkaamman polttimon tai käyttää kahta polttimoa vierekkäin lämpimällä päädyllä.

Jos matelijasi tarvitsee yöaikaan lämmitystä, eli pelkkä huoneenlämpö ei riitä, suosittelemme tähän Arcadia -merkin Deep Heat Projector lämmitintä, joka ei tuota valoa. Tämä vaihtoehto, kuten aikaisemmin kerroin, tuottaa enemmän tehokasta IR-B -lämpösäteilyä, kuin keraaminen lämmitin, lämpömatto tai -kaapeli. Tätä kyseistä polttimoa voit himmentää himmentävällä termostaatilla juuri sopivaksi. Deep Heat Projector ei kuitenkaan ole paras mahdollinen vaihtoehto päälämmittimeksi päiväsaikaan, sillä se ei tuota lähes ollenkaan IR-A -lämpösäteilyä, toisin kuin esimerkiksi Arcadia:n halogeenipolttimot. Tarjotaksesi aivan parasta mahdollista matelijallesi, sinun tulisi siis tässä tilanteessa hankkia erikseen päivälämmöksi esim. halogeeni ja yöaikaan Deep Heat Projector.

Yöaikaan voi myös käyttää keraamista lämmitintä (ceramic heat emitter), sillä sen tuottama IR-C jäljittelee luonnossa yöaikaan koettavaa ns. jälkilämpöä. Eli aurinko on lämmittänyt maan pinnan, puita, kiviä ja ilmaa, jotka sitten läpi yön säteilevät ympäristöönsä IR-C-tyypin infrapunaa, kunnes aurinko taas nousee ja säteilee tehokkaasti IR-A ja -B-tyyppien infrapunaa. 

Esimerkiksi leoparigekon 90x60x60cm puisessa kalustelevyterraariossa kiinteällä katolla on käytössä 80w Arcadia Deep Heat Projector, jota on jouduttu himmentämään himmentävällä termostaatilla sopivaksi. Yöaikaan lämmitin sammuu ajastimen toimesta kokonaan, sillä huoneenlämpö on riittävä tälle lajille yöaikaan.

Pienelle gekolle tai kääpiöparta-agamalle voi hyvin riittää yksi lämpölamppu, kun taas täysikasvuiselle kuningasboalle tarvitset todennäköisesti kaksi lamppua luomaan tarpeeksi laajan lämmittelypaikan, johon se mahtuu kokonaan kerällä ollessaan paistattelemaan.

Juuri sopivan lämmitinratkaisun hankkiminen on monen asian miettimistä ja kokeilemista. Voit kysyä toisten kanssaharrastajien ratkaisuja ja suosituksia wattimäärissä, jos heillä on samantyylinen terraario, kuin sinulla. Varaudu kuitenkin siihen, että joudut käyttämään rahaa eri polttimoiden kokeiluun, jos et kerralla osu täydelliseen hankintaan.

VALAISTUS

Joten, miksi matelijat tarvitsevat erillistä valaistusta? Monet lajit ovat muutenkin hämäräaktiivisia, mihin ne valoa tarvitsisivat? Vankeudessa eläessään on elintärkeää matelijan luonnonmukaiselle käytökselle tarjota selkeä yö-päiväsykli erillisellä valaistuksella. Ei ole väliä onko kyseinen lajisi hämäräaktiivinen, nekin tarvitsevat ympäristöltään tiedon yön ja päivän erosta, jotta niiden käyttäytyminen ei häiriinny. Hyvänä nyrkkisääntönä kaikelle terraarion valaisulle on; päällä 12h, kiinni 12h esimerkiksi klo 08:00-20:00 ja 20:00-08:00. Jos haluat panostaa ja edistää lemmikkisi ympäristön luonnonmukaisuutta vielä enemmän, voit pidentää ja lyhentää valon määrää riippuen siitä, onko kesäaika vai talvi.

 

Luonnonvaraisilla matelijoilla on loputtomat mahdollisuudet kokea ja vaihtoehtoisesti piiloutua auringonvalolta. Ei ole reilua vankeudessa evätä niiltä jotain näin luonnollista ominaisuutta olemalla käyttämättä rahaa erillisen valonlähteen hankintaan. Vaikka kyseessä olisi kuningaspyton, joka hämäräaktiivisena eläimenä piileskelee suurimman osan päivästä, eivät ne luonnossa elä 100% pimeydessä. Lemmikkisi hyötymisen lisäksi oikeanlaisen valospektrumin tarjoaminen hyödyttää kauniissa bioaktiivisissa terraarioissa elävien kasvien kasvamista. Erillinen valaistus saa terraariokokonaisuuden myös näyttämään hyvältä ja viimeistellyltä. Kallista, pientä palasta luontoa esimerkiksi olohuoneessasi on syytä esitellä ylpeänä.

 

Pidä mielessä, että valon tulee olla valkoista tai hieman lämpimän sävyistä valkoista. Ei mitään värivaloa, sillä matelijat erottavat myös värillisen valon ja sellaisen käyttö voi vaikuttaa negatiivisesti esimerkiksi syvyysnäköön muiden käytöshäiriöiden lisäksi. Voit selvittää lamppusi värisävyn hakemalla pakkausselosteesta kelvin-lukeman. Tämä luku kertoo kuinka sinertävä tai punertava valon sävy on. Auringonvalo pilvettömällä taivaalla on noin 5000-6500 kelviniä. Tähtää näiden lukujen välille.

Taulukko

Albiinot tai muuten vähäpigmenttiset matelijoiden värimuodot ovat yleensä melko herkkiä valolle ja erityisesti UVB-säteilylle. Siitä huolimatta myös niille tulee tarjota valoa ja UVB:tä, josta kerron alempana lisää. Tee omaa tutkimustyötäsi ja tarvittaessa siirrä valonlähdettä kauemmas tai himmennää sitä, jos näyttää siltä, että lemmikkisi on epämukava olla. Tarjoa vähäpigmenttiselle eläimellesi erityisen paljon suojaa ja piilopaikkoja valolta terraariokoristeilla.

Pelkkä päivänvalo, toisinsanoen epäsuora auringonvalo tai normaali huonevalaistus ei riitä luomaan tarpeeksi selkeää yö/päiväsykliä terraarion sisälle. Epäsuora auringonvalo ei tarjoa UVB-säteilyä, sillä se ei läpäise lasia tai muuta kiinteää estettä. Lisäksi auringonpaiste suoraan terraarioon nostaa sen lämpötilaa hallitsemattomasti, mikä voi olla hengenvaarallista matelijallesi.

 

Käyn seuraavaksi läpi tavallisen terraariovalaistuksen ja sen jälkeen UVB-säteilyn.

VALAISIMEN VALINTA

Tarvitset lampun, joka valaisee koko terraarion tasaisesti. Leveämpään terraarioon tarvitset siis pidemmän valaisimen ja kapeampaan riittää lyhyempi. Valon tulee olla myös riittävän kirkas tuomaan selkeän eron yön ja päivän välille. Rajatussa tilassa, jossa on paljon heijastuksia aiheuttavia pintoja ja värikkäitä kasveja voi herkästi tuntua siltä, että valitsemasi valaisin on aivan liian kirkas. Terraariota ympäröivän huoneen himmeämpi valaistus hämää ja saa terraarion valon näyttämään kirkkaammalta, kuin mitä se todellisuudessa on.

 

Sinun tulee tarjota eläimellesi riittävän kirkkaan ja tasaisen valaisun kanssa lukuisia piilopaikkoja ja suojaa esimerkiksi kasvillisuudella ja oksilla, jotta se halutessaan pääsee pois valosta mielummin, kuin vähentämällä valon kokonaiskirkkautta, kokoa ja tasaisuutta. Epätasaisen tai toispuoleisen valaisun riskinä on se, että eläin piileskelee hämärän peittoon jäävällä puolella terraariota, eikä näin saa selkeän päivävalaistuksen tuomia hyötyjä.

 

Me suosittelemme terraariovalaistukseen käytettäväksi Arcadia -merkin Jungle Dawn LED bar -valaisinta. Ne ovat pitkän mallisia, energiatehokkaita ja kirkkaita laajan värispektrumin valaisimia, jotka edesauttavat myös oikeiden kasvien kasvamista bioaktiivisissa terraarioissa. Niiden värisävy on 6200 kelviniä, joka jäljittelee luonnollista ja matelijoille turvallista auringonvalon sävyä. Tätä kyseistä valaisinta löydät useassa eri pituudessa, niitä voi kytkeä ketjussa yhden virtakaapelin taakse ja niiden mukana tulee kiinteäkattoisiin terraarioihin ruuvattavat kiinnikkeet.

 

Oikeastaan mikä tahansa väritön (valkoinen tai hieman lämmin valkoinen) valaisin, joka on riittävän kirkas ja pitkä terraariosta riippuen käy terraariovalaisimeksi, mutta itse suosin juuri edellä mainittua Arcadian LED-valaisinta, sillä se on suunniteltu tähän tarkoitukseen ja omasta, sekä lukuisten muiden matelijaharrastajien kokemuksesta ne ovat erittäin kestäviä ja laadukkaita. 

Ota valaisimen sijainnin ja terraarion korkeuden kanssa huomioon se, että myös osa LED tai loisteputkivalaisimista voivat kuumua ollessaan päällä ja näin nostaa terraarion lämpötilaa. Erityisesti silloin, jos käytössä on terraario, jossa on huono ilmanvaihto ja kiinteä katto (esim. MDF-kalustelevy) tai pystysuuntaisissa terraarioissa, jossa eläimelle tulee muodostua lämmittelypaikka sen yläosaan. 

MITÄ ON UVB?

UV eli ultraviolettisäteily on elektromagneettista säteilyä, jonka aallonpituus on lyhyempi, kuin ihmissilmällä nähtävän valon aallonpituus. Kuten infrapunan kanssa, on ultravioletissakin säteilyssä eri aallonpituuksien "lohkoja", jotka ovat UVA, UVB ja UVC. Mikä tahansa kaupan hyllyltä löytyvä valaisin ei tuota UV-säteilyä! Tarvitset matelijallesi nimenomaan UV-valaisimen, joka on laadukas, riittävät pitkä, sijoitettu oikein ja tuottaa lajillesi sopivan määrän UVB-säteilyä eli UV-indeksin.

 

Pelkän UV-valaisimen käyttäminen ei välttämättä riitä tuomaan selkeää yö/päiväsykliä matelijallesi, vaikka ne tuottavatkin näkyvää valoa. Suosittelen käyttämään UV-valaisimen lisäksi myös erillistä lisävalaisinta, esim. Arcadia -merkin Jungle Dawn LED bar. Mutta esimerkiksi valoherkille albiinovärimuodoille pelkkä UVB-valaisin voi olla riittävä valinta.

 

Ultravioletin säteilyn tyypit, joihin sinun tulee keskittyä matelijasi kanssa ovat UVA ja UVB. Itseasiassa UVC-tyypin säteily on vaarallista ja sitä käytetäänkin lähinnä teollisuudessa desinfiointitarkoituksiin. Luonnossa suurin osa auringon tuottamasta UVC:stä jää ilmakehän ulkopuolelle. 2023-vuonna julkaistussa tutkimuksessa (UVB-emitting LEDs for reptile lighting, Sarina Wunderlich, Thomas Griffiths, Frances Baines, 2023) havaittiin, että osa markkinoiden LED-teknologiaan pohjautuvista UVB-valaisimista tuottivat myös terveydelle haitallista UVC-säteilyä, sekä niiden tuottamasta säteilystä puuttui ne aaltopituudet, jotka estävät D-vitamiinin liikatuotantoa ja yliannostusta. Emme siis varmuuden vuoksi suosittele käyttämään LED UVB-valaisinta (esimerkiksi Arcadia-merkin T5 HO UVB-putket ovat turvallisia ja markkinoiden laadukkaimpia).

 

UVB:tä voi ajatella kaikkein keskeisimpänä ultravioletin tyyppin. Se auttaa eläimiä ja myös meitä ihmisiä luonnollisesti tuottamaan omaa D-vitamiinia, jota tarvitaan kalsium-aineenvaihdunnassa, kuten sen imeytymisessä, mikä on elintärkeää luuston hyvinvoinnin kannalta. Ilman D-vitamiineja yhdessä kalsiumin kanssa, matelijallesi voi kehittyä Metabolic Bone Disease (MBD) -tauti, eli käytännössä luuston surkastumiseen. Tämä aiheuttaa pikkuhiljaa pahentuvia, hankalasti korjaantuvia epämuodostumia, jotka voivat pahimmillaan johtaa kuolemaan. Oikea määrä UVB:tä on elintärkeää esimerkiksi päiväaktiivisille parta-agamille, mutta me Reptiliaryllä suosittelemme erittäin lämpimästi tarjoamaan sitä jokaiselle lemmikkimatelijalle riippumatta siitä, ovatko ne päivä- vai hämäräaktiivisia.

Oheista kuvaa klikkaamalla näet esimerkkejä MBD-taudin vaikutuksista. Yliliikkuvat ja epämuodostuneet raajat tai pään rakenne ovat yleisiä esimerkkejä.

D3-vitamiinia voi kalsiumin lisäksi tarjota erilaisilla lisäravinnepulvereilla, jos lemmikkisi ei näytä paistattelevan tarjotun UVB:n alla suorasti tai edes epäsuorasti, tai jos et tarjoa UVB-valaistusta ollenkaan. Esimerkiksi rottakäärmeet saavat selviytyäkseen tarvittavan määrän vitamiineja ja kalsiumia niiden ruokavaliosta, mutta parta-agama ei kykene selviytymään terveenä pelkällä lisäravinnejauheella ilman tarpeeksi tehokasta UVB-valaistusta! Jokaiselle matelijalle kaikkein luonnollisin D-vitamiinin lähde on aurinko, vankeudessa siis UVB-valaistus.

 

Pidä mielessä, että liian voimakas UVB-säteily (kerrotaan prosentteina tai esim lukuna 5.0 tai 2.4) voi aiheuttaa palovammoja. Aivan kuten jos itse menet kesällä ottamaan aurinkoa ilman aurinkorasvaa. Tämän lisäksi albiinot tai vähäpigmenttiset eläimet ovat herkempiä ja voivat palaa helpommin. UVB-säteily ei myöskään läpäise lasia, muovia tai mitään kiinteää estettä, myös verkot kuten terraarion verkkokannet vähentävät läpi pääsevän UVB-säteilyn määrää riippuen tiheydestä/rakenteesta, kuitenkin keskimäärin noin 35%.

 

UVA puolestaan on erittäin tärkeää vahvistamaan yö/päivärytmiä ja kannustamaan matelijasi luontaista käyttäytymistä ja hormonaalista toimintaa. UVA on kaikkein "turvallisin" kolmesta eri ultravioletin tyypistä, sillä se ei aiheuta palamista kuten UVB. Vaikket ihmissilmällä näekkään tätä ultravioletin osaa, matelijat näkevät sen väreinä! Sitä voi ajatella tavallaan lisäosana sateenkaaren väreille, se siis auttaa matelijaasi näkemään ympäristönsä muotoja, värejä ja muita eläimiä kirjaimellisesti luonnollisemmassa valossa. UVB-valaisimet yleisesti ottaen tuottavat myös UVA:ta ja se on usein eritelty pakkausselosteessa tai ohjekirjassa. 

UVB:N SIJAINTI JA VALINTA

UVB-valaisimen sijoitteluun on kaksi vaihtoehtoa; verkkokannen yläpuolelle tai terraarion sisälle kattoon kiinnitettynä. Sijoittelu vaikuttaa siihen, minkä tehoisen UVB:n tarvitset lajillesi. UVB ei läpäise mitään kiinteää estettä, kuten lasia tai muovia ja verkkokannetkin vähentävät läpi pääsevän UVB-säteilyn määrää noin 35%. Lisäksi terraarion korkeus ja tästä riippuva UVB-putken etäisyys matelijasta vaikuttavat myös tehon valintaan. Arcadia:lla on lajikohtainen apusivusto sopivan UVB-putken valitsemiseen: Arcadia Lighting Guide 

 

Jos UVB-putki kiinnitetään terraarion sisäpuolelle, muista tarkkailla ettei esimerkiksi käärmeesi pääse liikuttamaan tai joudu jumiin putken ympärille kiipeillessään. Usein UVB-putket myös kuumuvat käytössä ollessan, joten suosittelemme harkitsemaan suojaverkon käyttämistä, jos lemmikkisi ylettää koskemaan putkeen. Esimerkiksi Arcadia:n putkille saa erikseen tai valmiina T5 kit -pakettina putkelle sopivan valaisinkuvun, jossa on heijastava pinta. Tämä auttaa suuntaamaan kaiken putken tuottaman säteilyn alhaalle kohti terraariota. Niiden mukana tulevat myös valmiit kiinnikkeet, jotka saa ruuvattua terraarion kiinteään kanteen sisäpinnalle.

 

Muista tarkistaa juuri sinun matelijasi lajikohtaiset UVB-vaatimukset, kun valitset putken tehoprosenttia. Jos lemmikkisi on vähäpigmenttinen tai albiino, muista olla erityisen tarkkana riittävien piilopaikkojen ja suojallisuuden tarjoamisesta. 

UVB-valaisin tulee pyrkiä sijoittamaan limittäin lämpölampun kanssa, eli molemmat ovat ns samalla puolella terraariota. Luonnossa aurinko tuottaa lämmön lisäksi valoa, UVB ja UVA-säteilyä samassa paketissa. Matelijasi ei siis koe sitä luonnolliseksi, jos UVB ja UVA-säteilyn värit ovat viileässä päädyssä terraariota ja lämpö on eri päädyssä. 

Muista myös, että jokaisella UVB-valaisimella on oma suositeltu minimietäisyys eläimeen nähden, jolla taataan, että eläin saa turvallisia määriä UVB-säteilyä. Esimerkiksi Arcadia suosittelee, että heidän valmistama proT5-UVB on minimissään 25cm päässä eläimestä. Voit tarkistaa etäisyyden asettamalla mittanauhan kiinni putkeen ja mittaamalla putken etäisyyden terraariossa olevaan paikkaan, jossa matelijasi on suoraan putken alapuolella. Esimerkiksi harjasgekon tai muun kiipeilevän gekkolajin kanssa on siis erittäin suositeltavaa käyttää verkkohäkkiä UVB-putken ympärillä tai sijoittaa putki terraarion verkkokannen päälle.

UV-VALAISINTYYPPEJÄ

Käytännössä UVB-valaisimia on kahta tyyppiä; kierre ja lineaarinen. Kierretyypin valaisimet näyttävät normaaleilta kupuihin ruuvattavilta pieniltä lampun polttimoilta, kun taas lineaariset ovat pitkän mallisia putkivalaisimia. Kierrevalaisimet säteilevät hyvin pienelle keskitetylle alueelle ja niiden tuottama UVB:n määrä on epäluotettava, ne ovat myös lyhytikäisempiä kuin lineaariset UVB:t. Kierremallin valaisimet eivät sovellu matelijoiden UVB:n lähteeksi, jossei eläimesi ole niin pieni, että se sopii kokonaan polttimon alle ja sinulla on käytössäsi solarmeter -mittari, jolla tarkkailet säännöllisesti tuotetun UV-indeksin olevan lajillesi sopiva. Emme kuitenkaan suosittele käyttämään kierre-UVB:tä Reptiliaryllä, niillä et saa ilman solarmeter -mittaria varmoja tuloksia, mikä voi riskeerata eläimesi terveyden.

 

Lineaariset putkimallin UVB:t ovat ehdottomasti paras vaihtoehto. Niitä on saatavilla eri pituuksissa ja joudutkin valitsemaan sen riippuen eläimesi ja terraarion koosta. Esimerkiksi liskon tulee vähintään mahtua kokonaan paistattelemaan sen alle ja käärmeen tulee mahtua sen alle kerällä ollessaan, mieluusti jopa vielä pidempänä. Putkimallin UVB-valaisimia on kahta tyyppiä; T5 ja T8. Eri halkaisijoiden lisäksi T5-tyypin putket ovat tehokkaampia ja pitkäikäisempiä, kuin T8-putket. Ne eivät ole yhteensopivia keskenään, muista siis valita putkellesi sopiva kanta.

 

Putkimallin UVB:n pituuteen vaikuttaa myös terraarion koko. Putken ei tule olla koko terraarion kattava, jotta matelijasi pääse halutessaan täysin piiloon sen tuottamalta säteilyltä. Putki kannattaa asettaa lämpimään päätyyn limittäin lämpölampun kanssa, kun kyseessä on pitkän mallinen terraario. Korkeassa terraariossa esimerkiksi harjasgekolle putki voi olla koko terraarion levyinen. Varmista, että asukille jää täysin varjoisia piilopaikkoja terraarion alaosaan.

 

On olemassa myös niin sanottuja all-in-one polttimoita, jotka tuottavat valoa, lämpöä, UVA ja UVB-säteilyä kaikki samassa paketissa. Nämä eivät myöskään ole sopivia terraariokäyttöön. Lämpötilaa et voi säädellä ilman himmentömist (jos polttimo soveltuu siihen), mikä puolestaan vaikuttaa tuotetun UVB:n määrään. Lisäksi UV-säteily on keskittynyt liian pienelle alueelle ja on epäluotettava ilman kallista solarmeter -mittaria. On halvempaa ja eläimesi terveyden kannalta laadukkaampaa hankkia laadukas lämpölamppu, erillinen UVB T5-putki ja erillinen lisävalo tuomaan ja vahvistamaan yö/päiväsykliä.

PUTKEN KÄYTTÖIKÄ

Jokainen UVB-valaisin lakkaa tuottamasta UVB-säteilyä tehtaan määrittelemän ajan päästä (kierre- ja muiden polttimoiden kanssa varsin epäluotettavasti ja vaihtelevasti), jolloin sinun tulee hankkia ja vaihtaa tilalle uusi putki. Arcadia -merkin UVB T5-putket ovat laadukkaimpia ja tietoni mukaan myös pitkäikäisimpiä, ne tulee vaihtaa 12kk käyttämisen jälkeen, kun taas useat muut markkinoiden putket kestävät vain 6kk. Et voi tarkkailla tuotetun UVB-säteilyn määrää ilman solarmeter -mittaria, on siis parasta ottaa kalenteriin ylös putken käyttöönottopäivä ja muistaa uusia se ajallaan. Vaikka putki tuottaisikin normaaliin tapaan valoa, UVB:n määrä ei välttämättä ole sama!

ONKO UVB VÄLTTÄMÄTÖNTÄ?

Vaikka suurin osa lemmikkimatelijalajeista pärjää koko elämänsä ilman erillistä UVB-valaistusta pelkän ruokavalion tai lisäravinteiden avulla (HUOM! Esim. parta-agamalle UVB on ehdottoman välttämätöntä), ei UVB ja UVA-valaisun tuomia hyötyjä silti käy kieltäminen. Oikein valittuna ja sijoitettuna ne tuovat mukanaan pelkkiä hyötyjä lemmikkisi hyvinvoinnin edistämiseksi. Luonnossa matelijoilla on loputon määrä mahdollisuuksia kokea ja piiloutua auringolta mielensä mukaan ja myös hämäräaktiiviset matelijat kohtaavat luonnollista auringonvaloa ja sen tuomia hyötyjä. Sen vuoksi kannustamme jokaista pyrkimään mahdollisimman luonnonmukaisiin, turvallisiin olosuhteisiin lemmikkinsä kanssa tarjoamalla myös UVB:tä. Matelijat ovat hyvin primitiivisiä eläimiä ja ovat kaikkein onnellisimpia olosuhteissa, jotka matkivat niiden luonnonmukaista kotia. 

Hämäräaktiiviset matelijat myös paistattelevat valossa ja lämmössä aika ajoin, erityisesti aamun ensimmäisinä tai illan viimeisinä valoisina tunteina. Tämän lisäksi ne myös paistattelevat epäsuorasti (eng. cryptic basking), jolloin ne ovat piilossa, mutta jokin osa niistä silti pilkottaa esim kasvillisuuden alta ja saa UVB-säteilyä ja lämpöä.

 

Vuonna 2021 julkaistussa tutkimuksessa (Animal-appropriate housing of ball pythons (Python regius)—Behavior-based evaluation of two types of housing systems) selvitettiin kuningaspytoneiden käytöseroja räkkiolosuhteissa VS eläimen pituuteen suhteutetuissa ja valaistuissa terraarioissa. Tutkimuksessa havaittiin hämäräaktiivisten kuningaspytoneiden hyödyntävän ja paistattelevan tarjotun UVB:n alla. Et välttämättä oman matelijasi kanssa näe heti paistattelukäyttäytymistä, erityisesti jos sille ei ole koskaan aikaisemmin tarjottu UVB:tä tai ylhäältä säteilevää kunnollista lämmitystä, tai sitä on muuten pidetty minimaalisissa olosuhteissa. Ole kärsivällinen ja muista, ettet välttämättä itse edes aina näe tätä käytöstä esim aamun ensimmäisinä tunteina valojen syttyessä. 

Omasta kokemuksestani jokainen hämäräaktiivinenkin matelijani paistattelee epäsuorasti päivittäin. Niiden normali aktiivisuuskin on jonkin verran lisääntynyt. Valojen syttyessä harjasgekkoni makaa suoraan UVB:n alla kymmeniä minuutteja ennen lehtien alle kiipeämistä, josta sen kuono ja häntä pilkottavat osittain esillä koko päivän. Leopardigekkoni puolestaan makaa aina peräpää osittain piilopaikkansa ulkopuolella. Viljakäärme on välillä paistatellut täysin näkyvillä.

Englanniksi sanotaan, että "surviving is not thriving", eli selviytyminen ei tarkoita kukoistamista. UVB-valaisun tarjoaminen vankeudessa on välttämätöntä matelijasi todelliselle kukoistukselle, vaikka kyseinen laji kykenisi selviytymään ilmankin. Kansainvälisesti matelijapiireissä UVB:n tarjoamista on jo alettu työstää minimivaatimukseksi jokaiselle lemmikkimatelijalle, mutta aihe herättää kuitenkin paljon keskustelua. Voit lukea minimivaatimusten pohdintaa lisää täältä.

LISÄVALON TARVE

Terraariossasi on siis nyt lämpölamppu ja UVB-putki, tarvitsetko vielä jotain? Tämä riippuu pitkälti eläimesi värityksestä, aktiivisuudesta ja terraarion sisustuksesta, mutta yleensä sellaisen tarjoamisesta joka tapauksessa ei ole haittaa. Lisävalaistuksella tarkoitan esimerkiksi aikaisemmin suosittelemaani Arcadia Jungle Dawn LED bar -valaisinta, jonka tuottama täysi valon spektrumi (ns. tuotetun valon taajuuksien laajuus) hyödyttää oikeiden kasvien kasvamista matkimalla auringon luonnollisesti tuottamaa valoa, sekä tukee eläimesi luontaista käyttäytymistä entisestään. Se ei siis ole UVB-valaisin, pelkkä LED-teknologiaa hyödyntävä valoa tuottava laite, joka on erinomainen ja jopa välttämätön lisä bioaktiiviseen terraarioon.

Lisävaloa tarvitaan esimerkiksi silloin, kun terraarion toinen pääty jää liian hämäräksi. Tällöin siellä asuva matelija ei koe tarjotun yö-päivärytmin hyötyjä, jos se on vaikka päätynyt täysin hämärälle puolelle lepäämään. Päiväaktiivinen parta-agama ei välttämättä koe liian pientä valon määrää päiväksi valojen syttyessä aamulla, jolloin se ei herää normaalille aktiivisuuden tasolle ja hakeudu paistattelemaan lämpölampun alle, mikä puolestaan voi vaikuttaa negatiivisesti sen ruoansulatukseen ja käyttäytymiseen. Hämäräaktiivinen kuningaspyton saattaa olla ns. "liian aktiivinen väärään aikaan", jos se ei kaikkialla terraariossa saa riittävää selkeyttä vuorokaudenaikaan. 

Muista kuitenkin pitää UVB-valaisin ja lämpölamppu aina samalla puolella terraariota. UVB saa olla maksimissaan 2/3 terraarion leveydestä kattava, jotta eläin pääsee halutessaan pois sen säteilyalueelta. Ja jos viileä pääty jää liian hämäräksi, voit harkita lisävalaisun hankkimista.

Lisävaloksi käy periaatteessa lähes mikä tahansa värilämpötilakriteerit täyttävä valaisin (suositus noin 6000 kelviniä), jossa ei ole mahdollisia tarrapintoja, joihin eläin voi sotkeutua ja jäädä jumiin. Valaisimen tulisi kestää myös mahdollista ilmankosteutta terraarion sisällä. Esimerkiksi tavarataloista saatavia "normaaleja" kasvivaloja voi harkita, mutta varmasti laadukas vaihtoehto on aikaisemmin mainittu Arcadia -merkin Jungle Dawn LED bar. Tämä maininta ei ole sponsoroitu, se on täysin omiin kokemuksiimme pohjautuva mielipide. 

Lisävalaisimen olisi suotavaa olla pitkän mallinen, samaan tapaan kuin lineaarinen UVB-putki. Ei siis spottivalo, jonka tuottama valo kasaantuu vain pieneen kohtaan suoraan lampun alle. Pitkä valaisin kattaa suuremman alueen tasaisesti. Se kannattaa sijoittaa suunnilleen keskelle terraariota tasaisen lopputuloksen saamiseksi. Jos lisävalo on erittäin kirkas ja sen tuottama valo kasaantuu ainoastaan päinvastaiselle puolelle lämpölamppuun ja UVB:hen nähden, voi matelija hämmentyä. Hyvänä esimerkkinä tästä toimivat parta-agamat, jotka hyödyntävän päänsä päällä olevaa "kolmatta silmäänsä" parhaan paistattelupaikan hakemiseen. Tämä elin toimii silmän kaltaisesti, mutta se ainoastaan tunnistaa valon määrää ja varjoja liskon yläpuolella. On siis tärkeää pyrkiä tasaiseen lopputulokseen valon kanssa.

Tarkoitus ei siis periaatteessa ole valaista lisävalaisimella pelkästään tätä hämäräksi jäävää viileää päätyä, vaan laajentaa valon määrä tasaisesti lämpimästä (valmiiksi valaistusta) päädystä kohti viileää, jotta se ei jää yhtä hämäräksi.

Arcadia Jungle Dawn LED bar on matelijakäyttöön valmistettu ja erittäin tehokas kokoonsa nähden. Mallin lyhyimmälläkin 30cm versiolla voi valaista leveämpää terraariota hyvin tuloksin. Et siis tarvitse 150cm terraarioon 150cm valaisinta, esimerkiksi noin 60cm riittää todennäköisesti jo hyvin. Tämä tietysti riippuu valitsemastasi valaisimesta, mutta tämä pätee itse käyttämääni Jungle Dawn LED bariin. Lisäksi tämän valaisimen voit helposti linkittää Arcadia T5 UVB -valaisimen kanssa niiden mukana tulevalla lisäkaapelilla. Tällöin riittää, kun terraarion ulkopuolelta tuodaan yksi virtakaapeli sen sisälle jompaan kumpaan lamppuun, ja toinen yhdistetään ensimmäiseen tällä lisäkaapelilla. Säästät siis pistorasiapaikkoja. 

Jos lemmikkimatelijasi on vähäpigmenttinen albiinovärimuoto, on se todennäköisesti tavallista herkempi valolle. Tällöin pelkkä UVB:n ja lämpölampun tuottama valo voi jo riittää sopivaan yö/päivärytmiin ja liian kirkkaan lisävalon tuominen voi vaikeuttaa sen paistattelukäyttäytymistä. Hämäräaktiivinen albiinomuotoinen leopardigekko voi kokea valon niin kirkkaana ettei se kykene pitämään silmiään ollenkaan auki tai raollaan terraariossa päiväsaikaan, jos se yrittää vaihtaa piilopaikkaa tai hakeutua paistattelemaan epäsuorasti lämpöön. On siis tärkeää harkita oman eläimesi ja terraariosi ominaisuuksia, kun mietit lisävalon hankkimista.

Kaikki nämä huomioitavat seikat ja veteen piirretyt ohjeet voivat tuntua monimutkaiselta. Kysy siis rohkeasti lisää aiheesta ja uskalla kokeilla asioita lemmikkisi parhaaksi. Valon määrää voi aina vähentää ja esimerkiksi nämä Arcadian valot menevät varmasti hyvin kaupaksi harrastajien keskuudessa. 

IMG20231228103110_edited.jpg

AJASTIMET

Miten sitten saat säädettyä matelijallesi yö/päivärytmin, esimerkiksi 12h päällä ja 12h pois päältä? Tähän on yksinkertaisena ratkaisuna tavallinen pistokeajastin, joita saa useimmista tavarataloista edullisesti. Ajastin siis asetetaan sähköpistokkeeseen, ja laite jonka päälläoloaikaa haluat säätää kytketään ajastimessa olevaan pistokepaikkaan. Ajastimia on saatavilla analogisilla rullasäätimillä varustettuina, tai puhelimella säädettävinä älykytkiminä, joita voit tarkkailla ja säätää myös etäyhteydellä Wi-Fi:n kautta. 

Ajastimeen siis asetetaan haluttu päälläoloaika ja aika, jolloin siihen kytketty laite on kiinni, vaikkapa päällä klo 8:00-22:00 ja suljettuna klo 22:00-8:00. Näin sinun ei tarvitse manuaalisesti käydä joka aamu laittamassa terraarion valoa ja lämpöjä päälle; ajastin hoitaa sen puolestasi. 

Voit kytkeä monta sähkölaitetta samaan ajastimeen esimerkiksi näin: ajastin on asetettu suoraan seinäpistokkeeseen kiinni -> ajastimeen on kytketty monipaikkainen jatkoroikka -> jatkoroikka on laitettu päällä-asentoon ja siihen on kytketty UVB, lämpölamppu, sekä LED-valaisin. Ajastin siis sammuttaa kaikki kolme laitetta kerralla etkä tarvitse jokaiselle omaa ajastintaan.

 

Muista kuitenkin tarkkailla yhdelle ajastimelle asettamaasi kuormaa, laitemerkkikohtaisesti niiden tukema maksimiraja voi vaihdella esimerkiksi 600-2000 watin välillä. Saat oman laitteesi kuormarajan selville ohjekirjasta, laitteen takana olevista merkinnöistä tai internetistä hakemalla. Voit siis kytkeä ajastimeen enimmillään tämän rajan verran vaativia sähkölaitteita, mutta suositus on pyrkiä jättäytymään tästäkin hieman alakanttiin.

LOPPUPOHDINTA

Matelijaomistajina meidän tulisi aina pyrkiä toteuttamaan lemmikeillemme mahdollisimman luonnonmukaiset olosuhteet vankeuden puitteissa. Valaistus ja erityisesti lämmitys ovat kaikkein tärkeimpiä osa-alueita matelijoiden hyvinvoinnin ja hoidon kannalta. Muista tehdä reilusti omaa tutkimustyötäsi luotettavien ja perusteltujen lähteiden kanssa. Erityisesti suomenkielisistä lähteistä lähes jokainen on hyvin vanhentunutta tietoa, eläinkaupat eivät paria poikkeusta lukuunottamatta osaa antaa varteen otettavia ajankohtaisimpia ohjeita, eivätkä useat harrastaajaryhmät sosiaalisessa mediassakaan aina anna luotettavaa tietoa. Tiede ja tekniikka kehittyy jatkuvasti. Saatavilla oleva tieto voi olla hyvin ristiriitaista ja sitä on vaikea selvitellä. Sen vuoksi otin ohjat omiin käsiini ja olen pyrkinyt selittämään tällä nettisivuartikkelilla kaiken oleellisen valo- ja lämmitystekniikan periaatteista perusteltujen lähteiden avulla, jotka löydät alempaa.

Ei ole olemassa yhtä 100% varmasti heti oikein osuvaa menetelmää esimerkiksi lämpölampun wattimäärän valinnassa, mutta on asioita jotka siihen vaikutavat ja joiden pohjalta voi lähteä liikkeelle. Matelijoiden hoitaminen on jatkuvaa oppimista ja siihen liittyy myös epäonnistumisia. Ei ole ikinä väärin kysyä neuvoa, kun kyseessä on elävä olento, jonka hyvinvointi riippuu täysin meistä ihmisistä. 

Älä tyydy kaikkein halvimpaan, joka juuri ja juuri täyttää minimivaatimukset, vaikka lemmikkisi olisikin selvinnyt sillä monta vuotta. Tieteelliset faktat lämmön ja valon taustalla eivät muutu. Selviytyminen ei ole kukoistamista, eivätkä lemmikit ole ikinä itsestäänselvyys. Nämä upeat eläimet ansaitsevat parasta.

Ronja Uusitalo/Permafrost Exotics 29/08/2024

LÄHTEITÄ & LISÄLUKEMISTA

Muryn Roman, Next level heating: Why infrared wavelengths matter. Reptifiles​

Healey Mariah, 05/2020. Essay: Why All Pet Reptiles Need UVB Light. Reptifiles

Barolet Daniel, Christiaens François, Hamblin Michael, 02/2016. Infrared and skin: Friend or foe. ScienceDirect, Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology

Horton Luke, Brady Joshua, Kincaid Colin, Torres Angeli, Lim Henry, 07/2023. The effects of infrared radiation on the human skin. Wiley Online Library

Wunderlich Sarina, Griffiths Thomas, Baines Frances, 10/2023. UVB-emitting LEDs for reptile lighting: Identifying the risks of nonsolar UV spectra. Wiley Online Library

Vatansever Fatma, Hamblin Michael, 10/2012. Far infrared radiation (FIR): its biological effects and medical applications. Photonics Lasers Med

Hayat Khawar, Ye Zunzhong, Lin Hongjian, Pan Jinming, 04/2024. Beyond the Spectrum: Unleashing the Potential of Infrared Radiation in Poultry Industry Advancements. MDPI Animals

Fondriest Environmental, Inc. 03/2014. Solar Radiation and Photosynethically Active Radiation. Fundamentals of Environmental Measurements

Walenta Rebekah, 11/2022. Here’s Why You SHOULDN’T Be Using a Heat Mat for Your Reptile. The Bio Dude

Healey Mariah, 10/2020. Reptile Vision: What you need to know and how it pertains to your husbandry. The Bio Dude, Reptifiles

Healey Mariah, 12/2020. Photoperiod is Important to Your Pet Reptile — Here’s Why. The Bio Dude, Reptifiles

Dubia, 09/2021. Why You SHOULDN’T Buy a Heat Rock for Your Reptile. Dubiaroaches.com LLC

Hollandt Tina, Baur Markus, Wöhr Anna-Caroline, 05/2021. Animal-appropriate housing of ball pythons (Python regius)—Behavior-based evaluation of two types of housing systems. PLoS One

Reptile Apartment. Reptile Thermometer: Analog Vs. Digital. Reptile Apartment Group Ring

Hodgson Mitchell, Schwanz Lisa, 02/2024. Best of both worlds: Acclimation to fluctuating environments confers advantages and minimizes costs of constant environments. British Ecological Society, Functional Ecology

RVC Exotics Service. Reptile Light and Heating Options. Royal Veterinary College, University of London

Kane Daniel, Stapleton Hailey, Griffiths Thomas, Michaels Christopher, 08/2023. Effects of different heat and light sources on the behaviour of captive reptiles. Zoological Society of London, The Herpetological Bulletin 166

Griffiths Thomas. Lamp Report - Arcadia LumenIZE PROT5 UVB 24W 6% - V1.6. Tomaskas Ltd.

Jungle Dawn. Arcadia Reptile

Halogen Heat Lamp. Arcadia Reptile

 Infrared. Wikipedia, Wikimedia Foundation

Ultraviolet. Wikipedia, Wikimedia Foundation

Värilämpötila. Wikipedia, Wikimedia Foundation

Reptile Lighting. Facebook-ryhmä

bottom of page