Pohjamateriaalit
Mikä on oikea valinta matelijallesi?
Pohjamateriaali on terraarion sisustamisen kirjaimellinen perusta. Vaihtoehtoja on lukemattomia ja monet lähteet antavat eri suosituksia. Miten siis valita oikein juuri sinun matelijasi tarpeille?
Tällä sivulla perehdymme yleisimpiin pohjamateriaalivaihtoehtoihin, mihin niitä voi käyttää, sekä eri vaihtoehtojen riskeihin ja hyötyihin.
HAKEMISTO
JOHDANTO
Oikean pohjamateriaalivalinnan tekeminen on terraarion sisustuksen perusta, sen päälle rakentuu kaikki muu sisustus ja sen päällä lemmikkisi (lajista riippuen) viettää eniten aikaa. Oikea valinta edesauttaa matelijallesi sopivaa ilmankosteutta, nivelten hyvinvointia, ehkäisee tylsistymistä ja siihen liittyviä käytösongelmia ja minimoi yleisesti terveysriskejä
Vaihtoehtoja on kuitenkin lukuisia, paikallinen eläinkauppasi todennäköisesti suosittelee viimeisimmistä, uudistuneista standardeista poikkeavaa ja mahdollisesti kalliimpaa vaihtoehtoa. Tämä sivu auttaa sinua valitsemaan matelijasi tarpeille sopivan pohjamateriaalin useista vaihtoehdoista perustellen niihin liittyvät hyödyt ja riskit.
IRTOPOHJA - UHKA VAI MAHDOLLISUUS?
Yksi yleisimmistä matelijapiireissä liikkuvista myyteistä on, että irtopohjamateriaalit eivät sovellu esimerkiksi leopardigekoille tai parta-agamille. Perustelu tälle on, että lisko syö irtopohjaa ja se aiheuttaa tukoksia suolistossa. Tämä on vain osittain totta ja tietyissä olosuhteissa, eikä irtopohjamateriaalia tarvitse pelätä näidenkään lajien kohdalla.
Luonnossa matelijat kohtaavat erilaista maa-ainesta. Se voi vaihdella tekstuurissa ja rakenteessa, mutta yksikään lemmikkinä pidettävä matelija ei ole kotoisin 100% asfalttimaisen kovasta ja tasaisesta maastosta, jossa ei missään tilanteessa voi kaivautua. Puhun seuraavaksi lähinnä parta-agaman, kääpiöparta-agaman ja leopardigekon näkökulmasta, sillä ne ovat yleisimmin tämän keskustelun aiheena, mutta tätä lukua voi soveltaa myös muihin lajeihin.
Esimerkiksi parta-agama on kotoisin puoliaavikkoisilta aromailta, joiden maasto vaihtelee kovahkon savihiekan, kivimuodostelmien ja metsäisemmän kuivan maa-aineksen välillä.
KOSTEA TERRAARIO
Kosteissa olosuhteissa elävät matelijat ja sammako vaativat yleensä huomattavasti tavallista huoneilmaa korkeamman kosteusprosentin elinympäristöönsä, jotta ne pysyvät terveinä ja esimerkiksi nahanluonti onnistuuu. Huonoilla sisustusvalinnoilla tämän toteuttaminen voi olla mahdotonta tai muuten hankalaa.
Kosteutta voi ylläpitää valitsemalla terraarion pohjamateriaalin oikein. Esimerkiksi sahanputu, joka on yleinen eläinkauppojen ja erilaisten keskusteluryhmien suositus vaikkapa viljakäärmeelle ei tule ollenkaan toimeen kosteuden kanssa. Sitä ei voi sumuttaa suoraan ja aikuiselle käärmeelle tarvittavassa terraariossa yhdellä vesiastialla tuskin saavuttaa lajin vaatiman kosteusprosentin. Sen sijaan sopivampi ja kaikin puolin luonnollisempi vaihtoehto on lannoittamaton luonnonturve tai kookoskuitu, jotka ovat erittäin hyviä ylläpitämään kosteutta ja istuttamaan oikeita kasveja.
HUOM! Muista tehdä omaa tutkimustyötä lajikohtaisista pohjamateriaalivaatimuksista. Esimerkiksi kookoskuitu on huomattavasti lannoittamatonta luonnonturvetta vaarallisempi leopardigekolle tai parta-agamalle, jos sitä päätyy vahingossa suolistoon. Tämä ei tarkoita etteikö näille lajeille tulisi käyttää irtopohjamateriaalia. Turvallinen seos terveelle eläimelle oikealla hoidolla ja olosuhteilla on turvallista ja erittäin suositeltavaa.
Sopivaa ilmankosteutta voi ylläpitää myös lisäämällä sammalta ja kuivia lehtiä terraarion pohjamateriaaliin. Ole tarkkana sammaleen kanssa ja lue lajikohtaisista vaatimuksista ensin. Yleisesti puhuttaen ne pitävät kosteutta ja lehdet ns. "vangitsevat" sitä allensa pohjamateriaaliin samalla tuoden piilopaikkoja siiroille ja muulle talkkariryhmälle.
Elävät kasvit tuovat myös etuja kosteissa terraarioissa, kun ne valitaan oikein.
LOPPUPOHDINTA
Matelijaomistajina meidän tulisi aina pyrkiä toteuttamaan lemmikeillemme mahdollisimman luonnonmukaiset olosuhteet. Valaistus ja erityisesti lämmitys ovat kaikkein tärkeimpiä osa-alueita matelijoiden hyvinvoinnin ja hoidon kannalta. Muista tehdä reilusti omaa tutkimustyötäsi luotettavien ja perusteltujen lähteiden kanssa. Erityisesti suomenkielisistä lähteistä lähes jokainen on hyvin vanhentunutta tietoa, eläinkaupat eivät paria poikkeusta lukuunottamatta osaa antaa varteen otettavia ajankohtaisimpia ohjeita, eivätkä useat harrastaajaryhmät sosiaalisessa mediassakaan aina anna luotettavaa tietoa. Tiede ja tekniikka kehittyy jatkuvasti. Saatavilla oleva tieto voi olla hyvin ristiriitaista ja sitä on vaikea selvitellä.
Ei ole olemassa yhtä 100% varmasti heti oikein osuvaa menetelmää esimerkiksi lämpölampun wattimäärän valinnassa, mutta on asioita jotka siihen vaikutavat ja joiden pohjalta voi lähteä liikkeelle. Matelijoiden hoitaminen on jatkuvaa oppimista ja siihen liittyy myös epäonnistumisia. Ei ole ikinä väärin kysyä neuvoa, kun kyseessä on elävä olento, jonka hyvinvointi riippuu täysin meistä ihmisistä.
Älä tyydy kaikkein halvimpaan, joka juuri ja juuri täyttää minimivaatimukset, vaikka lemmikkisi olisikin selvinnyt sillä monta vuotta. Tieteelliset faktat lämmön ja valon taustalla eivät muutu. Selviytyminen ei ole kukoistamista, eivätkä lemmikit ole ikinä itsestäänselvyys. Nämä upeat eläimet ansaitsevat parasta.
Ronja Uusitalo/Permafrost Exotics 4.1.2024
LÄHTEITÄ
https://www.reptifiles.com/wp-content/uploads/2020/01/Why-Infrared-Matters-by-Roman-Muryn.pdf
https://reptifiles.com/reptile-uvb-light-necessity/
https://dubiaroaches.com/blogs/reptiles/why-you-shouldn-t-buy-a-heat-rock-for-your-reptile
https://www.arcadiareptile.com/jungledawn-ledbar/
https://www.arcadiareptile.com/heating/halogen-heat-lamp/
https://en.wikipedia.org/wiki/Infrared
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8158952/
https://en.wikipedia.org/wiki/Ultraviolet
http://reptileapartment.com/reptile-thermometer-analog-vs-digital/