Kuningasboa
boa imperator
Levinneisyys: Meksiko, Keski-Amerikka ja Etelä-Amerikka
Elinikä: 20-40 vuotta
Koko: 150-300 cm lokaliteetista riippuen, naaraat suurempia
Paino: 5-10kg
Ruokavalio: Jyrsijät
Aktiivisuus: Yöaktiivinen
Sosiaalisuus: Yksineläjä
JOHDANTO
Kuningasboat ovat keskisuuresta suureksi kasvava käärmelaji kotoisin keski- ja etelä-amerikan seudulta. Kuningasboalla voidaan viitata useampaankin eri lajiin, mutta käymme tässä ohjeessa erityisesti boa imperator -lajin hoito-ohjeita.
Laji on usein melko rauhallinen ja helppo käsitellä kokoonsa nähden, mutta erityisesti suurten yksilöiden kanssa suosittelemme käyttämään maalaisjärkeä käsitellessä.
Kuningasboa vaatii runsaasti tilaa ja elää pitkään, joten jos harkitset uuden käärmeen hankintaa, suosittelemme harkitsemaan kuningasboaa hartaasti - olethan varmasti valmis tarjoamaan käärmeellesi tarpeeksi tilavan asumuksen jopa 30-40 vuoden ajan?
Huomioithan että kuningasboa on CITES B-laji! Varmistathan käärmeesi alkuperän ennen ostopäätöstä!
OLOSUHTEET
Kuningasboa vaatii suuren terraarion, jossa se pääsee toteuttamaan luonnollisia käyttäytymistarpeitaan. Terraarion tulisi mielellään olla vähintään yhtä pitkä kuin käärme itse, jotta se kykenee suoristautumaan kokonaan terraariossaan. Näin ison käärmeen kohdalla se voi olla vaikeaa, sillä tarpeeksi suuria terraarioita on hankala löytää tai ne ovat hyvin arvokkaita. Pieni kuningasboa voi pärjätä esimerkiksi 150x60x60cm terraariossa, mutta 2,5-metrinen käärme vaatii 250cm leveän asumuksen.
Kuningasboa kasvaa kuitenkin melko hitaasti oikein hoidettuna, joten poikasen voi aluksi asuttaa pienemmässäkin terraariossa kunnes se kasvaa. Huomioithan silti että sinulla on sekä tilaa että varaa ostaa suurempi terraario tulevaisuudessa. Tämä laji tarvitsee myös korkeutta, sillä kuningasboat ovat semiarboreaalisia eli ne kiipeilevät mielellään.
Hyviä terraariovaihtoehtoja ovat lasiset, MDF-kalustelevy-, sekä PVC-terraariot. Vanha akvaario ei ole yleensä ihanteellinen asumus, sillä käärmeet voivat vieroksua ylhäältä tulevaa kättä hoitotoimenpiteiden yhteydessä. Vanhojen akvaarioiden ilmanvaihto on usein myös puutteellinen ja ne ovat liian pieniä täysikasvuiselle käärmeelle, mutta ne soveltuvat hyvin sisustettuna väliaikaiseksi asumukseksi poikaselle.
LÄMMITYS
Lämmittelypaikan ideaalilämpötila on noin 30-32°C ja viileässä päädyssä lämpötilan tulisi pudota 22-26 asteeseen, jotta käärme voi halutessaan säädellä ruumiinlämpöään. Yöaikaan olisi hyvä että terraarion lämpötila laskee, mutta ei mielellään alle 20 asteen. Jos yöaikainen lämpötila on liian matala, suosittelemme käytettävän DHP-lämmitintä. Myös CHE on toimiva ratkaisu yölämpötilan ylläpitoon, mutta se tuottaa vain IR-C lämpösäteitä ja soveltuu ainoastaan peruslämpötilan ylläpitoon, ei lämmittelyalueelle.
Mutta mikä olisi hyvä lämmönlähde? Ylhäältä tuleva lämpö on luonnollisin ja usein myös tehokkain lämmitysmuoto. Hyviä vaihtoehtoja ovat lämpölamput sekä halogeenilamput. Myös DHP (deep heat projector) on hyvä ja tehokas lämmönlähde joka ei tuota valoa. Lämpömatot ja keraamiset lämmittimet eivät ole yksistään parhaita lämmönlähteitä - voit lukea täältä lisää!
KOSTEUS
Kuningasboa vaatii melko korkean ilmankosteuden ja sen tulisi olla noin 55-75% välillä. Ajoittain korkeampikaan ilmankosteus ei ole haitaksi kunhan se laskee välillä esimerkiksi päivän aikana. Kosteuden gradientti onkin paljon suotavampaa kuin että ilmankosteus pysyy jossain tietyssä prosenttimäärässä, sillä se jäljittelee käärmeen luontaista elinympäristöä.
Erityisesti nahanluonnin aikaan on suositeltavaa lisätä ilmankosteutta jopa 75-85% asti, jotta käärme saa luotua nahkansa vaivatta.
Ilmankosteutta on helppo ylläpitää oikeanlaisen pohjamateriaalin avulla - erityisesti turve/sammalsekoitus ylläpitää kosteutta tehokkaasti. Tarpeeksi suuri vesiastia on myös tärkeä sillä vesi haihtuu siitä ja täten ylläpitää ilmankosteutta, suosittelemme myös kastelemaan pohjamateriaalia/sumuttamaan terraariota säännöllisesti. Verkkokatollisessa lasiterraariossa ilmankosteuden ylläpitoon tulee tehdä enemmän töitä kun taas suljettu kalustelevy/PVC-terraario ylläpitää kosteutta tehokkaammin.
VALAISTUS
Kuningasboa tarvitsee valoa luomaan säännöllistä päivärytmiä, eli valon tulee olla päällä 12h ja yöaikaan kiinni 12h. Vaikka laji on yöaktiivinen on silti tärkeää tarjota mahdollisimman luonnonmukainen valaistus jotta käärmeesi viihtyy vankeudessa. Tarjoathan myös riittävästi piilo- ja varjopaikkoja, että käärme pääsee valolta suojaan.
Vaikka UVB ei ole kuningasboalle elintärkeää, suosittelemme silti laadukkaan UVB-putken käyttöä sillä se vaikuttaa positiivisesti eläimesi hyvinvointiin. Myös käärmeet käyttävät sen hyväksi D3-vitamiinin tuotantoon ja se voi vaikuttaa käärmeesi aktiivisuuteen hyvällä tavalla.
Voit käyttää valaistuksena Arcadian T5 6% UVB-putkea, mutta huomioithan putkea valitessasi terraarion korkeus (ja valon etäisyys käärmeen paistattelupaikasta) sekä sijoitetaanko putki terraarion sisäpuolelle vai . LED-valona halutessasi Arcadian Jungle Dawn- tai Skylight-valoja. Myös Arcadian valkoiset kasvivalot on hyvä ja hieman edullisempi vaihtoehto - yleisvalona voit käyttää myös tavallista LED-putkea.
POHJAMATERIAALI JA SISUSTUS
Suosittelemme kuningasboalle kosteutta pitävää sekä kestävää irtopohjamateriaalia, joka mahdollistaa käärmeellesi toteuttaa luonnollisia käyttäytymistarpeitaan - esimerkiksi pohjamateriaalissa kaivelua! Poikkeuksena tietenkin karanteeniajaksi, vasta kuoriutuneille poikasille ja sairastapauksille talouspaperi, jonka päällä käärmettä on helppo monitoroida.
Kaikkein luonnollisin ja halvin vaihtoehto on lannoittamaton luonnonturve, jota saa esimerkiksi Bauhausista isoissa säkeissä. Tähän kannattaa sekoittaa esimerkiksi 1/10 leikkihiekkaa, 1/10 rahkasammalta, 1/10 kookoskuitulastuja ja kuivia lehtiä tuomaan lisätekstuuria käärmeelle tutkittavaksi. Tämä seos on luonnollinen, pitää hyvin kosteutta homehtumatta, ei välillä kuivuessakaan ole aivan liian pöllyävä, sekä pitää hyvin muodon käärmeen kaivautuessa.
Pohjamateriaalin ei tule koskaan olla kauttaaltaan jatkuvasti märkää, sillä tämä aiheuttaa suomujen mätänemistä käärmeen maatessa pitkään kostealla pinnalla! Eikä puolestaan rutikuivaa ja pölyistäkään hengitystieongelmien välttämiseksi. Sen sijaan sitä tulee välillä sumuttaa pienen kosteuden ylläpitämiseksi ja kastella syvemmin esimerkiksi kahta nurkkaa tai oikeiden kasvien juuria. Pinta saa kuivua, mutta syvemmältä se saisi olla hieman kosteaa. Pohjamateriaalia kannattaa olla 10-20cm paksuinen kerros aikuiselle käärmeelle, enemmän on aina parempi kuin liian vähän.
Osa suosii eläinkaupoista saatavaa kookoskuitua kuningasboille, mutta itse pidän lannoittamattoman turpeen luonnollisuudesta. Kuivuessaan kookoskuitu saattaa olla myös hyvin pölyistä ja se turpoaa jonkin verran tullessaan kosketuksiin veden kanssa. Sahanpuru ei ole sopiva pohjamateriaali, se homehtuu todella herkästi kosteuden kanssa, jota tulisi ylläpitää sumuttamalla ja pitämällä pohjaa paikoin kosteampana. Myöskään matot, laatat tai kankaat eivät käy. Osa kerää vaarallisesti bakteereita, eivätkä ne tarjoa yhtään virikkeellisyyttä (tekstuureiden vaihtelut, kaivautuminen, kiipeily). Kaivautumismahdollisuuksien tarjoaminen on käärmeen luontaiselle käyttäytymiselle erittäin tärkeää! Muista välttää mitä tahansa havupuupohjamateriaalia. Niistä irtoavat öljyt voivat olla matelijoille vaarallisia.
RUOKINTA
Kuningasboa on muiden käärmeiden tapaan karnivoori eli lihansyöjä. Nämä käärmeet ovat kehittyneet sietämään pitkiäkin ajanjaksoja ruokailujen välillä, jonka vuoksi niiden aineenvaihdunta on erityisen hidas. Ne ovat opportunistisia saalistajia, eli ne hyödyntävät elinympäristönsä ravintomahdollisuuksia mahdollisimman tehokkaasti ja voivat syödä lähes mitä tahansa, jonka ne mahtuvat nielemään.
Vankeudessa kuningasboaa voi ruokkia hiirillä ja rotilla (erityisesti käärmeen kasvuvaiheessa), marsuilla, kaneilla ja siipikarjalla. Luonnossa ne syövät myös muita matelijoita! Kuningasboat syövät hyvällä ruokahalulla laajasti erilaisia vaihtoehtoja, joten vaihtelun tarjoaminen on helppoa sekä erittäin suotavaa.
Nyrkkisääntönä kuningasboalle tarjotun ruokaeläimen tulee olla yhtä paksu, kuin käärmeen kehon paksuin kohta tai noin 10-15% sen kokonaispainosta. On ehdottoman tärkeää punnita käärmettä säännöllisesti erityisesti, jos se on vielä nuori. Näin saat pidettyä ruokinnan sopivana ja voit tarkkailla, että käärmeesi kasvaa tasaisesti ja terveellisesti. Ruokintojen väliseen aikaan vaikuttaa käärmeen ikä ja paino.
Kuningasboan ruokintaväli on melko pitkä, ja tämä on erittäin tärkeää käärmeesi terveyden kannalta. Hitaan aineenvaihdunnan vuoksi liian tiheä ruokintaväli voi pakottaa käärmeen kasvamaan liian nopeaa sekä lihoamaan, mikä vaikuttaa sen terveyteen ja elinikään negatiivisesti.
Esimerkiksi nuori, alle vuoden ikäinen kuningasboa voi syödä noin 10-14 päivän välein. 18-24 kuukauden iässä kuningasboaa voi ruokkia jo 2-3 viikon välein, ja käärmeen kasvaessa ruokintaväliä lyhennetään lopulta 4-8 viikkoon. Ruokintaväli on hyvin yksilökohtaista!
Kuningasboaa ei tarvitse siirtää erilliseen astiaan syömään. Käärmeestäsi ei tule aggressiivista eikä se aina kuvittele saavansa ruokaa, jos ruokit sitä sen omassa terraariossa ja avaat oven ruokinta-ajan ulkopuolella. Ruokailun ympärillä käsittely eläimen siirtelyssä puolestaan lisää riskiä ruoan oksentamiselle ja voi tuottaa täysin turhaa stressiä. Erityistarpeiset käärmeet ovat tietenkin poikkeus, mutta normaali terve kuningaspyton voi huoletta syödä terraariossaan. Pieni määrä pohjamateriaalia nieltynä ruoan yhteydessä ei ole vaarallista, jos muut olosuhteet ovat oikeanlaiset. Muista totuttaa käärme käsittelyyn äläkä koskaan ruokkimisen ulkopuolella tee mitään terraariossa, jos käsissäsi on ruokaeläimien hajuja.
Ruokintaa varten ota ruokaeläin sulamaan esimerkiksi pakastepussissa pöydälle tai terraarion lähettyville. Kun se ei enää tunnu mistään kohtaa kylmältä/jäiseltä, aseta ruokaeläin pussin sisällä kuumaan veteen noin 30min ajaksi tai vaihtoehtoisesti lämmitä se hiustenkuivaimella. Kuningasboa saalistaa hajuastin ja lämpöjäljen perusteella. Se siis ei välttämättä "näe" ruokaeläintä, jos se on kylmä tai huoneenlämpöinen. Tarjoa ruokaeläin pinseteillä tai pitkillä pihdeillä hännän tyvestä roikottamalla. Vie se käärmeen piilopaikan edustalle ja rapisuta sillä pohjamateriaalia, piilon suuta ja ravista sitä kevyesti.
Jos käärme ei yrityksestä huolimatta nappaa ruokaansa tai osoita kiinnostusta, voit jättää rotan terraarioon muutamaksi tunniksi, jolloin käärme saattaa "herätä" sen hajuun ja omaan tahtiin käydä syömässä. Älä kuitenkaan jätä rottaa sulaneena terraarioon yön yli äläkä missään nimessä pakasta sitä uudelleen. Valitettavasti joudut heittämään sen roskikseen. Tämä on kuningasboilla onneksi melko harvinaista, sillä ne syövät pääasiassa hyvin innokkaasti.
TIIVISTETTY OSTOSLISTA
- minimissään käärmeen pituinen terraario aikuiselle käärmeelle, jossa myös kiipeilymahdollisuus
- irtopohjamateriaali (esim. lannoittamaton luonnonturve)
- riittävästi sisustusta, mm. piiloja ja kiipeiltävää
- vesiastia, johon käärme mahtuu
- lämpölamppu (halogeeni, incandescent tai DHP)
- suojahäkki tai valaisinkupu keraamisella kannalla
- himmentävä termostaatti
- digitaaliset lämpömittarit molempiin päätyihin
- digitaalinen kosteusmittari
- infrapunalämpömittari (pistoolimalli)
- valaistus (mieluusti myös T5 UVB 2,5-6%!)
- sumutinpullo
- pihdit/pinsetit ruokintaan
- vaaka
- kuljetusta varten tyynyliina, pyyhkeitä ja muovilaatikko
- pakasteruokaa
- halutessasi lisäravinteet
KÄSITTELY JA KÄYTTÄYTYMINEN
Kuningasboat ovat yksineläjiä eivätkä ne varsinaisesti tarvitse tai hyödy käsittelysä. Ne eivät kykene muodostamaan kaverillista kiintymystä, tuntemaan rakkautta tai kaipausta eikä niitä tule pitää sylittelylemmikkeinä. Kuningasboa kasvaa kuitenkin usein melko mittavaksi, joten on erittäin tärkeää totuttaa käärme käsittelyyn esimerkiksi yllättävää eläinlääkärikäyntiä tai ihan vain tavanomaista terveystarkastusta varten kotioloissa.
Jos käärmeesi ei ole tottunut käsittelyyn, on syytä aloittaa opettelu pienestä. Samalla voit arvioida sen temperamenttia ja oppia lukemaan sen kehonkieltä paremmin. Aloita totuttamalla käärme läsnäoloosi. Tee tavanomaisia askareita terraarion lähistöllä ja hoida esimerkiksi päivittäinen veden vaihtaminen rauhallisesti samalla jutellen, jotta käärme oppii ettet ole uhka. Rapistele pohjamateriaalia ja sumuttele terraariota koskematta ja häiritsemättä käärmettä sen kummemmin. Pikkuhiljaa siirry lähemmäs kuningaspytoniasi ja kosketa hieman sen kylkeä. Jos et saa negatiivista reaktiota, voit pikkuhiljaa koskea käärmeeseen enemmän.
On parempi totutella pelokas lemmikki pikkuhiljaa kosketukseen, kuin yhtäkkiä napata se ja aiheuttaa negatiivisia tuntemuksia. Toimi rauhallisesti ja rauhallisessa ympäristössä. Kun käärmeesi tuntuu olevan sujut läsnäolosi kanssa, pyri ottamaan se käsiteltäväksi illalla, kun se on valmiiksi jalkeilla.
Rauhallisesti, mutta päättäväisesti nosta käärme noin puolivälistä sen kehoa. Aluksi käärmeesi todennäköisesti pyrkii poispäin sinusta tai yrittää tarrata kiinni terraarion sisustuksiin, hellästi mutta päättäväisesti tue sen kehoa ja nosta se pois terraarion sisältä.
Kun käärme on käsissäsi, toimi edelleen mahdollisimman rauhallisesti. Kannattaa istuutua lattialle, jotta se ei vahingossakaan pääse putoamaan pitkää matkaa, jos jompi kumpi teistä säikähtää. Tue käärmettä käsilläsi ja anna sen esimerkiksi kietoutua kätesi ympärille. Tämä auttaa sitä tuntemaan olonsa turvallisemmaksi. Kuningasboat eivät koskaan yritä "mitata ihmistä ruoakseen". Ne ovat kuitenkin suuria käärmeitä, joilla on voimakkaat lihakset, jotta ne jaksavat kannatella itseään kiipeillessä. Älä kuitenkaan anna lasten käsitellä aikuista kuningaboaa yksin, ja jos olet itsekään yhtään epävarma suuren käärmeen käsittelyssä, on parasta pyytää joku kaveriksi. Ole aina mielummin varovainen, kuin varomaton, sillä vahinkoja voi käydä suurten käärmeiden kanssa.
Uutta käärmettä kannattaa lähestyä takaa päin, eli välttää laittamasta käsiäsi suoraan sen pään eteen. Varmista kuitenkin, että se tietää läsnäolostasi etkä kosketa sitä yllättäen! Mikään käärme ei koskaan pure ollakseen ilkeä tai aggressiivinen, hyökkäys johtuu aina puolustautumisesta, kun käärme kokee itsensä uhatuksi. Kuningasboa ei ole myrkyllinen, mutta mahdolliset puremahaavat kannattaa aina desinfioida. Jos käärme puree eikä näytä irrottavan itsestään, voit laittaa käärmeen pään kylmän vesihanan alle. Vältä käärmeen kaivamista esiin päiväsaikaan nostamalla sen piilopaikka täysin yllättäen pois, tämä voi tuntua käärmeelle uhkaavalta. Mielummin raota varovasti piilopaikkaa ja lähesty sivusuunnasta.
Käsittelysessiot kannattaa pitää lyhyinä varsinkin vasta käsittelyyn tottuvan käärmeen kanssa. Noin 5-10min riittää erittäin hyvin. Kun se on tottunut ja käyttäytyy täysin rauhallisesti käsiteltäessä, voi sessioita pidentää. En kuitenkaan suosittele yli 45min käsittelyjaksoja, sillä huoneenlämpö on yleensä alhainen eikä käärme hyödy käsittelystä varsinaisesti mitenkään. On toki hyvää virikettä antaa käärmeesi tutkia uusia ympäristöjä, hajuja ja tekstuureita terraarion ulkopuolellakin, mutta se ei saa olla käärmeen ainoa virike.
Nuorta tai käsittelyyn totuttelevaa käärmettä voi käsitellä jopa 3-4x viikossa, mutta muuten kannattaa pidättäytyä 1-2x viikossa, eikä sekään ole pakollista. Älä koskaan käsittele kuningasboaasi vähintään 24h ennen ja 24h jälkeen ruokkimisen!
Rauhallinen, tyytyväinen ja olonsa turvalliseksi kokeva boa on kehostaan rento, pitää kiinni rauhallisesti eikä pyri nopeasti säntäillen poispäin. Se voi tutkailla ympäristöään ja lipoa pitkiä intervalleja kielellään. Puolestaan stressaantunut ja pelokas käärme liikkuu nopeasti, lipoo todella tiheästi, seuraa sinua kaula S-muotoisena, sihisee ja säpsähtelee.
TERVEYS JA SAIRAUDET
Lihavuus on erityisesti liian useastio ruokittujen kuningasboien yleinen ongelma. Käärmeen kehoon ei tule muodostua poimuja ja selkeitä "makkaroita" kun se on taivuksissa. Hännän tulee kaveta tasaisesti, eikä kehon ja häntäosan väliin saa muodostua selkeää eroa paksuudessa. Jos käärme alkaa lähestyä ylipainoa, on syytä harventaa ruokailuväliä.
Loiset voivat aiheuttaa esimerkiksi ruokahaluttomuutta, laihtumista, apaattisuutta ja epänormaalia ulostetta. Sisäiset loiset ovat voineet tulla huonolaatuisen ruoan mukana tai jos tuot terraarioon ulkoa sisustusta ilman desinfiointia. SIsäiset loiset voi havaita ulostenäytteellä eläinlääkärin kautta.
Ulkoiset verta imevät loiset ovat myös yleinen vaiva. Ne erottuvat pieninä, yleensä tummina tai mustina liikkuvina pisteinä käärmeen suomujen välissä, silmien ja suun ympärillä. Varmista ettei kyseessä ole vain pohjamateriaalia, joka on tarttunut suomujen väliin. Yleinen oire on käärmeen silminnähtävä kutina esimerkiksi hankaamisena tai vesiastiassa jatkuvasti aikaa viettämisenä. Tartunta on yleensä peräisin ulkoa tuoduista huonosti desinfioiduista esineistä, huonosta hygieniasta tai muista matelijoista välittyneenä. Ole siis tarkkana ja muista aina pestä kätesi ja kaikki yhteiset välineet, kuten pinsetit, kun omistat ja käsittelet useampaa matelijaa. Konsultoi eläinlääkäria, jos havaitset loistartunnan.
Suolitukokset ovat harvinaisia kuningasboan ruokavaliolla, mutta mahdollisia. Riski on äärimmäisen pieni, kun eläin on perusterve, sille syötetään oikein suhteutetun kokoista ruokaa ja olosuhteet, kuten lämmitys ja kosteus, ovat kunnossa. Vaikka pienissä määrissä luonnostaan pohjamateriaalin nieleminen ruokailun yhteydessä ei ole vaaraksi, on sitä silti syytä tarkkailla. Suolitukoksen huomaa yleisimmin ruokahaluttomuutena, epänormaaleina vatsan/peräalueen muotoina ja ulostuksen puutteena. Jos epäilet suolitukosta tai ulostuksen vaikeutta, ole yhteydessä eläinlääkäriin.
Hengitystietulehdus tai respiratory infection (RI) on yleinen lemmikkikäärmeiden vaiva. Kuningasboalla yleisimmät syyt tälle ovat liian kuiva ja pölyinen terraario ja pohjamateriaali, home ja väärät lämpötilat. Oireita RI:lle ovat epänormaalin näköinen hengitys, vinkuva, porskuttava tai köhisevä hengittäminen (kuningasboasta ei normaalisti tulisi kuulua mitään hengitysääniä) ja aivastelu. Myös epämääräinen erite silmistä, sieraimista ja suusta voivat kertoa hengitystietulehduksesta. Ole yhteydessä eläinlääkäriin, jos havaitset toistuvasti poikkeuksellista hengityskäyttäytymistä.
Metabolic bone disease on kuningasboalla jokseenkin harvinainen, mutta jälleen kuitenkin mahdollinen. MBD tarkoittaa käytännössä luiden surkastumista kalsiumin puutoksesta, joka johtuu väärästä ruokavaliosta ja D3-vitamiinin puutoksesta. MBD näyttäytyy kehon epämuodostumina ja niiden asteittaisena kehittymisenä.
Wobble ja stargazing, eli vapina ja "tähtien tuijottelu" ovat neurologisia ongelmia, jotka periytyvät muutaman värimuotogeenin mukana. Wobble näyttäytyy hallitsemattomana huojumisena ja tärinänä, kun taas stargazing on enemmän tasapainovaikeuksia, jolloin käärme hallitsemattomasti kurottaa kohti kattoa ja kellahtelee kumoon. Näitä neurologisia ongelmia aiheuttavat scoria-värimuotogeeni.
Nahanluonnin ongelmat ovat äärimmäisen yleisiä ja johtuvat enimmäkseen vääränlaisista terraario-olosuhteista. Liian alhainen kosteus ja karheiden pintojen puutos nahanluonnin aikana yleensä johtaa siihen, että käärme luo nahkansa pieninä repaleisina palasina. Terve, oikeissa oloissa pidetty kuningasboa luo nahkansa yhtenä kappaleena. Jos nahka jää jumiin käärmeen päälle, on syytä auttaa laittamalla se niin sanottuun "saunaboksiin". Tee muovilaatikkoon muutama ilmareikä, laita pohjalle lämpimällä vedellä kasteltuja pyyhkeitä ja käärme sinne noin 30min-1h ajaksi, jonka jälkeen kokeile kostealla pyyhkeellä hellästi hieroa nahkaa irti. Toista, kunnes nahka on kokonaan vaihtunut. Älä koskaan yritä repiä kiinni olevaa vaihtuvaa nahkaa irti käärmeestä! Jos nahka ei ole itsestään vielä valmis irtoamaan, se on kivuliasta ja voi vahingoittaa alla olevia suomuja. Tarkista aina nahanluonnin yhteydessä, että käärmeen silmänpääliset (eyecaps) irtoavat eikä hännän päähän jää yhtään nahkaa.
Scale rot eli suomumätä tarkoittaa kirjaimellisesti käärmeen suomujen mätänemistä, jota aiheuttaa jatkuvasti liian märällä pinnalla makaaminen. Esimerkiksi, jos terraariossa käytetään pohjamateriaalia joka on jatkuvasti vetinen pinnaltaan, myös esimerkiksi käärmeen suosiman piilopaikan jatkuva märkyys ja käärme tietysti vietää sen päällä kaiken aikansa. Suomumätä aiheuttaa käärmeen iholle haavoja, rakkuloita tulehduksia. Suomuätä muodostuu lähes aina käärmeen mahan suomuille ja se voi pahimmillaan peittää käärmeen koko maha-alueen hännästä päähän. Suomumätä erottuu parhaiten vaaleista käärmeistä suomujen punertavana tummumisena ja märkivinä rakkuloina.
Mouth rot eli suumätä on suomumädän tapaista, mutta kohdistuu käärmeen suuhun. Sitä aiheuttaa asumuksen huono hygienia ja väärät olosuhteet. Suumätä on samaan tyyliin punertavia tummempia rakkulamaisia haavaumia käärmeen suun sisällä, suupielissä ja suun ulkopuolella esimerkiksi heat pit -elinten kolojen ympärillä. Epäillessäsi suomu- tai suumätää, ole yhteydessä eläinlääkäriin.
Ruoan oksentaminen voi olla hyvin vaarallista käärmeellesi. Se vaatii energiaa ja vahingoittaa ruokatorvea, jonka vuoksi odota vähintään kaksi viikkoa ennen kuin yrität ruokkia sitä uudestaan! Yleisin syy ruoan oksentamiselle on ulkoiset stressitekijät, esimerkiksi jos siirtelet käärmettä ruokkimista varten eri paikkaan tai käsittelet sitä muuten ruokinnan jälkeen. Myös sairaudet tai väärät terraario-olosuhteet voivat aiheuttaa tätä. Älä sekoita käärmeen ulostetta oksennukseen, ulosteen mukana tulee useasti karvoja ns pötkönä.
Päivitetty 29/07/2024
LÄHTEET
Healey Mariah, 11/2018. Boa Constrictor Care. Reptifiles
Kaufman Dāv, 02/2019. BOA CONSTRICTORS IN THE WILD! (are we keeping them correctly?) REPTILE ADVENTURES IN ECUADOR (2019). YouTube, Dāv Kaufman's Reptile Adventures