Info
Mikä on Reptiliary? Kuka tätä ylläpitää ja mihin tietomme perustuu?
Reptiliary sai alkunsa, kun me heräsimme siihen, miten pahasti suurin osa suomenkielisistä eksoottisten lemmikkieläinten hoito-ohjeista olikaan jäljessä verrattuna esimerkiksi Yhdysvalloissa jo yleistyviin standardeihin. Halusimme yhdessä tehdä parhaamme lisätäksemme tietoisuutta tuomalla vaikeasti löydettävän tiedon yhteen paikkaan - täysin suomeksi.
Projektia ylläpitävät Sami Harju (Ouroboros Exotics) ja Ronja Uusitalo (Permafrost Exotics).
❝ Surviving is Not Thriving ❞
Tietomme perustuu oman käytännönkokemuksen lisäksi tieteellisiin tutkimuksiin, joita voit löytää pikkuhiljaa päivittyviltä hoito-ohjesivuiltamme. Teemme molemmat hyvin aktiivisesti yhteistyötä sosiaalisessa mediassa muiden eksoottisten lemmikkien omistajien kanssa jakamalla tietoa, perehtymällä yhdessä uusiin ja vanhoihin lähteisiin, sekä aktiivisesti keskustelemalla eri hoitomenetelmien tuloksista ja perusteluista. Voit lukea lisää ylläpitäjien henkilökohtaisista kokemuksista alempana.
Nettisivujamme saa vapaasti jakaa ja kuulemme mielellämme palautetta. Muistathan, että sivustomme on vielä ahkeran työn alla esimerkiksi havainnollistavien valokuvien, muotoilun ja artikkeleiden loppuunkirjoituksen puolesta. Haluamme jatkuvasti kehittyä ja parantaa koostamaamme tietoa, kun tekniikka ja tutkimukset kehittyvät. Ikävä puoli tässä on se, että lemmikkimatelijoista löytyy hyvin vähän tieteellisiä tutkimuksia, joista voisi ottaa suorat lainaukset jokaiseen kirjoittamaamme hoito-ohjeen lauseeseen. Osa sivuistamme ovatkin monen lähteen, kokemuksen ja keskustelun suodatettu kooste. Jokainen lopulta tekee oman päätöksensä siinä, mitä tiedonlähdettä itse toteuttaa käytännössä - me haluamme pyrkiä tarjoamaan tähän itsenäiseen tutkiskeluun avaimet.
Me emme ole eläinlääkäreitä, käännythän siis aina osaavan ammattilaisen puoleen sairastapauksissa. Sivustomme tarkoitus on ainoastaan antaa ajankohtaisinta tietoa eksoottisten lemmikkien hoidon periaatteista ja autamme mielellämme niihin liittyvissä kysymyksissä, joita voi esittää esimerkiksi sosiaalisen median kanavillamme. Pyrimme vastaamaan mahdollisimman pian, mutta tämä kaikki on täysin omasta vapaa-ajastamme, josta emme saa palkkaa, ymmärräthän siis vastausten mahdollista hitautta.
Kaikki sivujemme teksti ja kuvat on itse tuotettua, ellei toisin mainita. Kuvien ohessa tai niitä klikkaamalla voit nähdä mahdollisen ulkopuolisen lähteen nimen. Tuottamaamme materiaalia ei saa jakaa omanaan tai kaupallisissa tarkoituksissa eteenpäin. Emme saa sivuiltamme rahaa, emmekä tee kaupallista yhteistyötä tällä hetkellä kenenkään kanssa. Tästä pääset "ota yhteyttä"-sivulle.
Ouroboros Exotics, Sami Harju
Olen 22-vuotias herppiharrastaja Pohjois-Pohjanmaalta ja olen pyörinyt kotimaisissa sekä Suomen ulkopuolisissa herppipiireissä nyt noin 6 vuoden ajan. Ensimmäinen matelijani, kääpiöparta-agama Rebel, muutti luokseni vuoden 2018 aikana ja intohimoni eksoottisia lemmikkieläimiä kohtaan on vain kasvanut vuosien varrella.
Olen valmistunut eläintenhoitajaksi OSAOlta vuoden 2023 joulukuussa ja opiskelen nykyisin klinikkaeläinhoitajaksi Ruukin luonto- ja hevoskeskuksella - opinnot vievät suuren osan ajastani, mutta työstän nettisivuja sekä somekanavia aina kun on aikaa. Eläinten hyvinvointi ja niiden lajinmukainen hoito on minulle aina etusijalla!
Eksoottisista lemmikeistä omistan tällä hetkellä kääpiöparta-agaman, leopardigekon, harjasgekon, tokeegekon, karkeasuomugekon, surugekkoja, rottakäärmeen, kuningasboan, kaksi siankärsäkäärmettä, ruokosammakkoja, selkärangattomia, kesyhiiren ja kaksi akvaariota. Näiden lisäksi minulta löytyy siperiankissa.
Somessa pyörin aktiivisen epäaktiivisesti nykyisin lähinnä Instagramissa, käyttäjänimen @tuhatjayksijalkaa takana, jonne päivittelen eläimieni kuulumisia kuvien kera.
Permafrost Exotics, Ronja Uusitalo
Olen 21-vuotias pienyrittäjä ja eläinharrastaja Pohjois-Pohjanmaalta ja omistan yhteensä seitsemän matelijaa, kaksi kissaa, sekä kesyhiiren. Ensimmäinen matelijani oli genetic stripe -kuningaspyton Mako, jonka ostin vuoden 2022 heinäkuussa. Siitä sitten lähti mahdoton innostus matelijoihin ja olen siitä asti ollut erittäin intohimoinen ns. "uudemman sukupolven" hoitomenetelmien ja jatkuvan itsensä kehittämisen puolestapuhuja matelijoihin liittyen.
Tuotan matelijoihin ja pienyrittäjyyteeni liittyvää sisältöä TikTok -alustalle nimellä @permafrost.exotics. Tämän lisäksi ylläpidän Reptiliaryä hyvän ystäväni Samin kanssa jokaisella alustallamme. Vapaa-aikani menee pitkälti lemmikkieni hoitamisessa, taiteen parissa, ratsastaen, sekä eri somepalstoilla ihmisten kanssa matelijoista keskustellen.
Pienyrittäjyyteni pyörii taiteen ympärillä, pidän maalaamisesta ja digitaalisilla alustoilla piirtämisestä. Teetän teoksistani mm. tarroja ja akryyliavaimenperiä, joita parhaillaan yritän työstää verkkokauppaan. Esimerkkejä työstäni näkee parhaiten Instagram -tililtäni @permafrost.exotics
Eksoottisista lemmikeistä omistan kuningaspytonin, kuningasboan, viljakäärmeen, leopardigekon, harjasgekon, madagaskarin päivägekon (p.grandis), sekä kesyhiiren.