UKK - usein kysytyt kysymykset
Onko sinulla kysymys, johon et syystä tai toisesta löytänyt vastausta? Tarkista, että löytyisikö se täältä! Jos ei, vastaamme parhaamme mukaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.
Mistä löydän tuotteen X?
Löydät lähes kaiken tarpeellisen ruokintaan, sisustukseen ja terraariotekniikkaan liittyvän esimerkiksi reptilemaniacs.com, terraario.fi, tropicals.fi tai reptifood.fi -verkkokaupoista. Yleisimmin kysytyt tarvikkeet ovat Arcadia:n lämmitys ja valaistus, korkkipuu ja muu luonnollinen sisustus ja terraariot. Näistä löydät myös siirat, hyppyhäntäiset ja itse eläimiä.
​
Lecasoraa, lannoittamatonta luonnonturvetta (esim. Kekkilä) ja leikkihiekkaa (esim. Fescon), lämpö- ja kosteusmittareita, tiiliä, laattoja, liuskekiviä ja erilaisia huonekasveja löydät Bauhausista tai muista vastaavista puutarha-/pihapuolen myymälöistä.
​
Erilaisia keraamisia ruukkuja ja kuppeja voit käyttää piilopaikkoina tai juoma-astioina (Prisma, Kärkkäinen, Tokmanni yms yms). Muovisia kasveja löydät myös vastaavista tavarataloista sisustusta varten.
​
Voit itse kerätä luonnosta myös kiviä, joitan oksia ja pudonneita lehtiä terraariokäyttöön. Muista poimia vain sallituilta paikoilta aiheutamatta vahinkoa luonnolle ja desinfioi kaikki löydökset asianmukaisesti. Tarkasta aina, että keräämäsi materiaali soveltuu terraariokäyttöön (esim havupuut eivät sovellu). Aiheeseen on tulossa artikkeli myöhemmin.
Kuinka paljon tarvitsen siiroja/hyppyhäntäisiä?
On hyvin vaikeaa kertoa yksi oikea heti nappiin osuva vastaus "paljonko tarvitsen"-kysymyksiin. Siirojen ja hyppyhäntäisten määrä riippuu ensisijaisesti terraarion pohjapinta-alasta. Esimerkiksi 45x45cm pohjaan on itselläni riittänyt noin 20 siiraa ja yksi 250ml rasiallinen hyppyhäntäisiä, josta ne ovat sitten asettuneet ajan kanssa omaksi kannakseen. Enemmän on aina parempi talkkareiden kanssa. Voit siis ottaa varalta tuplamäärän, jotta kanta varmasti asettuu ja selviää suuremmassa terraariossa.
​
Lue lisää bioaktiivisuudesta ja siiroista.
Miksi matelijani ei syö?
Matelijat voivat kieltäytyä ruoasta hyvin monesta syystä. Varmista, että: 1. terraario-olosuhteet ovat kunnossa. Eli lämpötilat ja kosteus ovat varmasti kohdallaan, käytät oikeanlaista valaisua ja lämmitystä oikein ajastettuna ja mikä tärkeintä; terraario on sisustettu oikein. Esimerkiksi kuningaspytonit yleisesti kieltäytyvät syömästä liian avoimessa tilassa eli terraarion tulee olla läpikotaisin sisustettu oksilla, kasveilla ja piilopaikoilla. Hyvänä nyrkkisääntönä kun katsot terraarioon, pitäisi eläimen löytymiseen kulua hieman aikaa kaiken sisustuksen lomasta. Muista sisustuksessa lajikohtaiset vaatimukset.
​
2. Varmista eläimesi terveys. Onko sen käytöksessä ollut jotain poikkeavaa? Onko se luomassa nahkaansa? Onko talvilepo ajankohtaista tietyille lajeille? Onko eläin kokenut jotain stressaavaa vastikää, esim käsittely, terraarion sisustuksen muuttaminen, pelottava kissa joka kyttää lasin takana? Matelijat voivat olla hyvin herkkiä olosuhdemuutoksille. Myös sairaudet, kuten loiset, voivat aiheuttaa poikkeuksia ruokailukäyttäytymisessä. Ole aina yhteydessä eläinlääkäriin, jos on syytä epäillä sairauden mahdollisuutta. Terveystarkastuksesta ei ikinä ole haittaa. Matelijat ovat mestareita peittoamaan kipua, sairautta ja heikkoutta.
​
3. Ruokitko eläintäsi oikein? Eli tarjoatko oikeanlaista ruokaa oikein valmistettuna? Esimerkiksi parta-agaman kanssa voi joutua hieman miettimään vihreiden tarjoilua. Muutama torakka salaattikuppiin sekoitettuna voi innostaa sitä syömään myös vihreitä siinä ohella. Kokeile uusia ruokia, tarjoile sitä eri astiassa, paikassa ja vaikka pinseteistä. Ruokitko oikeaan aikaan, esim hämärällä, kun eläin on jalkeilla tai päiväaktiivisen kanssa luonnollisesti valoisan aikaan? Oletko sulattanut ja lämmittänyt pakasteruokaeläimen oikein? Vaihtele ruokinta-ajankohtaa ja -paikkaa.
​
Tässä on yleisimmät seikat, joita kannattaa miettiä ja tarkastella, jos eläimesi kieltäytyy syömästä. Ole yhteydessä eläinlääkäriin, jos selittämätön syömättömyys pitkittyy. Lue lisää ruokahyönteisistä täältä, sekä salaateista täältä.
Kuinka suuren terraarion tarvitsen?
Kerromme jokaisen lajin yksilöllisistä tarpeista hoito-ohjesivuilla. Kuitenkin nyrkkisääntönä maassa eläville/semiarboreaalisille käärmeille voi pitää sitä, että sen tulee pystyä venyttämään itsensä suoraksi yhdelle sivulle terraarioasumusta. Tämäkin on vain minimi. Oikein sisustettuna käärmeesi hyödyntää kaiken saamansa tilan ja se kykenee käyttämään ja kehittämään lihaksiaan niiden täydessä potentiaalissa, kun se saa riittävästi tilaa venyttäytyä suoraksi ja kiivetä. Luonnossa niillä on loputtomasti tilaa, vankeudessa kannattaa aina pyrkiä menemään yli minimivaatimusten oikein sisustettuna ja terveelle eläimelle.
Paljonko tarvitsen pohjamateriaalia?
Ota huomioon lajikohtaiset vaatimukset, mutta hyvänä nyrkkisääntönä kannattaa pitää sitä, että eläimesi voi ihannetilanteessa kaivautua kokonaan pohjamateriaaliin. Voit laskea tarkat lirtamäärät käyttämällä netin tilavuuslaskureita, esimerkiksi leveys x syyvyys x haluttu pohjamateriaalin korkeus.
​
Käymme läpi lajikohtaisia pohjamateriaalivaatimuksia hoito-ohjesivuillamme.