top of page

Terraarion sisustaminen

Miten terraarion sisustusta kannattaa lähestyä?

Onko sinulla uusi terraario, mutta ole ihan varma mistä lähteä liikkeelle oman, uniikin terraariokokonaisuuden saavuttamiseksi, joka on myös eläimellesi käytännöllinen? Tai haluatko kenties parantaa nykyisiä terraarioitasi jollain tapaa?

Tällä sivulla pohdimme tarkemmin kaikkea sitä, mikä liittyy terraarioiden sisustamisen periaatteisiin, jotta eläimesi saa niistä kaiken ilon irti. Kerromme eri materiaalien hankinnasta ja käyttämisestä, sekä lajikohtaisten vaatimusten huomioimisesta.

JOHDANTO

Terraarioiden sisustaminen on pohjimmiltaan yksinkertaista, kun tuntee siellä asutettavan eläinlajin ympäristölliset vaatimukset. Esimerkiksi parta-agama tarvitsee huomattavasti enemmän maapinta-alaa, kuin vaikkapa harjasgekko. Niillä on erilaiset kosteusvaatimukset, joita ylläpidetään muun muassa pohjamateriaalivalinnoilla ja elävillä kasveilla. Oikeat valinnat lemmikkisi ympäristön sisustamisessa edesajavat niiden onnellisuutta ja hyvinvointia. Rajallisen tilan kanssa on toimittava viisaasti, jottei sitä jää liikaa käyttökelvottomaksi.

Voit lukea lajikohtaisista vaatimuksista tarkemmin Reptiliaryn Tietopankki-sivulta. Käyn tällä sivulla pintapuoleisesti läpi terrestriaalisen ja arboreaalisen terraarioiden eroja, sekä kuivien ja kosteiden ympäristöjen eroja sisustuksen kannalta.

LAJIKOHTAISET VAATIMUKSET

Ja niiden tunnistaminen

Ensimmäinen asia, kun lähdetään miettimään koko terraarion hankkimista on siellä asutettavan eläimen lajikohtaiset vaatimukset. Eläimen koko ja ympäristöltä vaadittavat ominaisuudet vaikuttavat luonnolliseti tarvitsemasi terraarion kokoon, sekä sinne menevän sisustuksen kokoon, kosteuden kestämiseen ja yleisesti sen käyttötarkoituksiin. Onko eläimesi terrestriaalinen (maassa elävä), semi-arboreaalinen vai kokonaan arboreaalinen (puissa/korkealla elävä)? Tarvitseeko se kosteat terraario-olosuhteet vai aavikkomaisen kuivat? 

Fossoriaalinen/terrestriaalinen (eng. fossorial, terrestrial) eli maantasalla elävä matelija tai sammakkoeläin tarvitsee terraariolta enemmän maapinta-alaa, kuin korkeutta. Muista kuitenkin, että tarvitset riittävästi korkeutta turvalliseen lämmitykseen ja joidenkin kiipeilymahdollisuuksien tarjoamiselle. Fossoriaalinenkin matelija välillä hyödyntää niille annettuja mahdollisuuksia kiivetä ja tutkia paikkoja, mutta niitä ei tarvitse olla aivan yhtä paljon tai "korkealle" terraariossa.

Esimerkkilaji: kenian hiekkaboa, leopardigekko

Semi-arboreaalinen (eng. semi-arboreal) matelija elää pääosin maan pinnalla, mutta kiipeilee mahdollisuuden tullessa huomattatavasti. Tämä kategorian lajit vaativat sisustukseltaan ehdottomasti riittäviä kiipeilymahdollisuuksia keppien ja muun sisustuksen muodossa. Terraariota valitessa ota siis huomioon, että kyseisen eläinlajin kokoon suhteutetut kiipeiltävät sisustukset mahtuvat terraarion sisälle. Esimerkiksi parta-agamalle tai kuningaspytonille 60cm korkeaan terraarioon mahtuu jo hyvin erilaisia suurempiakin oksia. 

Esimerkkilaji: kuningaspyton, viljakäärme, parta-agama

Arboreaalinen (eng. arboreal) matelija puolestaan on käytännössä täysin yläilmoissa puiden seassa elävä matelijan tai sammakkoeläimen tyyppi. Ne tarvitsevat terraarioltaan enemmän korkeutta, kuin maapinta-alaa ja riittävästi erilaista kiipeilyä mahdollistavaa sisustusta. Maapinta-ala kuitenkin mahdollistaa terraariossa asuvalle eläimelle riittävän tilan kääntyä ja esimerkiksi harjasgekon kohdalla tilan hyppiä pitkiäkin matkoja oksalta oksalle. Tämän kategorian lajit laskeutuvat maan tasalle hyvin harvoin.

Esimerkkilaji: madagaskarin päivägekko, harjasgekko, tokeegekko

Jos lemmikkisi vaatii kosteat olosuhteet, tarvitset ehdottomasti sellaista sisustusta, joka kestää kosteita olosuhteita. Esimerkiksi itsetehtyjen terraariokoristeiden kanssa tulee olla tarkkana! Kosteissa olosuhteissa home alkaa kertyä herkemmin, kuin kuivissa. Voit siis tarvita niin sanottua "talkkariryhmää" terraarioosi siirojen ja hyppyhäntäisten muodossa, joka on yksi osa bioaktiivista terraariota - voit lukea aiheesta lisää täältä!

KOSTEA TERRAARIO

Kosteissa olosuhteissa elävät matelijat ja sammakko vaativat yleensä huomattavasti tavallista huoneilmaa korkeamman kosteusprosentin elinympäristöönsä, jotta ne pysyvät terveinä ja nahanluonti onnistuu, esimerkiksi 60% ja korkeampi. Huonoilla sisustuksen materiaalivalinnoilla tämän toteuttaminen voi olla mahdotonta tai muuten hankalaa.

 

Kosteutta voi ylläpitää valitsemalla terraarion pohjamateriaalin oikein. Esimerkiksi sahanpuru, joka on yleinen eläinkauppojen ja erilaisten keskusteluryhmien suositus vaikkapa viljakäärmeelle, ei tule ollenkaan toimeen kosteuden kanssa. Sitä ei voi sumuttaa suoraan ja aikuiselle käärmeelle tarvittavassa terraariossa yhdellä vesiastialla tuskin saavuttaa lajin vaatiman kosteusprosentin. Sen sijaan sopivampi ja kaikin puolin luonnollisempi vaihtoehto on lannoittamaton luonnonturve, kookoskuitu ja niiden erilaiset sekoitukset, jotka ovat erittäin hyviä ylläpitämään kosteutta ja istuttamaan oikeita kasveja.

 

HUOM! Muista tehdä omaa tutkimustyötä lajikohtaisista pohjamateriaalivaatimuksista. Esimerkiksi kookoskuitu on huomattavasti lannoittamatonta luonnonturvetta vaarallisempi leopardigekolle tai parta-agamalle, jos sitä päätyy vahingossa suolistoon. Tämä ei tarkoita, etteikö näille lajeille tulisi käyttää irtopohjamateriaalia. Turvallinen seos terveelle eläimelle oikealla hoidolla ja olosuhteilla on turvallista ja erittäin suositeltavaa. Voit lukea lisää lajikohtaisista pohjamateriaalisuosituksista Tietopankki-osiosta ja pelkistä pohjamateriaaleista ja niiden eroavaisuuksista täältä!

Sopivaa ilmankosteutta voi ylläpitää myös lisäämällä sammalta ja kuivia lehtiä terraarion pohjamateriaaliin. Yleisesti puhuttaen ne pitävät kosteutta ja lehdet ns. "vangitsevat" sitä allensa pohjamateriaaliin samalla tuoden piilopaikkoja siiroille ja muulle talkkariryhmälle bioaktiivisessa terraariossa.

Elävät kasvit tuovat myös etuja kosteissa terraarioissa, kun ne valitaan oikein. Ne auttavat ylläpitämään luonnollista ekosysteemiä ja kosteutta terraarion sisällä samalla tarjoten lisäravintoa ja piilopaikkoja talkkareille. Hyvin menestyvät kasvit voivat räjähtää kasvuun ja tuoda varsinaiselle asukkaalle lisää tutkittavaa, virikettä ja piilopaikkoja. Elävät kasvit ovat monen mielestä myös muovisia kauniimpia ulkonäöllisesti, joka lisää "illuusiota" pienestä palasesta luontoa omassa olohuoneessa. Ja mikä parasta, hyvin kasvavista kasveista voi ottaa pistokkaita muihin projekteihin. Voit lukea oikeista kasveista lisää täältä.

Muista olla tarkkana mahdollisen homeen kertymisen kannalta! Erityisesti silloin, jos terraarion ilmanvaihto on huonoa. Matelijoiden hengitystiet ovat erittäin herkkiä, on siis tärkeää pyrkiä ennaltaehkäisemään hometta ja säännöllisesti tarkkailla tilannetta. Tutki oksien ja muiden puisten koristeiden juuria, lehtien alapuolta ja möyhi pohjamateriaalia säännöllisesti. Kosteutta on helppo ylläpitää, kun ilma ei liiku, mutta riittävä ilmanvaihto on erittäin tärkeää lemmikkisi terveyden kannalta.

KUIVA TERRAARIO

Kuivia olosuhteita vaativat matelijat pärjäävät yleensä tavallisessa huoneilmankosteudessa, mutta esimerkiksi leopardigekon terraariota voi joutua välillä kastelemaan sopivan pienen ilmankosteuden ylläpitämiseksi, joka samalla estää pohjamateriaalin liiallista pölisemistä näin ehkäisten hengitystieongelmia. Pohjamateriaalivaihtoehdot ovat yleisesti ottaen laajemmat, kuin kosteiden olosuhteiden terraarioissa, mutta niidenkin kanssa tulee pohtia lajityypillisiä vaatimuksia eri vaihtoehtojen lopullisen soveltuvuuden kannalta. Lue lisää pohjamateriaaleista täältä.

Kuiviin terraarioihin voi olla hieman vaikeampaa löytää sopivia oikeita kasveja sisustusta varten, sillä monet vaativat korkeampaa kosteutta ja jatkuvaa kastelua. Yleisimpiä valintoja ovat anopinkielet ja -miekat, mehikasvit ja ilmakasvit. Kun koko terraariota ei haluta kastella, voi elävät kasvit asettaa sinne omissa ruukuissaan joka näppärästi rajaa kosteuden leviämistä. Tai vaihtoehtoisesti voit vain kastella pelkkiä kasvien tyviä suoraan pohjamateriaaliin. Voit lukea oikeista kasveista lisää täältä.

Home on melko harvinaista kuivissa terraarioissa, mutta muista kuitenkin varmuuden vuoksi tarkkailla sen kertymistä varsinkin, jos terraarion ilmanvaihto on heikon puoleista. Terraarioon itsessään voi valita erilaista sisustusta ja koristeita vapaammalla kädellä, kuin kosteaan juuri tämän seikan vuoksi, mutta eri materiaaleihin voi liittyä lajityyppikkohtaisia riskejä, joista kerron lisää alempana.

FOSSORIAALINEN TERRAARIO

Fossoriaalisen matelijan tarpeisiin valittu terraario on useimmiten leveämpi, kuin korkeampi. jotta maapinta-alaa on enemmän käytettävissä. Sisustus valitaan erityisesti sillä ajatuksella, että se asetetaan maan tasalle ja eläin hyödyntää sitä maan tasalla luontaisesti enemmän. Tällaisia elementtejä ovat esimerkiksi:

- Riittävästi pohjamateriaalia kaivautumiseen

- Korkkitunneleita, oista osan voi upottaa pohjan sekaan ns. "tunnelin aluksi"

- Pensasmaisia maan tasalle suojaa tuovia kasveja

- Kiviä ja kivirakennelmia

- Kuivia lehtiä

- Ruohokasvien istutusta

- Luolamaisia piiloja

Pohjamateriaali on kaiken alku, fossoriaaliset lajit usein pitävät erityisen paljon kaivautumisesta eli vankeudessa pohjamateriaalia tulee olla tätä varten riittävän paksu kerros. Hyvää virikettä on myös se, että pohjamateriaalia on eri paksuisesti terraarion sisällä. Esimerkiksi takanurkassa voi olla tuplasti paksumpi "pohjamateriaalivuori", kuin terraarion etuosassa johon vesiastia sijoitetaan. Maanpinnan muutokset myös luontaisesti stimuloivat lemmikkisi lihaksia kiivetessä.

Kun pohjamateriaalia on riittävän paksusti, voi siihen kokeilla upottaa valmiita "luolia" tai "tunnelin aloituksia". Itse pidän korkkipuun kaarnasta ja kaarnatunneleista tässä tarkoituksessa, niitä voi kaivaa osittain pohjamateriaalin alle siten, että kaarna on vinosti pystyssä eli sen alle muodostuu luola tai tunneli, jota lemmikkisi voi itse jatkaa halutessaan kaivamalla. Fossoriaaliset lajit luontaisesti hakevat suojaa maan tasalta, eivätkä korkeammalta oksilta.

Maan tasalle keskittyvät kasvit tuovat suojaa matalalla kulkevalle eläimelle. Muista kuitenkin, että liian avonainen terraarion yläosa voi myös saada matelijasi tuntemaan olonsa turvattomaksi, mutta erityisen tärkeää on keskittää tätä suojaisuutta matalammalle eli sinne, missä matelijasi enimmäkseen viettää aikaa.

 

Yleisin virhe, jonka näen on se, että maan tasalle sijoittuva sisustus on kertynyt vain takasivulle ja reunoille, eli terraarion keski- ja etuosat ovat lähes täysin avonaiset ja paljaat. Ujoimmat lajit eivät usein hyödynnä tätä avoimeksi jäävää tilaa. Sisustusta kannattaa muistaa asetella sinne tänne koko terraarion pohjapinta-alaa.

Myös fossoriaaliselle lajille tulee tarjota mahdollisuus kiipeilyyn, mutta sen ei tarvitse olla yhtä suurta, kuin semi-arboreaaliselle lajille. Pienemmät maan tasalla makaavat oksat voivat olla tähän erinomaisia, niitä vasten on helppo tukea vaikkapa kasveja tai korkkikaarnaa muodostamaan luontaisesti varjoisia piilopaikkoja. 

Piilopaikkojen määrä vaihtelee lajien välillä, mutta hyvä lähtökohta on vähintään kaksi tai kolme. Esimerkiksi yksi kylmään päätyyn, yksi keskelle ja yksi kuumaan päätyyn. Tämä antaa hyvät mahdollisuudet kehonlämpötilan säätelyyn myös silloin, kun matelija nukkuu ja haluaa pysytellä pois näkyvistä. Itse yleensä aloitan terraarion sisustamisen etsimällä sopivat kohdat pakollisille piilopaikoille ja rakennan kaiken muun näiden ympärille ja päälle.

LOPPUPOHDINTA

Matelijaomistajina meidän tulisi aina pyrkiä toteuttamaan lemmikeillemme mahdollisimman luonnonmukaiset olosuhteet. Valaistus ja erityisesti lämmitys ovat kaikkein tärkeimpiä osa-alueita matelijoiden hyvinvoinnin ja hoidon kannalta. Muista tehdä reilusti omaa tutkimustyötäsi luotettavien ja perusteltujen lähteiden kanssa. Erityisesti suomenkielisistä lähteistä lähes jokainen on hyvin vanhentunutta tietoa, eläinkaupat eivät paria poikkeusta lukuunottamatta osaa antaa varteen otettavia ajankohtaisimpia ohjeita, eivätkä useat harrastaajaryhmät sosiaalisessa mediassakaan aina anna luotettavaa tietoa. Tiede ja tekniikka kehittyy jatkuvasti. Saatavilla oleva tieto voi olla hyvin ristiriitaista ja sitä on vaikea selvitellä.

Ei ole olemassa yhtä 100% varmasti heti oikein osuvaa menetelmää esimerkiksi lämpölampun wattimäärän valinnassa, mutta on asioita jotka siihen vaikutavat ja joiden pohjalta voi lähteä liikkeelle. Matelijoiden hoitaminen on jatkuvaa oppimista ja siihen liittyy myös epäonnistumisia. Ei ole ikinä väärin kysyä neuvoa, kun kyseessä on elävä olento, jonka hyvinvointi riippuu täysin meistä ihmisistä. 

Älä tyydy kaikkein halvimpaan, joka juuri ja juuri täyttää minimivaatimukset, vaikka lemmikkisi olisikin selvinnyt sillä monta vuotta. Tieteelliset faktat lämmön ja valon taustalla eivät muutu. Selviytyminen ei ole kukoistamista, eivätkä lemmikit ole ikinä itsestäänselvyys. Nämä upeat eläimet ansaitsevat parasta.

Ronja Uusitalo/Permafrost Exotics 4.1.2024

LÄHTEITÄ

bottom of page