top of page

Ekosysteemi Terraariossa

kaikki bioaktiivisuudesta

Bioaktiivisuus voi kuulostaa työläältä sekä monimutkaiselta... Mutta millaista se todellisuudessa on?

Mikä ihmeen Bioaktiivisuus?

Bioaktiivinen terraario on lyhykäisyydessään suljettu ekosysteemi ja sisältää pieniä mutta tärkeitä eliöitä sekä kasveja, jotka luovat terraarioosi luonnonmukaisen kiertokulun.

Yksi bioaktiivisuuden monista hyvistä puolista on se, että ne ovat hyvin helppohoitoisia. Terraarion mikrofauna, esimerkiksi hyppyhäntäiset sekä siirat, syövät lemmikkisi jätökset ja hajottajamikrobit sekä -sienet auttavat lopulta muuttamaan ne kasveille hyödyllisiksi ravinteiksi.

Bioaktiivisen päivittäisiä hoitotoimia ovatkin vain esimerkiksi terraarion sumutus sekä eläimen ruokinta. Arboreaalisilla lajeilla voi olla tarpeellista myös puhdistaa terraarion lasipinnat säännöllisesti, aivan kuten tavallisessakin terraariossa.

Terrascaping - eli luonnonmukaisten sekä silmiä hivelevien terraarioiden rakennus - sekä bioaktiivisuus kulkevat usein käsi kädessä, mutta vaikka et osaisi vielä rakentaa kauniita terraariokokonaisuuksia, bioaktiivisuuteen ei sitä tarvita. Kunhan aiheeseen perehtyy huolella, myös aloittelija kykenee rakentamaa ikioman ekosysteeminsä koristamaan olohuonettaan!

Tässä artikkelissa käymme läpi kuinka lähdemme rakentamaan bioaktiivista terraariota, mitä kaikkea tarvitsemme sitä varten ja miksi.

Sami Harju

POHJAMATERIAALI

Yksi tärkeimmistä bioaktiivisen terraarion osista on oikeanlainen pohjamateriaali, joka tukee sekä kasvien että siellä elävien eliöiden kasvua ja hyvinvointia.

Pohjamateriaalin tulisi olla ravinnerikas, mutta ei saisi sisältää teollisia lannoitteita - kaupalliset kasvatusmullat eivät siis sovellu tähän tarkoitukseen. Esimerkiksi Arcadialla on jo valmiita bioaktiiviseen terraarioon soveltuvia pohjamateriaaleja, mutta yhtä hyvä ja huomattavasti edullisempi vaihtoehto on tehdä pohjamateriaali itse - tällä tavalla saat pohjamateriaalista juuri sellaisen kuin haluat.

Erityisesti trooppisessa terraariossa on tärkeää, että pohjamateriaali pitää sopivaa kosteutta yllä. Voit siis sekoittaa esimerkiksi luonnonturvetta, kookosturvetta, lannoittamatonta multaa, rahkasammalta, puunkuoren haketta, aktiivihiiltä sekä hiekkaa. Pohjamateriaalin hyviä ominaisuuksia ovat kuohkeus sekä hyvä vedenläpäisykyky, jotta ylimääräinen vesi voi valua pohjamateriaalin allaolevaan salaojitukseen. Erityisesti trooppisissa bioterroissa salaojitus on välttämätön mm. kasvien hyvinvoinnin takaamiseksi pitkällä tähtäimellä.

Pohjamateriaalin päällä käytetään usein erilaisia lehtiä tuomaan luonnonmukaista ulkonäköä, mutta ne toimivat myös terraarion talkkareiden (esim. siirojen) ravintona ja lopulta päätyy myös kasvien käyttöön ravinteina. Lehtipohja auttaa myös ylläpitämään pohjan kosteutta ja tarjoaa piilopaikkoja terraarion mikrofaunalle.

LANNOITUS

Bioaktiivinen terraario voi silloin tällöin vaatia lisäravinteita. Lemmikkisi ja talkkarihyönteisten jätökset eivät ole aina tarpeeksi ravitsemaan suuria ja runsaskasvisia terraarioita, jonka vuoksi on tärkeää perehtyä myös terraarion lannoitukseen.

Lisäravinteina ei voi kuitenkaan käyttää mitä tahansa valmisteita, sillä lannoitteiden tulee olla lemmikillesi turvallisia. Esimerkiksi Arcadian Bio-Revitaliser on luonnonmukainen, bioaktiiviseen terraarioon tarkoitettu lannoite jota suosittelemme käyttämään silloin tällöin jos näyttää siltä, että bioaktiivisen terraariosi kasvit eivät saa tarpeeksi ravinteita.

Osa harrastajista käyttää myös akvaarioihin tarkoitettuja lannoitteita tai akvaariovettä.

 

Merileväuute on myös erinomainen, eläimille turvallinen ja luonnonmukainen lannoitusmuoto. Esimerkiksi Biolan, Kekkilän tai Nekon merileväuute ovat hyviä vaihtoehtoja.

Miten sitä sitten tietää, että terraariosi kasvit eivät saa tarpeeksi ravinteita? Muutamia merkkejä ovat esimerkiksi kasvien hidastunut tai kokonaan pysähtynyt kasvutahti, putoilevat lehdet sekä kasvien hailakka väritys. Samankaltaisia oireita voi kuitenkin esiintyä myös silloin, kun pohjamateriaalissa on liikaa ravinteita.

Kun kasveilla on käytössä liikaa ravinteita, ne eivät kykene poistamaan kaikkea muodostunutta typpeä pohjamateriaalista - tämä on kasvien yksi tärkeimmistä rooleista! Selkeimpiä merkkejä tähän on muun muassa kasvin alimmaisten lehtien kuivuminen ja keltaisuus, lehtien reunojen ruskettuminen, juurimätä sekä kasvien kasvun hidastuminen ja lehtien putoilu.

MIKROFAUNA

Mikrofauna viittaa yleensä alle 0,1 mm:n kokoisten eliöiden muodostamaan eläimistöön, joilla on eläinmäisiä ominaisuuksia. Ne ovat pieniä mutta tärkeä osa bioaktiivisen terraarion ekosysteemiä, ja terraarion mikrofaunaan lukeutuvat muun muassa maaperäpunkit ja hyppyhäntäiset.

Yleensä punkki on sellainen eliö, jota kaihdetaan ja sitä ei haluta terraarioon. Punkkeja on kuitenkin monenlaisia, jopa tuhansia erilaisia lajeja. Osa punkeista onkin täysin harmittomia ja voivat olla hyödyllinen osa terraarion mikrofaunaa. Tässä artikkelissa emme siis puhu puutiaisista tai matelijoiden loisista (yleisimmin mm. Ophionyssus natricis, joka kiinnittyy matelijan suomujen väliin. Maaperäpunkit jättävät matelijasi rauhaan, joten jos lemmikkisi suomuilla näkyy paljon vilinää, ole yhteydessä matelijoita hoitavaan eläinlääkäriin sekä kasvattajaan/myyjään!)

Maaperäpunkkeja päätyy terraarioon usein vahingossa ja ne ovat pieniä, noin 0,1-1mm kokoisia eliöitä jotka syövät sienirihmastoa, bakteereja sekä lahoavaa kasviaineista. Ne ovat maaperän hajottajia eli niin sanotusti hyötypunkkeja.

Hyppyhäntäiset ovat toinen mikrofaunan ryhmä, joita näkee pidettävän bioaktiivisessa terraariossa talkkarina. Niitä hankitaan varta vasten terraarioihin, sillä ne ovat erittäin hyödyllisiä ja maaperäpunkkeja tehokkaampia hajottajia. Ne syövät tehokkaasti sienirihmastoa, bakteereja sekä kuollutta kasviainesta.​ Yleisin terraarioissa pidettävä laji on vaalea Collembola sp., mutta osa harrastajista kasvattaa myös Bilobella braunerae-lajin punaisia hyppyhäntäisiä, jotka kasvavat jopa 3mm mittaan.

SALAOJTUS

Salaojitus on yksi onnistuneen bioaktiivisen terraarion kulmakivistä. Salaojitus koostuu terraarion pohjalle asetettavasta, vähintään 3-5 senttimetrin syvästä kerroksesta, johon pohjamateriaaliin kertyvä vesi valuu. Tämä auttaa ehkäisemään pohjamateriaalin liiallista vettymistä ja haitallisten bakteerikantojen syntymistä, mutta tukee myös elävien kasvien terveyttä. Liika kosteus pohjamateriaalissa voi aiheuttaa muun muassa juurimätää.

Salaojitukseen on mahdollista käyttää monenlaista eri materiaalia, joista kaikilla on omat puolensa. Yksi omista suosikeistani ovat poltetut savipallot, mutta vaihtoehtoja on enemmänkin: sora, kivet, hiekka, akvaarion suodatusmateriaalit sekä muoviritilästä valmistetut valepohjat.

Tärkeintä olisi, että ylimääräinen vesi valuu salaojitukseen eikä täten pääse vahingoittamaan kasvien juuristoa sekä terraarion mikrofaunaa.

Suosittelemme salaojitukseen esimerkiksi Kekkilän Ruukkusoraa, Exo Terran Bio Drain, Lucky Reptile Hydro Drain tai vastaavanlaisia savipohjaisia vaihtoehtoja. Nämä ovat siinä mielessä mainioita, että ne ovat kevyitä eivätkä varastoi itseensä vettä, pitäen sekä salaojituksen että pohjamateriaalin ilmavana.

Pohjamateriaalin ja salaojituksen välissä voit käyttää Lucky Reptilen Hydro Fleeceä, ikkunaverkkoa (hyttysverkko käy, mutta pohjamateriaali voi valua ajan saatossa sen läpi ja sekoittua salaojitukseen) tai esimerkiksi maisemointikangasta.

Sami Harju

SIENET JA BAKTEERIKANTA

Sienet ovat luonnollinen ja tärkeä osa bioaktiivista terraariota - jos terraariossasi siis kasvaa sieniä, älä hätäänny! Bioaktiivisen terraarion sienirihmasto on osa tärkeää hajottajakantaa ja ne muuttavat kuolleen kasvi- ja eläinaineksen kasveille soveltuviksi ravinteiksi.

Ensimmäisten kuukausien ajan terraariossa tapahtuu paljon, mikä voi johtaa äkilliseen sienten sekä homeen ilmestymiseen - tämän vuoksi eläintä ei kannata siirtää heti upouuteen terraarioonsa, vaikka kaikki näyttäisikin hyvältä muutaman päivän ajan. Home on täysin normaalia ja on osa bioaktiivisen terraarion kypsymistä!

Liika sieni- ja homemäärä voi kuitenkin enteillä ongelmista. Pidä molempia silmällä terraarion kypsytyksen alkupuolella, ja jos vaikuttaa että hometta esiintyy liikaa, voi terraariossasi olla jokin vialla. Liika maaperän kosteus sekä suuri määrä lahoavaa puu-, kasvi-, tai eläinperäistä materiaalia voivat olla syypäitä ongelmiin. Terraarion tasapainon saavuttamiseen voi mennä aikaa, joten maltti on valttia!

Bioaktiivisella terraariollasi tulee olemaan myös bakteerikanta, joista suurin osa on harmittomia. Osa bakteereista on kuitenkin haitallisia, jonka vuoksi on erittäin tärkeää huolehtia, että terraariollasi on riittävä salaojitus, tarpeeksi ilmanvaihtoa ja pohjamateriaali on tarpeeksi ilmavaa! Veden kerääntyminen pohjamateriaaliin ei ainoastaan aiheuta kasveille ongelmia, vaan se kerää myös haitallisia bakteereita. Pohjamateriaalia voi silloin tällöin möyhiä, joka auttaa pitämään sen tarpeeksi ilmavana. Trooppisissa terraarioissa esimerkiksi kastemadot auttavat pitävään pohjamateriaalin ilmavana!

Jos huomaat että terraariosi haisee pahalle, erityisesti pohjamateriaalin möyhinnän jälkeen, sinne on todennäköisesti ehtinyt kerääntyä haitallisia bakteereja. Terraarion huolellinen ilmastus on myös hyödyllistä - voit ostaa esimerkiksi terraarioihin suunniteltuja tuulettimia!

Nämä bioaktiiviset terraariot kuuluvat @keios_reptiles

TALKKAREIDEN VALINTA

Niin mitkä ihmeen talkkarit? Bioaktiivisen terraarion "talkkareilla" viitataan terraarion hyödyllisiin hajottajahyönteisiin ja muihin bioaktiivisen terraarion hyvinvoinnin kannalta tärkeisiin eliöihin. Yleisimpiä terraarion talkkareita ovat hyppyhäntäiset, siirat, kovakuoriaiset ja madot, mutta talkkareiden valinta riippuu täysin terraariosi olosuhteista. Kaikki talkkarilajit eivät viihdy tai selviä kaikissa olosuhteissa, jonka vuoksi asiaan tulee tutustua huolella.

Miten näitä sitten hoidetaan? Siirat ovat yleinen ja erinomainen valinta terraarioon, mutta koska ne ovat kuoriäyriäisten luokkaan kuuluva eläinlahko (kyllä! siirat eivät ole hyönteisiä), ne vaativat kosteutta pysyäkseen hengissä. Osa lajeista pärjää, kun terraariossa on pieni kostea luola tai pohjamateriaali on syvältä kostea, mutta aavikko-oloissa siirat eivät elä.

 

Ne vaativat myös lisäruokintaa, sillä matelijasi ulosteet ja kuolleet kasvinosat eivät ole tarpeeksi ravitsemaan niitä. Voit tarjota muun muassa kuivatettuja lehtipuun lehtiä, Arcadian CustodianFuel -ruokaa, kuivatettua ravintoa (mm. sirkkoja, jauhomatoja, katkarapuja, gammarusta, kalaa...), hedelmiä tai muuta vastaavaa. Jos omistat matelijan joka nsyö harjasgekkojen hedelmävalmisteita, voit jättää kipot siiroille puhdistettavaksi.

Hyppyhäntäiset ovat yleisimpiä ja yksiä hyödyllisimpiä talkkareita, eivätkä ne vaadi juurikaan kosteuden lisäksi muuta hoitoa. Ne vähentävät myös homeen määrää terraarion perustamisvaiheessa. Jos olosuhteet ovat kunnossa, suurin uhka hyppyhäntäisille on maaperäpunkit, jotka kilpailevat niiden kanssa resursseista. Varmista että ne saavat tarpeeksi ravintoa ja voit lisätä aika-ajoin lisää hyppyhäntäisiä, jotta niiden kanta pysyy elinvoimaisena.

Kastemadot ovat hyvä valinta pitämään maaperän tarpeeksi ilmavana. Ne ovat tehokkaita hajottajia ja auttavat pitämään terraarion puhtaana - ja ne myös lannoittavat terraarion kasveja tehokkaasti! Ne vaativat kuitenkin syvän pohjamateriaalin (mitä suosittelemme joka tapauksessa bioaktiiviseen terraarioon).

Eräät kovakuoriaislajit ovat erinomainen valinta kuivempaan bioaktiiviseen terraarioon, sillä ne kestävät kuivuutta hyvin! Osa matelijoista tykkää kuitenkin syödä kovakuoriaisia sekä niiden toukkia, joten talkkareita saattaa joutua lisäämään aika ajoin.

Tuhatjalkaiset ovat myös hyvä lisä trooppiseen terraarioon, mutta tuhatjalkaisten kanssa tulee ottaa huomioon se, että ne ovat myrkyllisiä syötynä ja osa lajeista kykenee erittämään voimakkaan hajuista ja lievästi myrkyllistä nestettä puolustusreaktionaan, joka limakalvoille osuessaan voi aiheuttaa vakaviakin ongelmia. Huomioithan tämän siis erityisesti hyönteissyöjän terraarion osalta.

Käymme seuraavissa kappaleissa läpi talkkarivaihtoehtoja tarkemmin lajeittain sekä kosteaan että kuivaan bioaktiiviseen terraarioon. 

KOSTEAAN BIOAKTIIVISEEN

Kostea bioaktiivinen terraario, eli trooppinen terraario, imitoi matelijasi luonnollista elinympäristöä. Emme voi terraario-olosuhteissa tarjota täysin luonnonmukaista talkkarikantaa, mutta voimme silti valita lajeja, jotka soveltuvat matelijasi elinympäristöön.

Hyppyhäntäiset ovat oleellinen osa onnistunutta bioaktiivista terraariota, sillä ne ovat yksiä tehokkaimmista hajottajista ja auttavat nopeasti terraarion homeongelmissa syömällä homeen pois. Hyppyhäntäisistä yleisimmin käytetään collembola sp. -lajia, joka on usein vaalea pieni "alkuhyönteinen", joka hyppelee lähestyttäessä. Ne eivät siis lukeudu virallisesti hyönteisiin. Nämä hyppyhäntäiset viihtyvät kosteassa elinympäristössä, ja jos niiden olosuhteet ovat liian kuivia, voivat ne pyrkiä ulos terraariosta uuden elinympäristön perässä.​​​

Hyppyhäntäisiä on kuitenkin useampaa eri lajia. Jos haluat enemmän väriä, punaiset bilobella braunerae -hyppyhäntäiset ovat kaunis ja erinomainen lisä terraarioosi! Laji on hyvin samantapainen kuin perinteisemmät vaaleat hyppyhäntäiset, mutta ne ovat hieman suurikokoisempia, väritykseltään punertavia eivätkä ne kykene hyppelemään. 

Yksi yleisimmistä talkkareista hyppyhäntäisen (collembola sp.) ohella ovat trichorhina tomentosa -siirat, noin 5mm kasvavat valkoiset pikkusiirat, jotka lisääntyvät helposti eivätkä vaadi kosteuden lisäksi paljoa pärjätäkseen sekä lisääntyäkseen.

Laji on hyödyllinen ja täysin vaaraton bioaktiivisissa terraarioissa, mutta jos haluat myös muita siiroja, jätä tomentosat joko hankkimatta tai varmista että niillä on riittävästi ruokaa - nämä pikkusiirat ovat kovia kilpailemaan resursseista ja voivat vaikuttaa negatiivisesti muiden siirojen populaatioon. Jos niitä päästää terraarioon, niistä ei pääse enää helpolla eroon.

 

Seuraavaksi ovat porcellio laevis -siirat, jotka kasvavat noin 2cm mittaan. Näistä erityisesti dalmatian/panda/dairy cow -värimuoto on yksi yleisimpiä terraarioissa pidettävistä siiroista, ja laji onkin loistava valinta trooppiseen terraarioon! Ne ovat kauniita, helppohoitoisia ja lisääntyvät nopeasti monenlaisissa olosuhteissa. Tärkeintä lajille on riittävä kosteus sekä proteeinipitoinen lisäravinto, esimerkiksi kuivatut ruokahyönteiset, joita voit ripotella terraarion pohjalle.

Porcellio laeviksen tavoin porcellio scaber on hyvä valinta terraarioon, sillä ne ovat p. laeviksen tavoin helppohoitoisia ja lisääntyvät helposti. Molemmista lajeista on lukuisia kauniita värimuotoja, jotka eivät poikkea hoidoltaan toisistaan. Huomioithan kuitenkin että jos matelijasi on perso hyönteisille, voi se syödä kirkkaita ja helposti näkyviä siiroja herkemmin kuin tummempia värimuotoja.

Porcellionides pruinosus on erinomainen ja hyvin kestävä, monenlaisissa olosuhteissa viihtyvä hieman solakampi siiralaji. Myös p. pruinosukset lisääntyvät helposti ja niistä on saatavilla muutamia kauniita värimuotoja - kaikista siiroista (t. tomentosaa lukuunottamatta) p. pruinosukset ovat myös usein edullisimpia p. laeviksen ohella. 

Kuten aiemmin mainitsimme, myös kastemadot ovat hyödyllisiä talkkareita kosteaan biopohjaan, sillä ne möyhivät pohjamateriaalia, joka puolestaan tekee siitä ilmavampaa ja on kasveille terveellisempää. Esimerkiksi Dendrobaena venata -lajin madot ovat sopiva vaihtoehto terraarioon, mutta huomioithan, että kastemadot myös syövät pohjamateriaalia, joten voit silloin tällöin joutua lisäämään turvetta, multaa tmv. pohjamateriaalia.

KUIVAAN BIOAKTIIVISEEN

Kuiva bioaktiivinen terraario imitoi matelijasi luonnollista elinympäristöä, esimerkiksi erilaisia puoliaavikko- ja aroalueita. Verrattuna trooppiseen bioterraan niitä on hieman hankalampi lähteä rakentamaan, sillä suurin osa suosituista talkkarilajeista ei yksinkertaisesti selviä näiden lajien vaatimista olosuhteista. 

Hyppyhäntäiset ovat tärkeä osa trooppista bioaktiivista terraariota, mutta useimmat lajit vaativat kosteutta pärjätäkseen. Kuivuutta kestäviä hyppyhäntäisiä on olemassa - esimerkiksi Entomobrya sp sekä Seira sp.​ Nämä tarvitsevat vain pienen kosteana pidettävän alueen! Kyseisiä lajeja on kuitenkin huonosti saatavilla Suomessa. Toisaalta kuivassa bioterrassa home ei välttämättä pääse edes muodostumaan, joten hyppyhäntäisiä ei välttämättä tarvita.

Kovakuoriaista Asbolus verrucosus on erinomainen talkkarilaji kuivaan bioterraan, mutta niitä ei ole vielä juurikaan Suomessa saatavilla. Ne ovat kauniita, noin 2cm mittaisia sinisiä kovakuoriaisia jotka englanninkielisen nimensä (Blue Death Feigning Beetle) leikkivät kuollutta tuntiessaan olonsa uhatuksi. Ne elävät jopa 10-vuotiaaksi! Euroopassa niitä kasvatetaan enemmän, joten jos olet kiinnostunut lajista, suosittelemme kysymään asiasta esimerkiksi Hittiäiset lemmikkinä -facebook-ryhmästä.

Tavallisemmista kuoriaisista jauhopukit - niin tavallisten kuin jättijauhomatojen kuoriaiset - ovat hyvä valinta terraarioon. Matelijat mielellään syövät erityisesti toukkia, mutta tämä ei ole vaarallista ja tarjoaa liskollesi ylimääräistä puuhasteltavaa!

Myös ihrakuoriainen - suomalaiskotien riesa - on tehokas talkkari kuivassa bioterrassa, ja niitä käytetäänkin usein taksidermiassa luiden puhdistajina. Ne syövät tehokkaasti niin kasvi- kuin eläinperäistä jätettä, jonka vuoksi ne olisivat erinomainen talkkarivaihtoehto terraarioon. Näiden kuoriaisten saatavuus on kuitenkin erittäin huono koko Euroopassa.​

Vaikka siirat äyriäisinä vaativat kosteutta pysyäkseen hengissä, osa lajeista viihtyy myös kuivemmissa olosuhteissa. Tärkeintä näille lajeille on, että niillä on pieni, muuta terraariota kosteampi alue. Porcellionides pruinosus soveltuu trooppisen bioaktiivisen terraarion lisäksi myös kuivempaan terraarioon ja ovat tehokkaita talkkareita! P. pruinosukset lisääntyvät helposti ja niistä on saatavilla muutamia kauniita värimuotoja.

Tiesitkö, että myös argentiinantorakat soveltuvat terraarion talkkareiksi? 

KASVIT

Kasvit ovat kaunis ja oleellinen lisä bioaktiiviseen terraarioon, mutta parhaista kasvivaihtoehdoista matelijoille on huonosti tietoa. Mitkä kasvit pärjäävät missäkin olosuhteissa ja mitkä ovat ylipäätään turvallisia? Näihin asioihin vaikuttaa moni seikka, joita käymme tarkemmin läpi seuraavissa kappaleissa, erityisesti kasvien valinnassa.

Kasvin vaatimat olosuhteet sekä sen myrkyllisyys eivät ole kuitenkaan ainoita asioita, jota tulee ottaa huomioon, sillä myös kasvin alkuperän suhteen tulee olla tarkkana - yleensä kasvien kasvatuksessa käytetään hyönteismyrkkyjä sekä lannoitteita, ja nämä pysyvät kasveissa pitkiäkin aikoja, jonka vuoksi kasvit olisi hyvä karanteenata huolellisesti ennen terraarioon istuttamista.

Pienet lannoitejämät eivät ole todennäköisesti kovin suuri riski useimpien lajien kohdalla, mutta herkempien eläinten - kuten sammakkoeläinten - kanssa tulisi olla paljon tarkempi.

KASVIEN VALINTA

Olet valitsemassa terraariosi kasveja. Hienoa! Mistä meidän tulisi ensimmäisenä siis aloittaa?

Ensimmäinen, ja kasvien kannalta tärkein, kysymys on että minkälaiseen elinympäristöön kasvisi tulevat. Seuraavaksi eläimesi kannalta tärkein kysymys on, että saattaako se syödä terraarion kasvillisuutta - eli voiko sen terraarioon istuttaa myrkyllisiäkin kasveja? Osa kasveista erittää muun muassa limakalvoille haitallista maitiaisnestettä myös rikkoutuessaan tai koskettaessa.

Trooppiseen bioaktiiviseen terraarioon on runsaasti erilaisia, toisestaan upeampia kasveja. Näitä löytyy melko hyvin verkkokaupoista - esimerkiksi Reptilemaniacs sekä Terraario.fi, mutta myös kivijalkakaupoista kuten Bauhausin kasviosastolta.

 

Kultaköynnös on yksi yleisimmistä terraariokasveista sillä se on helppohoitoinen, viihtyy monenlaisissa olosuhteissa ja kasvaa nopeasti.

 

Se soveltuu erinomaisesti terraarioon jonka asukas ei syö kasvillisuutta, sillä kultaköynnös on myrkyllinen kasvi. Pienissä määrissä vahingossa syötynä se ei kuitenkaan yleensä aiheuta juurikaan ongelmia.

Kultaköynnös sekä vastaavanlaiset lajit - esimerkiksi hopeaköynnös - ovat erinomainen valinta Uuden-Kaledonian gekkolajeille, esimerkiksi gargoyle- tai harjasgekolle. Kasvi sopii mainiosti myös päivägekkojen, surugekkojen tai tokeegekkojen terraarioon! Voit kokeilla istuttaa kultaköynnöstä myös viljakäärmeen tai kuningaspytonin terraarioon, mutta erityisesti pytonit ovat massaltaan sen verran suuria, että ne usein liiskaavat terraarionsa kasvillisuuden liikkuessaan.

Köynnösvehkat (Philodendron) on suku, johon kuuluu noin 500 eri lajia! Nämä ovat myös hyvä valinta sademetsäterraarioon, sillä useat suvun kasvit sopeutuvat erilaisiin valo-olosuhteisiin sekä lämpötiloihin. Köynnösvehkat ovat myrkyllisiä syötynä!

Peikonlehdet ovat köynnösvehkojen lähisukulaisia ja ne kuuluvat köynnösvehkojen tapaan vehkakasveihin! Näistä monstera deliciosa ei sovellu aivan jokaiseen terraarioon, sillä se kasvaa erittäin suureksi - mutta pienempi monstera adansonii soveltuu hieman pienempiin terraarioihin, esimerkiksi harjasgekon terraarioon.

Bromeliat ovat kauniita ja lähes pakollinen hankinta trooppiseen bioaktiiviseen terraarioon, sillä ne tuovat lisäväriä sisustukseen kuin sisustukseen! Niitä on useaa eri lajia ja montaa eri väriä, ja yleisin terraariossa käytettävä lajike on Neoregelia.

 

Bromeliat ovat erityisen hyvä valinta pienille lajeille - kuten nuolimyrkkysammakoille tai surugekoille - sillä ne luovat luonnollisia piilopaikkoja. ​

Bromeliat ovat yleensä turvallisia myös kasvinsyöjille, sillä ne eivät ole myrkyllisiä! Ne voi istuttaa joko suoraan maahan tai liimata epifyyttisesti vaikkapa oksaan tai puunrunkoon. Kyseessä on siis helppohoitoinen kasvi, joka tarvitsee vain riittävän valaistuksen sekä kosteutta.

Saniaiset ovat laaja kasviryhmä, johon lukeutuu useanlaisia lajikkeita. Osa näistä on turvallisia myös syötynä, osa taas myrkyllisiä, joten suosittelemme tutustumaan huolellisesti lajikkeen valintaan jos on vaarana, että liskosi yrittää syödä sitä!

Saniaiset ovat yleisesti ottaen helppohoitoisia kunhan olosuhteet ovat niille suotuisia. Pohjamateriaali ei saa olla liian kuivaa tai kosteaa ja myös ilmankosteudella on merkitystä - korkeampi ilmankosteus on niille hyväksi! Ne eivät myöskään kestä kovin korkeita lämpötiloja.

Sammaleet soveltuvat myös erinomaisesti terraarioon, jossa niille on riittävästi kosteutta - ne ovat täydellisiä sammakkoeläinten terraarioihin, mutta soveltuvat hyvin myös trooppisten liskojen tai käärmeiden terraarioihin. Suosittelemme sijoittamaan sammaleen kosteutta helposti keräävään paikkaan, sillä se viihtyy parhaiten kosteissa olosuhteissa. Aluksi sammalta olisi hyvä sumutella jopa 2-3 kertaa päivässä parhaiden tulosten aikaansaamiseksi!

Tiesitkö että myös kodinonni soveltuu erinomaisesti bioaktiiviseen terraarioon, ja tämä pieni mutta tiheästi kasvava kasvi saa terraariosi näyttämään entistä luonnonmukaisemmalta!

Kodinonni on helppohoitoinen, sillä se vaatii ainoastaan sopivan valaistuksen sekä kosteutta - sen pienet lehdet leviävät nopeasti ympäri terraariota, peittäen pohjan vihreään kasvipeittoon.

Vaihtoehtoja on näitäkin enemmän, mutta tärkeintä kasvien valinnassa on varmistaa, että ne ovat lemmikillesi turvallisia. Piikikkäitä tai muuten koskettaessa vaarallisia kasveja ei tulisi käyttää terraariossa. Lihansyöjäkasvit ovat yleensä myös huono valinta terraarioon, sillä ne vaativat mahdollisimman ravintoköyhän pohjamateriaalin, joka ei ole suotavaa eikä edes mahdollista bioaktiivisessa terraariossa.

KASVIEN KARANTEENI

Suosittelemme karanteenaamaan kaikki kasvit, jos et tarkalleen tiedä niiden alkuperää. Karanteenaus on tärkeää monestakin syystä, sillä sen avulla voit välttää ikävät kasvituholaiset, mutta varmistat myös ettei kasvissasi ole lemmikillesi haitallisia myrkkyjämiä.

Pahoittelemme, artikkeli on vielä kesken!

VALAISTUS

Teksti

TERRAARION VALINTA

Teksti

SISUSTUS

Bioaktiivista terraariota rakentaessa tavoitteena on yleensä luonnonmukaiset elinolot eläimen kannalta, mutta myös esteettisesti miellyttävä kokonaisuus - sisustus on siis bioaktiivisen terraarion yksi kulmakivistä, ja moni harrastaja käyttää tähän runsaasti aikaa. Näyttävimmän kokonaisuuden saa aikaan itsetehdyllä taustalla, luonnonmateriaaleilla (juurakot, korkkikaarna, kivet jne.) sekä elävillä kasveilla.

Erityisesti YouTubessa on runsaasti kanavia, jotka ovat keskittyneet yksinomaan terraarioiden rakenteluun. Nämä videot ovat pääasiassa englanniksi, mutta vaikka niitä ei juurikaan ymmärtäisikään, näitä videoita on mukava katsella vaikkapa inspiraation vuoksi! Muutamia tunnettuja sisällöntuottajia ovat esimerkiksi SerpaDesign sekä Terrarium Designs, jotka rakentavat luonnonmukaisia terraarioita ja videoivat prosessin kaikki vaiheet läpi. Voit etsiä itse myös lisää hakusanoilla "bioactive terrarium build"!

LÄHTEET

Healey Mariah, 05/2019. How to Build a Bioactive Terrarium for Your Reptile: An Introduction. Reptifiles

Healey Mariah, 05/2020. I Added the Clean Up Crew to My Bioactive — Now What?. Reptifiles

Healey Mariah, 07/2020. What You Need to Know About Plant Lighting for Bioactive Vivariums. Reptifiles

 

Josh's Frogs, 01/2023. Cycling your Bioactive Vivarium. Josh's Frogs, LLC

Josh's Frogs, 01/2023. Bioactivity and Me - What to Know Before You Go Bioactive. Josh's Frogs, LLC

Walenta Rebekah, 11/2023. Stagnation in Bioactive Setups: How it Happens & How to Prevent It. The Bio Dude

Jones Dan, 06/2024. What is a Bioactive Terrarium? (+ How to Make One). Terrarium Tribe

Zabel Rose, 01/2021. Bioactive Enclosures - Creating a Tiny Ecosystem. Paleontological Research Institution

Bioactive. Exeter Exotics

bottom of page